Pnömokonyozlar Komplikasyonlar

Pnömokonyozlar Komplikasyonlar : Silikozda başlıca komplikasyonlar ve birlikte görülen önemli hastalıklar şun­lardır:

• Kronik bronşit, akut solunum yol­ları ve akciğer enfeksiyonları - Silikoz genellikle akciğerdeki iltihapların (bronş-akciğer iltihaplan, akciğer iltiha­bı, apse) ortaya çıkmasını kolaylaştır- mazsa da, silikozlularda bu hastalıklann gidişi ve sonu ağırlaşır. Hasta sık sık araya giren akut akciğer hastalıkları ne­deniyle yitirilir.

• Akciğer amfizemi - Silikozla birlikte hemen her zaman amfizem de vardır. Bu hastalık, bağdoku artışına bağlı geli­şen solunum bozukluklarını daha da ağırlaştırır.

• Akciğer veremi - Silikozlularda en sık rastlanan ölüm nedenlerinden biri­dir; silikozun en sık görülen kompli­kasyonudur. Verem basillerinin, içinde silikat parçacıkları bulunan makrofaj- larda, içinde silikat parçacıkları bulun­mayan makrofajlara oranla daha kolay ürediği kanıtlanmıştır. Bu durum silikat parçacıklarıyla yüklü makrofajların (büyük yutucu hücreler) bu durumdan olumsuz etkilenmesine ve verem basil­lerini öldürememesine bağlanmıştır. Bunun gibi, akciğer dokusunun yeterli oksijen alamaması verem basilinin en­feksiyon oluşturmasını kolaylaştırabi­lir. Bu durumda veremin yapısal özel­likleri değişir, kronik hastalık ilerleme­ye başlar ve kan yoluyla yayılabilir.

• Kronik akciğer - kalp hastalığı -Kalp ve dolaşım sistemi de akciğerdeki silikozdan etkilenebilir. En sık rastlanan sonuç kronik kor pulmonaledir. Akciğer dolaşımındaki direnç belli bir sının aşınca, kor pulmonale ortaya çıkar. Sağ kanncıkta aşırı büyüme, toplardamar basıncında artış, morarma, nefes darlığı, uykuya eğilim, baş ağnsı, tipik elektro- kardiyografık bulgular ile böbrek, kara­ciğer ve beyinde bozukluklar görülür.

• Akciğer kanseri - Akciğer kanseri ve silikozun birlikte ortaya çıkması, siliko­zun akciğer kanseriyle ilgisini akla ge­tirmektedir. Son yıllarda bu konuda ya­pılan çalışmalardan elde edilen istatistik veriler, silikozun akciğer kanserini ko- laylaştıncı bir etken olmadığını göster­miştir. Dökümhanelerde çalışan silikoz- lu işçilerde akciğer kanseri sıklığının artması, daha çok dökümhanede işlenen ürünlerde kanserojen (kanser yapıcı) maddelerin bulunmasına bağlıdır. Özel­likle mineral yağlarla işlenmiş kumlar kanserojen maddeler (polisiklik aroma­tikler) içerir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp