Ses Kısıklığının Ne Zaman Kalıcı Olduğu Kabul Edilir Ve Tedavi İle Düzeltilebilir Mi?

Ses kısıklığının ne zaman kalıcı olduğu kabul edilir ve tedavi ile düzeltilebilir mi?

Ses kısıklığının ameliyat sonrası kalıcı olduğuna bazı merkezler 6 aydan sonra iyileşme veya gerileme olmazsa karar vermektedir. Yurt dışı bazı merkezler ise bu süre için 1 yıl beklemeyi önermektedir. Tüm önlemlere rağmen deneyimli merkezlede ameliyatlar tiroid cerrahisinde deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında ses kısıklığı kalıcı olarak ortalama % 1 oranında saptanmaktadır. Bu şunu ifade eder, ameliyat edilen her 100 hastanın birinde veya 1000 hastanın 10 unda ses kısıklığının kalıcı olam riskine rastlanabilinir.

Bu komplikasyonu tiroid cerrahisi geçirecek olan her hastanın mutlaka bilmesi gerekir.

Ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahında bu konuda hastayı bilgilendirmesi şarttır. ‘Korkma bir şey olmaz ‘ gibi sözcüklerle geçiştirilemez veya ‘ Ameliyatınızı ben yaparsam olmaz. Riskiniz sıfırdır.’ gibi megalomanik sözlerle hastalar kandırılamaz. Dünyanın her yerinde üstelik tiroid cerrahisinde deneyimli cerrahlarda bile bu komplikasyonlara rastlanır. Önemli olan her cerrahın arzuladığı mükemmel sonuçlara yani sıfıra yakın değerlere ulaşmaktır. Tabiatıyla eğer bu ameliyatlar tiroid cerrahisinde deneyimsiz kişilerce uygulanırsa % 1 lik oran çok daha yüksek değerlerde saptanmaktadır.

Örneğin İtalya’da tiroid cerrahisi ile son derece deneyimli merkezlerdeki ameliyat edilen 14.000 e yakın vakada ses kısıklığının kalıcı olma oranı % 1.3 saptanmıştır. Bunun anlamı ameliyat edilen her 1000 hastanın 13 ünde kalıcı ses kısıklığı görülmüştür. Almanya’da yine tiroid cerrahisi deneyimli 50 merkezde tiroid cerrahisi ile son derece deneyimli cerrahlar tarafından yapılan 30.000 e yakın vakada ise ses kısıklığının kalıcı olma oranı % 1.4 olarak gözlenmiş olup bu 1000 hastanın 14 ünde kalıcı ses kısıklığının görülebileceğini işaret eder.

Tedavisine gelince, bazen geçici olan ses kısıklıkları oral yolla düşük doz kortizon veya B vitamini tedavisine yanıt verebilir.

Ancak kalıcı olduğunda ilk olarak hastanın ses kısıklığı ses terapisine uygunsa bu tedavi şekli uygulanabilir. Bazen ses tellerinde oluşan hasar ses telinde atrofiye yani hasarlı ses telinin küçülmesine yol açabilir. Böyle durumlarda lokal anestezi ile yapılan kordoplasti ameliyatları veya yağ vs gibi maddelerle yapılan injeksiyonların son derece yararlı olduğu gözlenmiştir. Ses kısıklığının düzeldiği ve hastanın sesini eskisi gibi kullanabildiği bildirilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp