kil nedir nerelerde kullanılır nasıl elde edilir

Kil nedir?

Islandığı zaman çeşitli şekiller alabilen, geçirimsiz yumuşak yağlı bir toprak. Yeryüzünde (havanın kayalara olan tesiriyle meydana gelen), yer kabuğunun az veya daha derin yerlerinde tabakalar halinde mineral yataklarında dağılmış kütleler halinde bulunur. Keza göl ve okyanusların dibinde, çöllerin altında ve nehir deltalarında rastlanırkil
Kil, yumuşak ve çok ince tanecikli (kumdan ince) bir materyaldir. Kil mineralindeki atomlar ya bir kafes veyahut bir zincir dizilişi şeklindedir. Kilin esas maddesi alüminyum silikat hidratı olup, türüne göre yanında sodyum, potasyum, kalsiyum, mağnezyum ve demir gibi diğer elementlerin bileşikleri de mevcut olabilir.

Kilin ticari kıymeti, plastik özelliğinden ileri gelmektedir. Çünkü nemli kil, istenilen şekil verildikten sonra kurutularak veya fırında pişirilerek, şeklini muhafaza edecek biçimde sertleştirilebilir. Kil, ihtiva ettiği materyale göre, dayanıklılık ve şekil verilebilirlik kazandırmak üzere bir dolgu maddesi olarak birçok üründe plastik, kauçuk, kağıt ve boya üretiminde kullanılır. Kilin kimyevi inertliği ve yüksek sıcaklığa dayanıklılığı uygulama alanını oldukça genişletmiştir.

Kil çeşitleri

Killer, saflık derecelerine ve fiziki durumlarına göre, çeşitli tipler arz eder. Kaolen, smektik kiler, plastik killer, refrakter killer vs.
Kaolen, kilin en saf şeklidir. Rengi beyazdır ve piştikten sonra gene beyaz kalır. Su ile temizlendikten sonra, genellikle % 90 safiyetindedir. Memleketimizde önemli kaolen yatakları mevcuttur (Kütahya). Smektik killer, bazı yabancı maddeler, özellikle kireç, magnezyum ihtiva eder ve renk veyahut yağ giderici olarak kullanılır.

Plastik killer, yani tuğla killeri, bilhassa tuğla ve çanak, çömlek imaline yarar ve en çok kullanılan kil nev’ini teşkil eder. Bu tip killerin bileşiminde, silis ve alüminden başka, daima demir oksit ve bazen da kireç bulunur ve bu komponentlerin oranları, geniş limitler arasında değişir. Aşağıdaki kil bileşimi bu hususta bir fikir vermektedir:
SiO 2
Al 2 O 2 Fe 2 O 3
CaO
% 57,64 % 27-35 % 1-3,5 % 0,1-7

Haloysit, kaolinite benzer bir kil minerali olup özgül ağırlığı kaolinitten düşüktür. Yapıları genellikle litlidir. bazen borumsu prizma biçiminde de bulunurlar.
Marn adı verilen topraklar, az veya çok kil ihtiva eden kalkerlerden ibarettir. Renkleri çok defa beyaz olan bu karışımlar bazı çinilerin imalinde ve gübre olarak, toprağın ıslahında kullanılır.

Okr adı altında tanınan, demirce zengin killi kumlar da bir nevi madeni boya olarak oldukça önemli uygulanma alanları bulmuştur. Sarı renkte olan bu killi kumlar, kavruldukları zaman gene boya olarak kullanılan kırmızı okr’ları verir.
Refrakter killer de ayrı bir sınıf teşkil ederler. Tabiatı ile yüksek sıcaklıklara dayanması icab eden bu özel karışımların, demir ve kireç ihtiva etmesi tehlikelidir.

Bentonitler, montmorillonit tipinde, kompleks bir alüminyum, demir ve kalsiyum, bazen da sodyum silikattan meydana gelmiş olup, su içinde, bir jel meydana getirerek şişme-özelliğine sahiptirler ve birçok alanlarda kullanılırlar.
Kilin kullanma sahaları: Kilin en mühim kullanılma sahası seramik endüstrisidir. Kil, su ile yumuşatılıp istenilen şekil verildikten sonra dayanıklılığını arttırmak için önce yavaş ısıtılarak kurutulur.

Daha sonra 2000°C’de fırında pişirilir. Sağlam, sabit bağlanmış porselen nesnesi teşekkül eder. Yüksek saflıktaki kaolen, Amerika’nın güney batısında, Corwall’de, İngiltere’de ve Çekoslavakya’da çıkarılır. Fırın duvarlarını yapmada kullanılan refrakter tuğlaların esas yapısı kaolen olup yanında kromit, mağnezit vs. gibi tabii materyaller de bulunur.
Kaolenin en mühim kullanma sahalarından biri de kağıt endüstrisidir. Bir dolgu maddesi olarak kullanılan kilin saflık derecesi ve tane büyüklüğü mühim olup, dikkatlice kontrol edilmelidir.

Kilin mühim bir kullanılma alanı da petrol kuyularıdır. Keza petrolün rafinasyonunda bir katalizör olarak kullanılır. Ayrıca kil, su geçirmeme özelliğine sahip olduğundan baraj ve göllerin dolgularında da kullanılır.

Kil maskesi tarifi

Her yaşın ayrı güzelliği olduğu gibi her yaşın ayrı sorunları da vardır. Bunların en başında da cilt problemleri geliyor. Ergenlik dönemindeki sivilceler, genç kızlığa ilk adım atmalarda yapılan makyajlar vs. diye uzar gider bu liste.

Cilt bakımı önemli fakat bu bakımı yaparken kullandığımız malzeme de cildimiz kadar önem taşıyor. Kısacası, kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerek.

Her cilt tipi aynı hassaslıkta olmadığı için ben tercihimi hep doğal yöntemlerle yapılan maskelerden yana kullanırım. Kil maskesi ise listemin ilk sırasında yer alır

Öyle ki makyajdan yorgun düşmüş, soğuk hava koşullarına maruz kalmış cildinizin yenilenmesi ve doğal ışıltısını geri kazanması için kil maskesi birebir.

Peki, kil maskesi nasıl yapılır?
Kil maskesi için gerekli malzemeler:

1 çay kaşığı kil
1 çay kaşığı limon
2 adet aspirin
Kil maskesi yapımı kolay mıdır?
Evet evet bildiğimiz aspirin Yapımı kolay faydası büyük bir formül bu…

Gül kokulu kil maskesi tarifi
Siz de benim gibi kil maskesinin kokusunu beğenmeyenlerdenseniz. İşte size benim özel tarifim:

Karışımınıza yukarıdaki malzemelerin yanında bir miktar gül suyu da ilave ederseniz, şahane kokulu bir maske elde edebilirsiniz. Aman dikkat! Gül kokulu kil maskesinin, kokusuna tav olup, uzun süre yüzünüzden bekletip, yüzünüzün kızarmasına sebebiyet vermeyin

Papatya özlü kil maskesi tarifi
Papatyanın nemlendirici etkisini kil maskenizle buluşturarak, hem hoş kokulu hem de daha yoğun formda bir kil maskesi elde edebilirsiniz.

Kil maskesi uygulanışı:
Malzemeleri bir kaba koyup karıştırıyorsunuz. Ardından yüzünüze uyguluyor ve 15 dakika bekletiyorsunuz. Bol su ile yıkayarak yüzünüzden arındırıyorsunuz. Cildinize uyguladığınız zengin minareli kil maskesi sayesinde yüzünüzün nefes aldığını hissedeceksiniz. Herhangi bir nemlendiriciye dahi ihtiyaç duymadan bir hafta boyunca parlak bir yüze sahip olacağınızı garanti ediyorum. Haftada bir kez uygulayabilirsiniz.

Kil maskesini uygulamadan önce yüzünüze bahar banyosu yaparak, etkisini artırmanız mümkün.

Kil maskesinin faydaları:

Cildi canlandırır
Gözenekleri küçültür
Cildi derinlemesine temizler
Doğal bir parlaklık verir
Sivilce ve siyah nokta oluşumunu azaltır
Cildi besler ve yumuşatır
Düzenli olarak uygulandığında pürüzsüz bir cilt sağlar
Cildi onarır
Yaşlanmanın cilt üzerindeki etkilerini geciktirir
Kan dolaşımını arttırır
Ölü cilt hücrelerini temizler
Kil maskesi hangi cilt sorunlarında kullanılır?
Yeşil kil, beyaz kil ve pembe kilin karışımından oluşturulan dermokil kil maskesi akneli ciltler için ideal.

Kil maskesinin yan etkisi var mı?
Kil maskenizi, kil maskesi tarifine uygun şekilde ve cilt tipinizi göz önünde bulundurarak hazırlarsanız hiçbir yan etkisi ile karşılaşmazsınız. Dikkat etmeniz gereken yalnızca 15 dakikadan çok daha uzun süre yüzde tutmamak. Hatta yüzünüzde yanma, kaşınma gibi durumlarla karşılaşırsanız, yüzünüz 15 dakikadan önce bile yıkayabilirsiniz.

Rengarenk kil maskesi tarifleri
Beyaz kil maskesi: Rengini beyaz kilden alan kil maskesi, kokusuz ve çirkin bir maske görünümünün çok daha ötesinde bir maske. Beyaz kil maskesi tarifine ek olarak bal ve zeytinyağı ile yoğun bir kil maskesi edinebilirsiniz.

Yeşil kil maskesi: Adını yeşil kilden alan yeşil kil maskesi, nane ve yeşil çay ile daha özel bir karışım haline gelebiliyor.

Dermokil kil maskesi: Güzellik merkezlerinden satılan dermokil kil maskelerine aldanmayın. Kendi dermokil kil maskenizi kendiniz yapın. Akneli ciltler için ideal kil maskesi, yeşil kil, beyaz kil ve pembe kilin karışımından oluşturuluyor. Bu yüzden de faydası büyük.

Kil Toplarının Hazırlanması
Kil sütünün tadı hoşunuza gitmediyse, çocuklarınız için veya özel durumlarda tercihe göre yutmak veya emmek için kil topları hazırlayabilirsiniz.
 
• Seçtiğiniz kili biraz suyla veya bitki suyuyla(nane, okaliptüs vb.) karıştırarak katı bir macun haline getirin. Sorununuza bağlı olarak bu karışımın içine birkaç damla yağ da ekleyebilirsiniz. (koyacağınız yağın miktarı konusunda dikkatli olun: Elinizin ayarını kaçırmayın!)
 
• Karışımı elinizde yuvarlayarak küçük toplar oluşturun ve kurumaya bırakın.Çocuklar için kil toplarınıza bitkilerin kokusunu verebilir ve biraz da bal ekleyebilirsiniz: böylece çocuklarınız kil toplarını lolipop gibi emecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp