Perianal Apse Ameliyat Teknikleri

Perianal Apse Ameliyat Teknikleri :

Makat fistülü sorununu ilk olarak, modern týbbýn atasý olarak kabul edilen Hipokrat (MÖ 460 - 370) tanýmlamýþtýr, ancak 2,500 yýldan beri bilinmekte olan perianal fistül hastalýðýnýn tedavisi ameliyat sonrasý nüks (% 2-10 oranýnda) veya tekrarlama oranlarýnýn yüksek olmasý ve ameliyat sýrasýnda eksternal sfinkter adý verilen dýþký tutma kasýnýn yaralanma olasýlýðýdýr ki bu durum dýþký tutamama (% 0-20 oranýnda) ile sonuçlanýr ve düzeltilebilmesi çok güç bir durumdur. Bu sorunun çok komplike olmasý nedeniyle çok fazla tedavi yöntemi tanýmlanmýþ ve hepsinin de belirli baþarý ve baþarýsýzlýk oranlarý ve sorunlarý vardýr. Bunlarý size aþaðýda özetledim. Burada size önemle vurgulamak istediðim nokta; bu sorunun komplike olmasý halinde, bu konuda yoðunlaþmýþ Genel Cerrahi Uzmanlarý (kolorektal cerrah) tarafýndan ele alýnmasýnda yarar vardýr.


Fistülotomi veya fistülektomi tekniði: Fistülotomi veya fistülektomi tekniði, ayný zamanda lay-open veya açýða býrakma tekniði olarakta adlandýrýlýr. Fistülün baðýrsaktaki ve derideki aðýzlarýný bularak aradaki dokularýn kesilmesi ve fistülün kazýnmasý prensibine dayanýr. Bu teknik dýþký veya gazý tutamama (inkontinens) komplikasyonuna yol açabileceðinden, eksternal anal sfinkteri (dýþkýyý tutma kasý) içine alan fistüller için uygun deðildir. Fistülotomi tekniðinde % 2-20 oranýnda dýþký veya gazý tutamama (inkontinens) geliþebilir. Bu yöntem sonrasý perianal fistül nüksü % 2-10 arasýnda görülür.

Seton tekniði: Yüksek yerleþimli veya eksternal anal sfinkteri (dýþkýyý tutma kasý) içine alan bir fistül varlýðýnda seton tekniði tercih edilir. Bu teknikte fistülün baðýrsaktaki (iç) ve derideki (dýþ) aðýzlarý arasýndan bir ip veya lastik geçirilirek baðlanýr. Seton tekniðini Hipokrat ilk olarak ‘at kýlý‘ ile gerçekleþtirmiþtir. Zaman içinde bu ip veya lastik daraltýlarak, eksternal anal sfinkteri (dýþkýyý tutma kasý) kademeli olarak fistül boyunu kademeli olarak kesmesi beklenir. Seton tekniðinde, nedbe oraný azdýr, ancak % 2-20 oranýnda dýþký veya gazý tutamama (inkontinens) geliþebilir. Bu yöntem sonrasý perianal fistül nüksü % 0-10 arasýnda görülür.

Fibrin yapýþtýrýcý tekniði: Fibrin yapýþtýrýcý adlý yapýþan geri dönüþümlü bir maddenin fistülün içine enjektör ile verilesi prensibine dayanýr. Hastaya fazla bir yük getirmez ve dýþký veya gazý tutamama (inkontinens) sorununa yol açmaz. Perianal fistül tedavisinde fibrin yapýþtýrýcý uygulamasý ile baþarý oraný % 40-60 arasýnda deðiþmektedir.

Týkaç tekniði: Fistülün plug veya týkaç ile týkanmasý pensibine dayanýr. Bu teknikte kullanýlan týkaç, domuzlarýn ince baðýrsaðýndan yapýlan steril ve geri dönüþümlü bir maddedir. Fistülün derideki (dýþ) aðzýndan içeriye týkaç amddesi verilir ve daha sonra derideki aðýzý dikilerek kapatýlýr ve böylelikle fistüln doðal yolla iyileþmesi hedeflenir. Perianal fistül tedavisinde týkaç tekniði ile baþarý oraný % 60-80 arasýnda deðiþmektedir.

Endorektal ilerletme flebi: Perianal fistül tedavisinde endorektal ilerletme flebi tekniði, fistülün iç aðzýnýn bulunarak bu aðzýn etrafýndaki bölümdeki bir baðýrsak bölümünün kaldýrýlmasý, fistülün iç aðzýnýn kapatýlmasý ve sonra daha önceden kaldýrýlmýþ olan baðýrsak bölümünün fistül iç aðzýnýn üzerine kaydýrýlmasý veya dikilmesidir. Endorektal ilerletme flebi tekniðinde % 20 oranýnda dýþký veya gazý tutamama (inkontinens) ve % 20 oranýnda nüks görülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp