Göz Kamaşması Neden Olur

GÖZ KAMAŞMASI NEDEN OLUR

Çıplak gözle kaynak makinesinin ışığına, güneşe ya da kara bakmaktan kaynaklanır. Göz kamaşmasına neden olan etmenler aşağıda listelenmiştir.Parlak cisimlere ve ışığa bakamama
 
Gözlerde ağrı
 
Gözlerde kızarıklık
 
Göz Kamaşması İlk Yardım
 
Gözlerinizi dinlendirin.Gözleriniz kapalıyken üzerine buz torbası koyun.ÖnlemGüneşli havalarda güneş gözlüğü takın.Güneşe bakmayın.Kaynak yapılırken kaynak gözlüğü kullanın.

Göz Kamaşması Nedir?

Keratokonus gözün saydam tabakasının yani korneanın ilerleyici miyop ve astigmat ile birlikte incelmesi ve sivrileşmesiyle oluşan bir hastalıktır. Hastalar, genellikle ergenlik döneminde başlayan hastalıktan ancak 20'li yaşlara haberdar olurlar. Hastalık 20–40 yaş arasında ilerleme gösterir ve 40'lı yaşlardan sonra durağan döneme girer. Kornea gözün çok önemli bir kısmıdır. Işık, göze kornea aracılığıyla girer. Kornea ışınları kırarak veya odaklayarak net görmenizi sağlar. Keratokonusta korneanın şekli değişir ve görme bozulur. Keratokonus araba kullanma, bilgisayarda yazı yazma, televizyon izleme veya okuma gibi bazı faaliyetleri güçleştirebilir.

Göz Kamaşması Sebepleri Nelerdir?

Keratokonus hastalığının nedeni tam olarak bilinememekle birlikte, gelişiminde genetik ve mekanik travmalar en önemli rolü oynar. Gözün ovalanması, sert kontakt lens kullanımı gibi çevresel faktörler ve genetik yatkınlığı olan kişilerde bu hastalığın ilerlemesine sebep olabilir.

Göz Kamaşması Belirtileri Nelerdir?
Gözde sürekli alerji veya kaşıntı olması (hafif göz irritasyonu)
Devamlı ilerleyen miyopi ve astigmatın olması
Gözlüğe rağmen net görememek
Işığa hassasiyetin artması
Göz kamaşması

Bu belirtiler keratokonus hastalığı riskinin yüksek oranda olduğunun habercisidir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekime muayene olmakta yarar vardır. Çünkü keratokonus hastalığının erken tanı ve tedavisi, ileride ortaya çıkabilecek ciddi görme sorunlarının önlenmesi açısından büyük önem taşır.
Keratokonusta iki problem esastır;
Görmede azalma: Görmeyi artırmak için önce kontakt lens denenir. Hastalık ilerleyici seyrediyorsa stabilize edip kontakt lens uygulanmalıdır. Eğer hasta kontakt lens kullanamıyorsa halka tedavisi, topolazer veya göz içi kontakt lens tedavileri yapılır.

Hastalıkta ilerleme: İlerlemeyi durdurmak için CCL (Corneal Cross-Linking) ve halka tedavisi uygulanır. Bu tedavi görmeyi artırmaz, sadece hastalığın ilerlemesini durdurur.

Göz Kamaşması Baş Ağrısı

Başağrılarının birçok nedenleri vardır. Baş ağrısına neden olan faktörlerin başında stres gelir. Aile yaşamındaki ve işteki sıkıntılar, çalışma ortamındaki şiddetli gürültü, bu stresi oluşturabilir.

Stresten kaynaklanan baş ağrıları, boyun, omuzlar ve başı etkiler. Omuz ve boyun kaslarında meydana gelen ağrılar direkt olarak baş bölgesini etkiler. Bunun için yapmanız gereken, kendinizi stresli hissetmenize yol açan nedenleri ve bunlara karşı neler yapabileceğinizi gözden geçirmek. Örneğin iyi bir masaj etkili olabilir. Eğer masaj yapamayacak durumdaysanız sessiz ve loş ortamda birkaç dakika uzanın ve hiçbir şey düşünmemeye çalışın. Bütün bunların yanısıra çok hafif bir ağrı kesici ya da aspirin alabilirsiniz.

Baş ağrılarından ara sıra şikayetçi olan kişilerin, beslenme şekline dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin az az, sık sık yemek, kafein tüketimini elden geldiğince azaltmak ve eğer varsa allerjik olduğunuz besinlerden uzak durmak, alınacak basit önlemlerden.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp