Oturma Şekli Bilgi

Oturma Şekli Bilgi :

 OTURMA ŞEKLİ BİLGİ

İDEAL OTURMA ŞEKLİ
■ Sandalyede, ağırlığınızı kalçanızın üst kısmına ve kuyruksokumuna değil, alt kısmına ve buüarımza verecek şekilde iyice geriye oturun.
 
■ Butlarınız yere paralel olmalıdır. Diz kapakları, butlarınızla aynı seviyede ya da hafifçe aşağıda; bacakların alt kısmı da ayaklarla dik açı yapacak şekilde olmalıdır. Bacak bacak üstüne atılmamalıdır. Omurgayı büktüğünden, bacak bacak üstüne atarak uzun süreli oturmayın. Bu şekilde oturmak zorundaysanız da bacaklarınızı sırayla değiştirin.
 
■ Ayaklarınız yere tamamen basmalı, sallanmamalıdır. Durum uygunsa ayaklarınızı topuk genişliği kadar açık tutun.
 
■ Belinizi desteklemek için sırtınız dik olmalıdır. Sandalyede bir bel desteği yoksa bel boşluğuna yerleştirilmiş bir bel silindiri, küçük dikdörtgen bir yastık ya da rulo yapılmış bir havlu etkili olacaktır.
 
■ Omurlarınız aşağıda, arkada ve gevşemiş olmalıdır. Omuz desteği rahatlatıcıdır ancak zorunlu değildir.
 
■ Başınızı öne itilmiş gibi değil, düz tutun.

Bilgisayar Kullanırken Doğru Oturma Şekli

İskoçya'da yapılan bir araştırmada, dimdik oturmanın kronik sırt ağrısına neden olduğu belirlenirken, doktorlar, omurgaya daha az baskı yapan geriye kaykılarak oturma pozisyonunu önerdiler.
Sırt ya da boyun ağrısı çekmemek için dik oturmak gerekir düşüncesi artık geçerliliğini yitiriyor. İskoçyalı ve Kanadalı bilimadamlarının yaptığı araştırmada 90 derecelik bir açıyla dimdik oturmanın omurgaya fazlasıyla baskı yaptığı belirlendi. Bilimadamlarına göre masabaşında ya da bilgisayar karşısında en doğru oturma şekli hafif geriye yaslanarak yani 125 derece ve üzeri bir açıyla oturmak.
İşyerinde ya da evde zamanının büyük bölümünü oturarak geçirenlere bugüne kadar uzmanlar sırt ağrısı çekmemeleri için hep dik oturmalarını önerdi.

DOĞRU OTURMA ŞEKLİ

İncelenen ilk oturma şekli 70 dereceden az bir açıyla yani öne doğru eğilerek oturmanın omurgayı nasıl etkilediği oldu. Bu şekilde oturanların sırtın en alt bölümündeki kasları ve tendonları fazlasıyla zorladığı belirlendi.
Omurgaya en fazla baskı yapan oturma şeklinin 90 derecelik açıyla yani dik oturmak olduğu belirlendi. Bu şekilde oturulduğunda omurgadaki diskler üzerinde büyük bir baskı oluştuğu görüldü.
Ancak ayaklar yere basarken geriye doğru yaslanarak yani 125 derece ve üzeri bir açıyla oturulduğunda omurganın, disklerin, kas ve tendonların çok daha rahat olduğu belirlendi. Bu şekilde oturulduğunda omurganın doğal yapısı olan S şekline en yakın halinde olduğu görüldü.
Chicago'da yapılan Kuzey Amerika Radyoloji Vakfı yıllık toplantılarında sunulan araştırma, İskoçya'nın Aberdeen kentindeki Woodend hastanesinde sırt ağrısı olmayan 22 gönüllü üzerinde yapıldı.

Alınacak Önlemler ve Tedavi Yolları;

Doğru oturma şekli ile zamanında mola verme sorunların temel çözümü olmaktadır.

1.Masa yüksekliği 65-70 cm.
2.Yüksekliği ayarlanabilir,hareketli, sırtı bele uygun ve esnek bir ergonomik koltuk
3.Sandalye açısı 110 derece ve bel yastık destekli
4.Dizler 90 veya 110 derece açıda olmalı
5.Köprücük kemikleri yere paralel olmalıdır
6.Omuzlar rahat olmalıdır
7.Omuzlar yuvarlar ve çene öne doğru çıkık olmamalıdır.
8.Dik oturulmuş olmalıdır.
9.Kalçaların arka kısmı sandalyeye yaslanmış olmalıdır.
10.Ayaklar yere dümdüz durmalı yada bir ayak desteği üzerine konmalıdır
11.Kullanıcının Bilgisayara olan uzaklığı 50-70 cm olmalıdır
12.Baş dik olmalıdır.
13.Kollar yatay ve biraz yukarıda olmalıdır
14.Dirsek ve Eller aynı çizgide olmalıdır
15.Bacakların üst kısmı yatay olmalıdır
16.Monitör Göz hizasının biraz altında ve tam karşınızda olması gerekiyor.
17.Kollar Klavye için masaya uzatıldığında masaya değmeden 90 derecelik bir açıda olmalıdır.Ön kol ve Bilek aynı çizgi üzerinde yere paralel olmalıdır.
18.Yazı yazarken ve parmakları tuşlara dokunurken kasmamalı ve yavaşça dokunmalıdır.
19.Fare sıkılmamalı,belli belirsiz bir biçimde tutularak düğmelerine fazla baskı uygulamadan basılmalıdır
20.Ergonomik masa ve sandalye kullanılmalıdır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp