Renk Körlüğü Tedavisi

RENK KÖRLÜĞÜ TEDAVİSİ

Renk görmenin temeli, spektrumdaki herhangi bir rengin, değişik şiddette, fakat sabit dalga boyundaki üç saf renk karışımından oluşabileceği ilkesidir. Buna göre, gözde üç pigmentin (renk maddesinin) bulunması, spektrumdaki herhangi bir rengin görülebilmesini sağlayabilir. Görme pigmenti olan rodopsin, retina çomak hücrelerinde bulunmuştur ve bunun fonksiyonu, ışığı görmektir. Işığın etkisiyle solan bu maddenin, renk görmeyle ilgisi yoktur. Bundan ötürü, retina koni hücrelerinde üç başka pigment bulmak üzere araştırmalar yapılmaktadır. Bu tür pigmentlerin varlığına ilişkin kanıt olmakla birlikte, renk görme mekanizması halen bilinmemektedir. 
 
Buna rağmen, normalde üç pigmentin bulunması varsayımı genel nüfusta görülen renk körlüğü tiplerini açıklayabilmektedir.Renk körlüğüne sık rastlanır; erkeklerde daha fazla görülür. Tüm kadınların % 0,4’ü renk körüyken, erkeklerde bu oran % 8’dir ve bu özellik doğmalıktır. Retina’da konilerin bulunmamasına bağlı olan tam renk körlüğü (hiç renk görememek) çok seyrek rastlanan bir olaydır. İki pigmentin eksikliğine bağlı olan renk körlüğüne de çok az rastlanır. Bir pigmentin eksikliğine bağlı olan dikromatik görme —yalnız iki renk görme: Yeşil ve kırmızı, ya da daha sık rastlanan yalnız mavi ve sarı görme bilinen bir olaydır, fakat en sık rastlanan durum, anormal triko- matopsidir. 
 
Burada, üç pigment de vardır, fakat şiddetleri normalden farklıdır. Anormal trikomatlar, her rengi görür, fakat kırmızı-yeşil-sarı ya da mavi-yeşil-sarı farkını göremez. Birinci, kırmızı-yeşil, İkincisiyse, mavi-sarı körlüğüdür. Renk körlerinin çoğu,durumlarının farkında olmayıp, ancak belirli deneylerle anlarlar. Bazı mesleklerde mükemmel renk görme gerektiğinden, renk körlüğü belirli durumlarda önemlidir

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğü değişik renkleri ve gölgeleri algılamaktaki bozukluğu tanımlamak için kullanılır. Kadınlardan fazla erkeklerde görülen, oldukça yaygın bir durumdur. Kadınlarda yüzde 0,6–0,8 oranında rastlanılmasına rağmen bu oran erkeklerde yaklaşık yüzde 10 dur. Bu hastalığın nedeni; gözün retina tabakasındaki bazı pigmentlerin eksikliği veya hiç olmamasıdır.

Renk körlüğü aynı rengin tonlarını ayırmakta olan güçlük şeklinde hafif olabileceği gibi hiç bir rengi ayıramayacak kadar şiddetli olabilir. En çok görülen tipi, kırmızı ile yeşilin ayırt edilememesidir. Nadir görülen bazı vakalarda ise bütün renklerin ayırt edilememesi ve dünyanın siyah - beyaz görülmesi söz konusudur. Her 20 erkekten ve her 200 kadından birinde vardır. Çoğu renk körü olduğunu kendiliğinden fark etmez.

Renk Körlüğü Hastalığı

Tıptaki adı Daltonizm olan renk körlüğü genellikle doğuştan gelen bir hastalıktır. Renk körlüğünün nedeni gözdeki bazı maddelerin eksikliğidir. Kalıtsal sebeplerden kaynaklanabildiği gibi görme siniri, görme noktası ve göz tansiyonu gibi bazı göz hastalıkları sonucunda da meydana gelebilir.

Önceden doğuştan kalıtsal olarak gelen renk körlüğü hastalığının tedavisi yapılamıyordu, sonradan oluşan renk körlüğünün tedavisi yapılabiliyordu. Ancak artık ülkemizde de uygulanan yöntemle doğuştan gelen renk körlüğünün de tedavisi yapılabiliyor. Renk körlüğü saptanıyor ve renk körlüğünün cinsine göre gözün önüne lens koyuluyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp