Sarı Tırnak

Sarı Tırnak

Sarı Tırnak Neden Olur

Sarı tırnak, kalınlıkları bazen normal, bazen biraz daha kalın olurlar. Merak ettikleriniz için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Sarı Tırnak Parmak Uçlarında Yüzde Topuklarda Şişme Ödem Oluşur.

Sarı Tırnak

İlk kez 1964'de Sammon ve White tarafından tanımlanan sarı tırnak sendromu, sarımsı, distrofik tırnaklar, lenfödem ve plevral efüzyondan ibarettir. Tırnaklar tipik olarak hem transvers hem de longitudinal istikamette aşırı derecede kıvrılmıştır. Haftada 0,2 mm den daha az olacak şekilde çok yavaş büyürler. Sıklıkla onikoliz oluşur, lunula ve kütükiller kaybolur. Lenfödem, plevral effüzyon, kronik pulmoner infeksiyon ve kronik sinüzit çoğunlukla tırnak değişikliklerinden daha önce görülür. Burada nadir görülmesi nedeni ile 20 yaşında sarı tırnak sendromlu bir erkek hasta sunuldu. Literatür gözden geçirildi.

Tırnaklarda öncelikle büyüme durur, birkaç ay sonra ise tırnaklar sarı veya yeşilimsi bir renk alır. Kalınlıkları bazen normal, bazen biraz daha kalın olur. Tırnak ayrılmaları, bombelenme, tabakalanma da olabilir. Parmak uçlarında,yüzde, topuklarda şişme (ödem) oluşur. Ayrıca bu sendromda akciğer ve plevra (akciğer zarı) hastalıkları da bulunur. Bu üç belirti en sık immün sistem yetmezliklerinde, bazı ilaçların kullanımında (penisilamin), sinir sistemi hastalıklarında(Guillan-Barre), meme, akciğer, mesane kanseri ve lenfomada görülür.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp