Rahip Kneipp Tedavisi

Rahip Kneipp Tedavisi 



Aslına bakarsanız kil, çok eski zamanlardan geçtiğimiz yüzyıla kadar çok sık kullanılmıştır. Geçtiğimiz yüzyılda ise her şeyin yerinde gözü olan kimyanın kurbanı olmuştur, (ki bu durum pek de değişmiş değil) Yine de bu, insanların kili kullanmasına engel olamamıştır. Çünkü bizler bizi iyi eden şeylere hep sadık kalırız ve deneyim her zaman kulaktan duyma şeylerden daha ağır basar.Kneipp, doğal tedavide zaten su ve şifalı bitkilerin değerini öve öve bitirememiştir. Kendisi bunla- . bir de kili eklemiştir. Kilin sirkeyle karıştırılıp yatı ve macun yapımında kullanılmasını önermiştir. Konferanslarının birinde şöyle der: “Ulu Tanrı, insana ve hayvanlara görünürde hiç de önemi olmayan, farklarına bile varmadığımız şifalar sunar. Bu şifaların en önemlilerinden biri kildir.”
 
Çocukluğu boyunca Kneipp, evcil hayvanların burkulma veya çeşitli iltihaplanma durumlarında kil yakılarıyla tedavi edilmesiyle inanılmaz başarılar elde edildiğini ortaya koymuştur. Hatta çok ciddi durumlarda kil sirke karışımından oluşan bir macunun hasta hayvanın her yerine sürüldüğü ve böylece hayvanın genellikle iyileştiği görülmüştür.Kneipp daha sonra bunu hayvanlara uygulamış ve ardından Avusturya arşidükü François-Jo- seph’in atlarında uygulamıştır. Farklı durumlarda elde ettiği başarılarının ardından deneyimlerini insanlar üzerinde de kullanmayı düşünmüştür. “Hayvanlar için iyi olanın insanlar için de iyi olabileceğini düşündüm... Şunu söyleyebilirim ki kil, göze çarpan bir tedavi olduğunu binlerce kez kanıtladı.” 
 
Kilin diğer öncüleri arasında (yine geçtiğimiz yüzyıldan) Louis Kühne’yi ve sayesinde kilin çok yaygınlaştığı hatta ‘Just’ın toprağı’ ‘Luvos’ isimlerini aldığı Adolf Just’ı sayabiliriz. Geçtiğimiz yüzyıl başlarında Berlin Üniversitesi’nden Profesör Julius Stumpf kili Asya kolerası tedavisinde kullanmış başarılı olmuştur. ‘Kilin papazı’ olarak adlandırıl? papaz Felke’e gelince, O da kil sayesinde beş yul binden fazla hastalığı tedavi etmiştir.Her zaman olduğu gibi hepsi, Ortodokslu tıp temsilcileri tarafından başlatılan girişimlerin kurbanı olmuştur ve kilden bahsetmek bile bir alay konusu haline gelmiştir.

Kneipp Terapi

Sebastian Kneipp tarafından tarif edilen tekniğe göre yapılan tedavi: Tıbbi telkinler, diyet ve egzersizlerle birleştirilmiş sıcak, soğuk ve ılık banyolar.

Kneipp terapide dikkat edilmesi gereken 5 temel unsur var: Hidroterapi, fitoterapi, beslenme, hareket ve yaşam tarzı. Küvet banyolarını, egzersizleri, meyve ve tahıl ağırlıklı beslenmeyi, özel masajları ve bitkisel tedaviyi kapsayan Kneipp terapide yoga ve meditasyon da var. Amaç kişinin yaşam tarzını değiştirmesi.

Kneipp'ın temel öğretisi beş sistem üzerine dayanıyor:

Hidroterapi
Fitoterapi
Beslenme
Hareket
Yaşam tarzı
Doktor kontrolünde uygulanan kürler kapsamındaki Kneipp banyosunda kollar ve bacaklar bakım küvetlerinin içindeki sıcak-soğuk sulara sokularak kan dolaşımı hızlandırılıyor. Bu şekilde dokuların oksijenle beslenmesi sağlanıyor.

Kneipp tedavileri arasında en etkilisi olarak bilinen “suda adımlamak”. Kneipp havuzunda ayaklar sıra ile ısıtılıp soğutulur. Her bir seans 30-40 adım olmalıdır. Bu işlem sırasında baldırların kızıl bir renk alması dolaşım sisteminin tepki gösterdiğinin ve terapinin doğru yapıldığının göstergesidir. Kneipp ayak havuzunun düzenli olarak kullanılması damarları güçlendirir ve kan dolaşımını olumlu yönde etkiler.

Kneipp terapi özellikle stres sorunu olanlara öneriliyor. Gerginliğe bağlı baş ağrısı çekenler, sınırda hipertansiyon vakası olanlar, diyabetliler, romatizmal ağrı çekenler ve selülit şikâyetleri çekenler.

Sebastian Kneipp



"Sağlıklı kalmamız için gereken her şey bize doğa tarafından yeterli miktarda verilmiştir"

"Hangi rahatsızlığın zayıf durumdaki bir bünyeyi istila edip etmeyeceğini bilmek isterim. Bağışıklık kazanmış olan bünyenin bu bakımdan hiçbir problemi olmaz. Ben zayıflığın birçok rahatsızlığa neden olduğuna inanıyorum."

Kneipp terapisi, adını 1821-1897 yılları arasında Almanya'da Bavyera'da yaşayan bir Katolik rahipten, Sebastian Kneipp'tan alıyor. Kneipp'ın çalışmaları, kendi hastalığıyla başlıyor. Doktorların tüberküloz teşhisi koyduğu Kneipp, kendini iyi edebilmek için kilisede bulunan eski tıp kitaplarını karıştırmaya başlıyor. Amacı hastalığını doğal yollarla tedavi etmek. Karıştırdığı kitapların temel kaynağı ise eski Çin öğretileri.

Sebastian Kneipp, her gün koşup, kasabanın ortasından akan soğuk dereye giriyor. Kısa bir süre sonra kendini gayet iyi hissediyor. İşte Kneipp terapinin temelinde yer alan ve hidroterapi adı verilen su ile hareket tedavisinin başlangıcı bu olaya dayanıyor.

Kendini iyileştirmeyi başaran rahip Kneipp'a pek çok kişi başvuruyor. Kendisinden şifa uman herkese eski Çin öğretilerine dayanarak bir terapi uygulayan rahip, dönemin tıp adamlarının tepkisini çekiyor. Tıp adamlarının tepkilerine karşı rahip çaresiz tedaviden vazgeçmek zorunda kalıyor.

Tam bu sırada Papa hastalanıyor. Rahatsızlığının nedeni bir türlü çözülemeyen Papa'ya Rahip Kneipp'tan ve uyguladığı yöntemden bahsediliyor. Papa'nın huzuruna davet edilen Rahip Kneipp, kısa sürede Papa'yı iyileştirince üzerindeki baskı ortadan kalkıyor. Hatta Papa'dan tam yetki alıp, bir doktor ve eczacıyla birlikte çalışmasına izin veriliyor.

Ülkemizde tartışılan Kneipp alıntısı

2006 yılında Türkiye'deki okulların 11. sınıflarında okutulmak üzere MEB tarafından dağıtılan "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" kitabındaki "İslamda ibadetin faydaları" bölümündeki "Bunları Biliyor musunuz?" başlığıyla açılan bölümde abdestin faydaları anlatılıyor: "Abdest almanın insan sağlığına birçok katkısı vardır. Abdest alınırken kullanılan su sayesinde kan dolaşımı hızlanır, alyuvar sayısı çoğalır. Solunum hareketlenir. Alınan oksijen miktarı artar.

Sinirler sakinleşir, ferahlar, kalbin yükü hafifler, tansiyon normalleşir (...)" Kaynak gösterilen Alman yazar Dr. Albert Schalle, kitabında Sebastian Kneipp tarafından kurulan ve kendi adını taşıyan, suya dayanan bir doğal tedavi sistemi olan "Kneipp Kürü"nü anlatıyor. Kitaptaki suyla tedavi yöntemleri çeşitlilik gösteriyor: Islak bezle yıkanma, ıslak havlularla kundaklama, çeşitli banyolar (tam, oturma, ayak, göz, kol), su dökme (dize, baldıra, tüm vücuda vs), buhar banyosu. Hemen hepsi fotoğraf ve çizimlerle tarif edilen bu tedavi biçimlerinde, özel durumlar hariç soğuk su kullanılıyor. Vücudun ya da suyun kullanılacağı bölgenin önceden ısınmış olması, tedavinin ardından doğal olarak kurumaya bırakılması esas alınıyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp