Sinüs Cavernosus Tromboz’u

Sinüs Cavernosus Tromboz’u : ETYOLOJİ — Sinüs kavernozüsü değişik mihraklar muhtelif yollarla hastalandırılır.

ÖN MİHRAKLAR — (Dudak, burun kanatları, burun vestibulum’u, göz kapakları). Vena angularis, vena supra - orhitalis, vena supra - troclılearis ile vena ophtulmica'ya varırlar. Enfeksiyon bu bölgelerdeki fronküllerin sıkılmasından, çarpma, sıyrılma ve koparılmalarını takiben meydana gelir.

İÇ MİHRAKLAR— (Sinüsler, konkalar, septum). Burun içine yapılan ameliyatlar neticesi, bilhassa akut enfeksiyonlarda etmoid venaları yolu ile veyahut sfenoid sinüsün duvarı içinden geçmesile olur.

Al,T MİHRAKLAR— (Peritonsiller apse, tonsil ameliyatları, üst çene kemiğine yapılan müdahaleler, derin doyun apseleri)Plexus pterygoideus yolu ile vena jugularis interna'ya, oradan da sinüs lateralis ve sinüs petrosus9den geçmek suretile olur.

ARKA MİHRAKLAR — (Orta kulak, mastoid). Sinüs lateralis ve sinüs Petrosus yolu ile olur.

BELİRTİLER — Hastalığı meydana getiren mihrakın durumuna göre değişiklik gösterir. Mihrak piyemik veya septik olur.Hastanın göz kapaklarında ödem, göz konjonktivasında kemozis, önce bir gözden sonra diğerinde ekzoftalmi husule gelir. Göz yuvarlağının hareketlerinde azalma ve pupillada değişmeler olur. Oftalmoskop ile muayenede retina venala- rında genişleme görülür.Belirtiler meydana çıkmadan önce hastada titreme ve yüksek ateş vardır. Lokal olarak ağrılar bulunur ve menenjlerin hastalığa iştirakiyle bu ağrılar artar.

DlYAGNOSTİK— Başlangıçta teşhis güçtür. Bilinen bölgelerde enfeksiyon menbaı aranır. Bulantı’ kusma, genel halde düşkünlük ve şuurun açık bulunması bilhassa önemlidir.

PROGNOS — Fenadır. Fakat antibiotique ve heparin ile muvaffakiyetli neticeler de alınmaktadır

PROFİLAKSİ Hastalığa en fazla burun, üst dudak etrafındaki sivilceler, vestibülümdeki kılların koparılması ve akut iltihapların bulunduğu sırada buruna yapılan cerrahi müdahaleler sebep olduğundan bu hareketlerden sakınmalıdır.

TEDAVİ — Hastalığı meydana getiren mihrakın lokal tedavisile birlikte sülfamid ve antibiotique’ler ile genel tedavi yapılır. Trombozun yayılmasına mâni olmak için entra venöz serum fizyolojik içinde damla damla veya dört saatta bir adale içinden heparin verilir.

Dicumarine, Dicumarole da verilebilir.Bunlardan başka hastaya kısa dalga, diyatermi, röntgen tedavileri tatbik edilir, transfüzyon yapılır.Cerrahi müdahale ile lokal mihraklar kaldırılır. Doğrudan doğruya sinüse müdahale ederek drenajı temin etmek güçtür. Orbita içinden veya temporal bölgeden ilerliyerek sinüse varılabilirsede muvaffakiyet azdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp