Piyore

Dişi saran dokuların iltihabı olan piyore, dişeti kenarlarındanirin sızmasına, dişetlerinin gevşemesine ve dişlerin dökülmesineyol açan bir diş hastalığıdır.Piyore adı Eski Yunanca'da irin an­lamına gelen puon ve dökülme anlamı­na gelen reo sözcüklerinden türetilmiş­tir. Tek bir hastalığın değil, diş kökü­nün çevresini saran diş çevresi bağı (periodontum), sement, diş yuvası ke­miği ve dişeti gibi dokularda ortaya çı­kan birçok hastalığın ortak adıdır.Diş kökleri alt ve üst çenedeki yu­valarına diş çevresi bağı aracılığıyla sı­kıca bağlanmıştır. Bu bağ sağlam bir biçimde diş yuvasına oturmasını sağla­dığı dişlerin çiğneme sırasında ortaya çıkan basınca (azıdişleri için bu güç 70- 80 kg'dir) karşı koymasına ve çevre do­kulara aktardığı basıncın uygun biçim­de dağılmasına da yardımcı olur.Dişi çevreleyip destekleyen dokula­rın işlevlerini pek çok etken bozabilir.

Bu bozukluklar genel olarak periodon­tal hastalık adı altmda toplanır. Farklı nedenlere bağlı bozuklukların saptan­ması güç olduğundan, iç içe olan bu do­kulardaki hastalıkların birbiri üstüneeklenerek karmaşık bir tablo ortaya çı­kardığından ve tanının hangi belirtilere bakılarak konacağı konusunda bir görüş birliği bulunmadığından, ayrıntılı sınıf­landırmalar yapmak son derece güçtür. Ama gene de diş çevresi dokularını et­kileyen hastalıklar üç ana başlık altmda toplanabilir:

• Jinjivit - Dişetiyle sınırlı bir iltihap­lanmadır.

• Periodontoz - Diş çevresi dokuları­nın iltihaba bağlı olmayan yozlaşmasıy­la ayırt edilen bir hastalıktır.

• Periodontit - Diş çevresi dokularına yayılan iltihaplanmadır.Birçok iltihaplanma tipinde, örne­ğin kronik jinjivit ve periodontitte dişe­ti kenarlarından irin sızabilir. Daha ön­ce de belirtildiği gibi, bütün bu hasta­lıkları tanımlamak için özgün adlarının yanı sıra piyore adı da kullanılır. Hatta iltihap söz konusu olmadığı için piyore tanımına sokulamayacak çeşitli perio­dontal hastalık tipleri için piyore adı­nın kullanılmasına oldukça sık rastla­nır.

Diş çevresinde iltihaplanma ve yoz­laşmaya yol açan irinli periodontit dişin bir süre sonra düşmesiyle sonuçlanır. Diş yuvasındaki doku yıkımının ilerle­me yönüne göre, "yatay" ve "dikey" pe- ridontit ayrımı yapılabilir. Dikey tip da­ha hızlı ilerler ve dişin ekseni boyunca gelişir.Piyoreye daha çok orta yaşlarda rastlanır. Görülme sıklığı bakımından erkek ve kadınlar arasında bir fark yok­tur. Ama "aile hastalığı" özelliği taşıya­cak ölçüde aynı aile bireyleri arasında görülme sıklığının artması dikkat çeki­cidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp