Perianal Apse Hastalığı Tedavisi

Perianal Apse Hastalığı Tedavisi :

Perianal apse, anüs çevresinde yangı (iltihap) sonucu oluşan irin birikiminin tıbbi tanımlamasıdır. Anüsü çevreleyen ve istemsiz olarak gaz ve gaita çıkışını engelleyen dairesel kas lifleri arasında, tuvalet sırasında kayganlığı sağlayan ve bölge cildini nemlendiren salgı bezleri vardır. Doğası gereği bedenimizin bu bölümünde bol miktarda bakteri bulunur ve bu bakteriler salgı bezlerinde yangıya neden olabilir. Bu yangı çoğu kez hemoroid ve/veya fissur varlığında doku bütünlüğünün bozulması ile başlar ve çok hızlı bir şekilde apseleşebilir (irinleşebilir). Bu bölgenin çevresinde gözenekli yağlı doku olduğundan irin çevreye yayılabilir ve cilde uzanıp kendiliğinden boşalabileceği gibi çoğu kez acil cerrahi girişim gerektirebilir.

Bulgular

İrinlenme hemen her zaman hızlı bir şekilde artan ve oturamamaya neden olan şiddetli ağrı ile kendini belli eder. Gece acil servise başvurunun sık bir nedenidir. Zonklama, şiddetli ağrı, makat çevresinde ısı artışı, ateş, titreme ve fenalık algısı eşlik edebilir. Cilt altına kadar uzandığında anus çevresinde kızarıklık ve şişlik belirgin hale gelir.

Çekince (Risk) Durumları

Şişmanlık, uzun süreli kabızlık, hemoroid ve fissur varlığı ve bazı yangısal barsak hastalıkları (Ülseratif kolit, Crohn) ve bedenimizin bağışıklık dizgesini (sistemini) baskı altına alan durumlarda perianal apse çekincesi ve riski artar.

Sağaltım (Tedavi)

Perianal apse oluşumunda en kısa sürede irin boşaltılmalı ve antibiotik sağaltımına başlanmalıdır. İrin birikiminin üzerini örten cilt katmanı cerrahi olarak açılır ve irinin toplanmış olduğu boşluk tamamen temizlenir, antiseptik çözelti ile yıkanır ve apsenin derin yerleşimli olması durumunda içine diren konularak pansumanlar sırasında apse boşluğunun yıkanabilmesi sağlanır. Bu cerrahi girişim yerel uyuşturma (lokal anestezi) ile yapılabilir ancak özellikle derin yerleşimli apselerde hastanın uyuması girişim sırasında hasta konforunu artıracaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp