Diş Kokusu Nasıl Giderilir

Diş Kokusu Nasıl Giderilir

Diş Kokusu Nasıl Giderilir Diye Bir Soru Soruyorsanız Tam Adresinde Bulunmaktasınız. Diş Kokusu Zaman Zaman Herkeste Rastlanabilen Bir Olaydır ve Herkes de Bundan Rahatsız Olmaktadır. Bu Sorunu Çözebilmek İçin Aşağıdaki Makaleyi Dikkatlice Okumanızı Öneririm.

Diş Kokusu Nasıl Giderilir


Zaman zaman herkesin ağzı kokabilir. Özellikle de sabahları! Bazen karnımız acıktığında veya diyet yaparken, hele soğan, sarmısak gibi şeyler yediğimizde kokudan kurtuluş yoktur.

Birisi ile konuşurken başını geri çektiğini fark ederiz veya kendimiz ağzımızı kapatma ihtiyacı hissederiz. Her ikisi de birbirinden kötüdür. İnsan rezil olur! Ağız kokusuna genel olarak ağızda artakalan ve damakla dişler arasına sıkışan yiyecek parçaları neden olur. Ağız kokusunun ardında kötü beslenme alışkanlıkları veya bazı sağlık sorunları da gizlenebilir.

TÜKÜRÜK ARINDIRIR

Tükürüğün arındırıcı bir özelliği vardır. Tükürük salgısı azalınca bakteriler çoğalır ve kokmaya başlarlar.

Örneğin;


-Sabahları ağzımız kokabilir, çünkü tükürük salgısı uykuda hemen hemen sıfırlanır.

-Karnımız acıkınca ağzımız kokar. Sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırdığı için biraz yardımcı olur.

-Vücut susuz kalınca da ağız kokar, çünkü tükürük salgılaması azalır.

-Bazı hastalıklar, ilaçlar ve alkol de tükürüğü azaltır. Kokulu yiyecekler, sigara, çürük diş, dişeti sorunları, diş taşları, dişetlerinde plaklar oluşması, ağız ve boğazda iltihaplanmalar dışında; solunum yollarındaki sorunlar, diyabet, reflü, karaciğer ve akciğer hastalıkları da ağız kokusuna yol açan etkenlerdir. Eczaneler ve marketler ağız kokusuna karşı ürünlerle dolup taşar. Ama çoğunun içinde sert kimyasallar bulunur ve ağız kokusunu kısa bir süre için maskeleyip bastırırlar. İsterseniz aşağıdaki önerilerimi deneyin.

DİŞ MACUNU YAPIN:

Kendinize gayet sağlıklı bir diş macunu ve gargara hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm malzemeler; yemek sodası ile biraz hidrojen peroksittir. Antiseptik gücünü arttırmak için birkaç damla çay ağacı yağı veya okaliptüs yağı da ekleyebilirsiniz. İşte diş macununuz hazır!

SU : Ağzınızın kurumasına izin vermeyin. Tükürük vücudun doğal deterjanı gibidir. Onun daima bol bol salgılanmasına yardımcı olun. Tükürüğünüz arttıkça bakteriler azalır. Bunun yolu da su içmekten geçer.

Çay ve maydanoz ağız kokusunu önler

MAYDANOZ:

Ağız kokusundan şikâyetçiyseniz daha az et ve daha az yağ tüketin. Beslenmede meyve ve sebzelere ağırlık verin. Her gün taze mayalanmış yoğurt yiyin. Maydanozun her zerresi şifalıdır. İçindeki klorofilden ötürü ağız kokusuna karşı da son derece etkilidir.

ÇAY KEYFİ:

Siyah çayın içinde ağız kokusuna yol açan bakterileri etkisiz hale getiren önemli bileşikler bulunur. Yemeklerden sonra içerseniz gayet iyi gelir. Bazen de yeşil çay veya nane çayı ile değişiklik yapabilirsiniz.

DİŞ KOKUSU İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Hazırlanış ve Kullanım Şekli :


- 2-3 dal Biberiye

- Menekşe

- 4-5 adet Mine Çiçeği

- 1 avuç Adaçayı

- 1/2 Limon

- Nane Ruhu

* Biberiye çiçekleri dilimlenmiş limonla birlikte on beş dakika süreyle kaynar suda bekletilir. Sıkılarak elde edilen sıvı, bir kaba boşaltılarak serin bir yerde dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, kahvaltılardan önce ve yemek sonrası bir fincan içilir.

* Memekşe çiçekleri, maydanozla birlikte on dakika süreyle suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıya bir miktar nane ruhu karıştırılarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, rahatsızlık süresince yemeklerden önce ve sonra gargara yapılır.

* Bİr avuç ada çayı çiçeği, on dakika süreyle kaynar suda demlenir. Sıkılarak elde edilen sıvıya bir tutam nane ruhu karıştırılarak gün boyu dinlendirilir. Dinlendirilen sıvıdan, yarı oranında içme suyuna ilave edilerek ağız bu karışımla sık sık çalkalanır.

DİŞ Kokusunu Giderici ve Ağız Yıkama Suları :


Aşağıda belirtilen malzemeler ayrı ayrı olarak nefes kokusunu gidermek için ağızda çiğnenirler. Çay olarak hazırlanır veya %75'lik alkolde bir hafta ıslatılır ve sonra su ile seyreltililir, ağız yıkama suyu haline gelirler.

Anason tohumu, kakule tohumu, karanfil, Avrupa melek otu kökü, damla sakızı, nane yaprağı, süsen, maydanoz, nane yağı, eğir otu kökü, tarhun yaprağı.

Ağız kokusu rahatsız edici kokuya sahip nefestir. Aynı zamanda "hali-tos" olarak da bilinir. Ağızda özellikle dilin arka tadafında milyonlarca bakteri yaşar. Çoğu insanda ağız kokusunun sebebi bundandır. Ağzın sıcak ve nemli ortamı bu bakterilerin büyümesi için ideal koşulları oluşturur. Çeşitli hastalıkların belirtisi olan ağız kokusu, bu rahatsızlıkların tedavisinden sonra ortadan kaybolur.

Pratik Bitkisel Formüller :


* Ardıç tohumunun çiğnenmesi ve yutulması durumunda nefes kokuları ortadan kalkar.

* Ağza alınan 1-2 adet karanfil uzun müddet tutulup, emilir.

* Sirkeyle karıştırılan bal ağızda çiğnenir.

* Pırasa yaprağı ile defne yaprağı iyice ezilip, bu karışımla dişler ovulup temizlenir.

* Birkaç çay kaşığı dere otu yaprağını yada dövülmüş tohumlarını, yarım litre suya karıştırıp kaynatın.

* Yaklaşık 50-60 gr. taze kişnişi yarım litre suya ekleyip, 3-5 dakika kadar kaynatın. Süzdükten sonra ister için ister ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.

* Birkaç çay kaşığı anason tohumunu, yarım litre suda birkaç dakika boyunca kaynatın. Ilıdıktan sonra süzün ve isterseniz çay olarak için yada ağız yıkama sıvısı olarak kullanın.

Prof.Dr. Ahmet MARANKİ

DİŞ KOKUSUNun sebebini bulmak zor değil


Ağız kokusu sorunu eskiden gizlenirdi, bugün ne iyi ki çoğu insan bu sorunu en azından hekimleriyle korkmadan çekinmeden paylaşabiliyor. Ağız kokusundan yakınanların sayısında ciddi bir artış var ama problem hekimlerle paylaşıldıkça çözüm yolları da çoğalıyor. Sorun çoğu zaman oral hijyenin bozukluğundan kaynaklanıyor. Diş, diş eti ve ağız içinin çeşitli hastalıkları dışında boğaz ve bademcikle ilgili problemler de ağız kokusuna yol açabiliyor. Akciğer hastalıklarından bazıları, sindirim sistemi hastalıkları (gastrit, reflü, ülser) da ağız kokusu yapabiliyor. Uzun süre aç kalmanın da ağız kokusuyla ilişkili olduğu iyi bilinen bir gerçek. Bazı insanlarda hiçbir sağlık sorunu olmadan da ağız kokusuyla karşılaşmak mümkün. Eğer böyle bir sorununuz varsa problemin çözümünü öncelikle diş hekimleri ve kulak burun boğaz uzmanlarında aramalısınız. Eğer bu uzmanlar herhangi bir problem olmadığı kanaatine varırsa göğüs hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanlarıyla görüşmelisiniz.

DİŞ KOKUSUNA karanfilli gargara


AĞIZ kokusuyla başım dertte. Bayramlar gibi kalabalık içine girmek zorunda kaldığım zamanlarda çok utanıyorum. Bu problemi gidermek için ne yapabilirim? E. G./Sinop

750 gram suyun içine iki çubuk tarçın atın. Bir çorba kaşığı da karanfil ekledikten sonra, bu karışımı suyun ölçüsü 500 grama ininceye kadar kaynatın. Ardından da çay gibi demleyip süzün. Her akşam dişlerinizi fırçaladıktan sonra ağzınızı bu suyla çalkalayın. Karışımı cam bir şişede, soğuk bir yerde saklayın.

Ağız kokusunun nedeni diş ya da mide problemleri olabilir. Bu nedenle henüz gitmediyseniz, mutlaka doktora görünün.

Ağız kokusu birçok farklı nedenle oluşur ve farklı şekilde sınıflandırılır.

1.Fizyolojik Ağız Kokusu: Bu tip ağız kokusunun nedenleri bazı gıdaların midedeki sindirim işlemi (sarımsak, soğan, alkol, baharatlı gıdalar vb.), veya iyi temizlenmemiş ağız boşluğu, düzgün olmayan diş hekimliği restorasyonları (dolgu, protez vb.), çürük dişler, dişeti problemleri, sigara tüketimi, mensturasyon sırasındaki hormonal değişikliklerdir.

Fizyolojik ağız kokusu, sistemik bir hastalık veya patoloji ile ilgili değildir ve geçicidir. Genellikle diş fırçalama, antiseptik solüsyonlar ile kontrol altında tutulabilir.

2. Patolojik Ağız Kokusu: Bu tip ağız kokusunun %80-90‘ı ağız içi sebeplerden olmakla beraber birçok ağız dışı sebepten de kaynak alabilir.

Ağız içinden kaynaklanan ağız kokusu sebeplerine bir örnek vermek gerekirse, dişeti hastalıkları, dil tabakası, yemek artıkları, ağız içi yaralar, kirli takma dişler , tükürük miktarındaki azalma bunlardan birkaçıdır.

Tükürük bezinin fonksiyonlarındaki bozukluklar da ağız kokusuna neden olabildiği gibi, antidepresan, antipsikotik ve narkotik ilaçları da tükürük azlığına neden olabilmektedir.

Burun akıntısı ve rüflü hastalığı da ağız kokusunda etkili olmaktadır.

Ağız dışından kaynaklanan ağız kokusunda ilk şüphelenilmesi gereken bölge burundur. Burunda oluşacak tıkanıklık, burun solunumu yerine ağız solunumu yapılmasını ve buna bağlı olarak ağızda kuruluk dolayısıyla ağız kokusu oluşmasını sağlamaktadır. Başlıca ağız dışı kaynaklı halitozis nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Başlıca örnekler peritonsiller abse, retrofarengeal abse, tonsillit, sinüzit, yabancı cisimler, atrofik rinit, kıkırdak septumu etkileyen burun tüberkülozu, sifiliz, rinoskleroma, adenoit, nazofarengeal abse, larenks kanseri, larenjit olarak verilebilir.

Bunlar dışında akciğer absesi ve kanseri, bronşektazi, nekrotizan pnömoni, ampiyem gibi alt solunum yolu hastalıkları da halitozis nedeni olabilmektedir. Diğer sistemik hastalıklardan, gastrointestinal sistem rahatsızlıkları (mide kanseri, hiatal herni, pilor darlığı, ösefagus rahatsızlıkları, kronik böbrek yetmezliği, karaciğer sirozu, karaciğer yetmezliği, kanserleri gibi), kronik böbrek hastalıkları, lösemi ve agranulositoz, karsinoid, AIDS, multipl skleroz ve metabolik hastalıklar gibi hastalıklar da ağız kokusuna neden olabilmektedirler.

Ağız kokusunun tedavisi; ağız hijyenine dikkat etmek, diş ve dil fırçalamak, dişlerin arasını temizlemek, diş eti iltihaplarını tedavi ettirmek esaslarına dayanır. Ağız kokusu olan hastalar, sigara içmeyi azaltmaları için cesaretlendirilmeli, zararlı gıdalardan uzak durmalı, düzenli aralıklarla beslenmeli, diş doktorlarını düzenli aralıklarla ziyaret etmelidirler.

Yorumlar

  • Hü***** Bey****
    7 yıl önce
    dişlerimi fırçalıyorum ve agız kokusu yine gitmiyor ne yapmam lazım
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Ağız kokuları sadece diş ve diş eti ile ilgili olmayabilir. mide kaynaklı sinuzut veya faranjıt kaynaklıda yaşanabilir. tedavi detayları için linki inceleyiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp