Sargı Bezi Nedir

SARGI BEZİ NEDİR

Sargı yara ya da yaralı kısma uygulanan bez parçası olup üç temel kullanımı vardır:Kanamayı kontrol altına almaYaranın daha fazla mikrop kapmasını engellemeEnfeksiyonu engelleme ya da azaltma

Pansumanları yerinde tutmak, organları uygun bir şekilde sarmak, tespit etmek, gerektiğinde o bölge üzerinde basınç uygulamak, vücudun o kısmının hareketini azaltmak ya da bütünüyle engellemek ve vücudun bir kısmının kan akımını azaltmak amacı ile kullanılan malzemeye sargı denir. Bu amaçlarla yapılan işleme de sargılama denir.

Sargı Bezi Çeşitleri

Şekillerine göre genellikle üç çeşit sargı vardır.

a) Silindir sargı

b) Üçgen sargı

c) Özel sargı

a) Silindir Sargı Bunlar rulo şeklindeki sargılardır. Değişik uzunluk ve genişliktedir. Meselâ; gövde için 10-15 cm, bacak için 10 cm, baş ve kol için 5 cm, parmaklar için 2,5 cm eninde olan sargılar kullanılır. Sargıların boyu ise ortalama 1,5-2 m arasındadır.

b) Üçgen Sargı Bir metrekarelik bez ya da başörtü karşılıklı köşeleri üst üste gelecek şekilde katlandıktan sonra çapraz olarak kesilerek iki üçgen sargı meydana getirilir. Üçgen sargının en uzun kenarına taban, sivri olan ucuna tepe denir. Üçgen sargılar ile göğüs, karın, kol, bacaklar ve saçlı deride olan yaraları sarmak kolaydır. Özellikle kol kırıkları, burkulma, çıkık ve diğer yaralanmalarda yaralı kısım üçgen sargı ile sarılarak dinlendi Üçgen Sargı İle

Kol Askısının Yapılması

1- İlk yardımcının yüzü sargı yapılacak kişiye doğrudur.

2- Üçgen sargı, tabanı sarılacak kolun karşı tarafındaki omuzdan aşağı doğru inecek ve tepesi de sarılacak kol tarafına doğru gelecek şekilde göğüs üzerine konur.

3- Sarılacak kol, el karşı omuzu gösterecek şekilde göğüs üzerine konulduktan sonra üçgen sargının aşağıdaki ucu karşı taraf omuz üzerinden boyunun arka kısmına getirilir.

4- Boynun arkasında her iki uç düğümlenir. 5- Bundan sonra üçgen sargının tepesi öne doğru kıvrılarak dirsek örtülmüş olur. Sonra tepe kısmı üçgen sargının kendisi üzerine tutturulur.

c)Özel Sargılar Bunlar özel amaçlarla kullanılan sargılardır. Bunlar arasında korseler, fıtık bağları, "T" sargısı, kuyruklu sargı, çok kuyruklu sargılar, elâstik sargılar ve alçı sargıları gibi çok çeşitli sargılar bulunmaktadır. Boru şeklinde (Tüp gaz) triko ya da elâstik ağ şeklinde yeni çıkmış sargı materyalleri kullanma kolaylığı göstermektedir.

SARGI TÜRLERİ
 
Hazır Steril Sargı
 
Bu sargı neredeyse hemen her yara türünde kullanılır ve bez, rulo, sargı bezi şeklinde olabilir. Bu sargıyı kullanmadan önce ellerinizin iyice yıkanmış olması ve sargı işlemi bittikten sonra bu sargıyı plaster ile bantlamamz gerekmektedir. Sargıyı olabildiğince az hava ile temas ettirin. Sargı yüzeyine dokunmamaya özen gösterin.
 
Gazlı Bez
 
Eğer steril sargı bezi yoksa yarayı temiz bir gazlı bezle sarın. Yaraya yapışacağından dolayı, yara üzerinde direkt olarak pamuk ya da pamuklu bezler kullanmayın.
 
Acil Durum Sargısı
 
Eğer hazır steril sargı yada gazlı bez yoksa eski bir elbise, nevresim, masa örtüsü, adet pedi, temiz bir mendil ya da havlu, hatta temiz bir kağıt havlu da geçici sargı olarak kullanılabilir.Sargı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur yaraya ya da yarayı kaplayan sargıya çıplak ellerle dokunmamaktır.Soğuk KompresBu işlem, deri altındaki şişme ve kanamayı azaltabilir.
 
Soğuk kompres yapma: İnce bir havlu, bir parça gazlı bez, elbezi ya da mendili soğuk suyla yıkayın. Soğuk kompres yapacağınız cismi iyice sıkın böylece su damlatmayacaktır ancak çok da sıkmayın, ıslaklığını yitirmesin. Islaklığını kaybetmemesi için bezi arada bir yeniden ıslatın ya da yenisiyle değiştirin. Açık yaralara soğuk kompres uygulamayın!

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp