Sebase Adenom 2

Sebase adenomlar, özellikle yaşlıların baş ve boyun bölgesinde görülen nadir tümörlerdir. Genellikle deri renginde papüller şeklinde olup, bir iç organ malignitesinin işareti olabilirler. Bu ilişkinin bilinmesi hayat kurtancı olabilir.

Patogenez

MuirTorre sendromu ile birliktelikleri nedeniyle bu tümörlerin patogenezi hakkında çok şey öğrenilmiştir. Bu durumda tümörler çok sayıda olabilir veya baş ve boyun bölgesinin dışında dağılım gösterebilir. Buna ek olarak bir iç organ malignitesi, en sık olarak da kolon karsinomu görülebilir. Bu vakalar herediter nonpolipozis kolorektal karsinom sendromunun bir alt grubunu oluşturur. Bu sendrom DNA mismatch tamir proteinlerinden MLHI veya MSH2 kayıplan ile ilişkili mikrosatellit instabilitesi ile birliktelik gösterir.

Morfoloji


Sebase adenomiarda organoid görünümünü koruyan lobüler bir sebosit proliferasyonu söz konusudur . Normal olarak iki hücre kalınlığında olan bazal hücre tabakası sebase adenomda değişken bir kalınlaşma gösterir ve lezyonun merkezi kısmında matür sebositlere doğru farklılaşma görülür. Bu hücrelerin berrak sitoplazmasında sebum ile dolu vakuoller vardır. Bu tümörlerde sebase karsinomlarda görülen belirgin sitolojik atipi ve infiltratif sınırlar görülmez.

Klinik Bulgular

Sebase adenomlar benign tümörlerdir ve büyümeleri kendi kendine sınırlıdır. Çok sayıda belirgin sebase bezin normal olarak bulunduğu yüz derisi gibi bölgelerde görülme eğilimleri vardır. Sebase adenomlar, çok daha sık olarak görülen sebase hiperplaziden klinik olarak ayırt edilebilir. Sebase hiperplazide merkezdeki bir kıl folikülünü çevreleyen hipertrofık sebase bezlerin oluşturduğu, ortasında umbilikasyon (göbeklenme) gösteren bir papül görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp