Perianal Apse Nasýl Oluþur?

Perianal Apse Nasýl Oluþur? : Genellikle bakteri istilasýna baðlý bir tahriþ sonucu dokularda oluþan bir olaydýr. Abse bölgesinde, artan kan dolaþýmýndan ötürü, doku arasýnda, bol miktarda sývý ve akyuvarlar toplanýr. Hasta bölge genellikle saðlam kýsýmlardan ayrýlmýþ olur ve zamanla, ölü akyuvarlar, bakteriler ve doku arasýna sýzmýþ olan sývý, irin adý verilen birikintiyi oluþturur.

Abse oluþumunun vücut yüzeyindeki ilk belirtisi, dokunulduðunda aðrýyan, sert, kýrmýzý bir bölgedir. Abse yerelleþmeye ve irin oluþmaya baþlayýnca, bu kýrmýzý alanýn sýnýrlarý çok belirginleþir ve merkezi yumuþamaya baþlara. Genellikle, irin, direnci en az olan bölgeye doðru ilerler, bir çýkýntýlý nokta oluþturur. Yüzeydeki bir abse için direnci en az olan bölgeler, deridir.

Zamanla, abse patlar ve irin dýþarý akar. Abse yerleþip irin oluþur oluþmaz, o bölge yarýlýrsa, aðrý ve olayýn ilerlemesi önlenmiþ olur. Ýrin oluþmadan ve abse yerelleþmeden yarmak veya iðneyle delmek gereksizdir, çünkü bu takdirde abse yayýlýr. Ýki yöntemle abse geliþimi önlenebilir: Antibiyotik kullanmak veya o bölgede kan akýmýný artýrmak için abse alanýný dinlendirip sýcak tutmak. Isý saðlamak amacýyla, eskiden lapa kullanýlýrdý, ancak bunun etkisi çok kýsadýr ve bölgeyi çok ýslak tutar. En iyisi, küçük bir absede dahi, doktorun fikrini almaktýr. Patlayýp akan abse, akýntýnýn serbest olduðu ve bölgenin kuru tutulabildiði hallerde, çok çabuk iyileþir. Akan absenin üstünü temiz, kuru gazlý bezle kapatmak ve bu gazlý bezi sýk sýk deðiþtirmek gerektir.

PERÝANAL ABSELER . Anorektal abseler, sýk görülürler. Sebep genellikle anal bezlerdeki enfeksiyondur. Ýntersfinkterik planda yayýlýr. En sýk perianal bölgeye yerleþir. Ayrýca nadiren bartolin bezi absesi, enfekte sebase kist, pilonidal abse, prostatit… vb. enfeksiyonlar da anorektal boþluklara ilerleyip abse oluþumuna neden olabilmektedir.

Anorektal abselerde sebebi bilinmeyen ateþ olur.

Iskiorektal ve perianal abselerde dýþarýdan kýrmýzýlýk görülür. Kitle palpe edilebilir (rektal tuþede). Ayrýca hapþýrma, öksürme ve oturma ile artan aðrý vardýr.

At Nalý Absesi: Enfeksiyon posterior orta hattaki bir anal bezden yayýlýr. Iskiorektal fossaya geçer ve her iki tarafta, bilateral perianal þikayetlere neden olur.

Supralevatör Abse: Tanýsý zor olduðundan, önem arzeder. Hastadaki tek bulgu, sebebi bilinmeyen ateþtir. Vajinal ve rektal tuþede hassasiyet ve fluktuasyon veren bir kitle tesbit edilebilir.

Ýntersfinkterik Abse: Rektum çevresinde künt bir aðrý vardýr. Þiþlik ve endürasyon tesbit edilemez. Rektal tuþede yumuþak ve hassas bir kitle tesbit edilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp