Ses Kısıklığı Nasıl Geçer

Ses Kısıklığı Nasıl Geçer

Ses kısıklığı ve ses yorgunluğu komplikasyonları geçici veya kalıcı olabilir. Total tiroidektomi dediğimiz geniş ameliyatlarda veya orta boyun lenfatiklerinin çıkarıldığı lenf diseksiyonu işlemi uygulanan vakalarda % 6-9 arasında geçici ses kısıklığına rastlanabilir. Ancak ses kısıklığının ortalama % 1 i kalıcı olabilir. Ses tellerinin fonksiyonunu sağlayan sinirler (rekürren inferior sinir) tiroid bezinin arkasında tiroid bezine yapışık olarak son derece yakın seyreder. Ses kısıklığı ister geçici olsun, ister kalıcı her zaman bu sinirin cerrahi işlem sırasında kesilmesi sonucu meydana gelmez. Çünkü endokrin cerrahisiyle uğraşan cerrahlar iki yönde ayrı ayrı olarak gerek sağda gerekse de sol tarafta yer alan bu siniri görmeden tiroid bezini çıkarmazlar. Sinir tiroid bezi loju içerisinde seyri boyunca görüldükten sonra cerrahi işlem uygulanır. Özellikle kalıcı hasarlar mesleklerini sesini kullanarak icra eden öğretmen, şarkıcı, spiker, tiyatro sanatçısı, avukat gibi kişilerde son derece önemlidir. 
 
Eğer iki taraflı inferior rekürren sinir hasarı oluştuğunda hasta nefes almada güçlük çekebilir. Bazen acil olarak traekeostomi olarak tanımlanan hastanın rahat nefes almasını sağlamak ve boğulmasını önlemek amacıyla nefes borusuna delik açılır. Sonradan bu delik kapatılabilir. Bu son derece nadir görülen bir komplikasyondur. Ancak şunu da vurgulamak gerekir ki ses kısıklığı cerrahi işlem dışında da çeşitli nedenlerden meydana gelebilir.İtalya’da bir kaç yıl önce endokrin cerrahisi ile deneyimli 14 merkezde yapılan yaklaşık 15.000 vakayı kapsayan çalışmada total tiroidektomi sonrası ses kısıklığı komplikasyon oranı% 1.3 olarak saptanmıştır. Buna neden olarak ameliyat sırasındaki entübas- yon (nefes borusuna anestezi vermek için tüp yerleştirme işlemi),ameliyat travması, ameliyat lojunda aşırı fibrozis (iyileşme esnasında bağ dokusunun oluşumu) ve yapışıklıkların oluşması, dokuları çekiştirme, sinirin gerilmesi, sinirin çıplaklaşması ile üzerindeki kanlanmanın bozulması ve kanamayı önlemeye yönelik kullanılan koter ve diğer cihazların yaydığı ısılar sonucu termal hasar oluşumu ve ameliyathane havası ile temas sonucu oluşan nö- rit dediğimiz iltihaplanmalar. İnsan organizmasının 36 derecesine alışmış sinirin ameliyat esnasında ameliyathane ortamında 22-24 dereceye maruz kalması geçici veya kalıcı felçlere, dolayısıyla ses kısıklığına yol açabilir. 
 
Nöritler (iltihaplanmalar) sonucu ortaya çıkan felçler geçici olmaktadır. Örneğin, insanın bel fıtığından yürüyememesi felçli gibi gösterir. Ancak bu kişinin yürümeyeceği anlamına gelmez, boyundaki sinirlerdeki nöritler de bunlara yol açmaktadır. Bu komplikasyonun büyük çoğunluğu geri dönmektedir. Geçici ses kısıklığı genellikle ameliyat sonrası 1 ay ila 1 sene içerisinde düzelmektedir. Ancak 1 yıldan sonra ses kısıklığı gerilemiyorsa kalıcı ses kısıklığından bahsedilir.

Ses Kısıklığı Tedavisi

Her hastalıkta olduğu gibi asıl amaç ses kısıklığının tedavisinde de hastalığın nedenine yönelik olmalıdır. Ses kısıklığına neden olan genel bir hastalık varsa tedavi ona yönelik olmalıdır:

- Viral ya da bakterilerden kaynaklanan bir infeksiyonsa ilaçla tedavi edilmektedir.

- Ses telinde nodül varsa tedavi öncelikle ses eğitimi olmalıdır. Tedavi edilemediği durumlarda cerrahi tedaviye yönelerek lezyon ameliyatla çıkarılmalıdır.

- Ses teli felcinde nedenler çok farklıdır. Bu neden tesbit edilerek tedavi ona göre ilaç, eğitim, cerrahi gibi yöntemlerden uygun olanı uygulanabilmektedir.

- Ses kısıklığının nedeni reflü ise tedavi mide asidini düşürme ve kaçağı önlemeye yöneliktir. Bu durumda tedavi öncelikle ilaç tedavisidir. Buna yanıt alınamazsa cerrahi tedavi düşünülebilir.

- Gırtlak kanserinde çok özel durumlar dışında tedavi şekli ameliyattır. Ses telinde sınırlı küçük lezyonlarda bazen radyoterapi (ışın tedavisi) de işe yaramaktadır.

Ses Kısıklığı Nedenleri

ANİ (AKUT) SES KISIKLIĞI NEDENLERİ
Ani gelişen gırtlak iltihabı (larenjit), Sesin hatalı kullanımı, zorlanması, Yüksek doz sigara içme/ dumanına maruz kalma ani gelişen ses kısıklığı nedenlerindendir.

MÜZMİN (KRONİK) SES KISIKLIĞI NEDENLERİ

- Ses tellerindeki kist

- Nodül ve polipler

- Bazı akciğer hastalıkları

- Gırtlak ve çevre dokularının tümörleri

- Ses tellerinin hareketini sağlayan sinirden kaynaklanan felçler,

- Uzun süreli sigara kullanımı nedeniyle ses telinde oluşan tahriş,

- Mideden gırtlağa asit içeriğinin kaçması (reflü) nedeniyle oluşan asit yanığı,

- Alerji ve sinüs iltihaplarına bağlı geniz akıntısının ses tellerini irrite etmesi

- Psikolojik nedenlerle de müzmin ve tekrarlayıcı ses kısıklıkları oluşabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp