nezle belirtileri

Grip mi yoksa nezle mi olduğunuzu nasıl anlarsınız? İki hastalık arasındaki farklar ve korunma yolları aşağıda belirtilmiştir: Grip ve nezle aynı yollardan kişiden kişiye geçer. Hastaların öksürüp aksırmasından havaya mikroplu su damlacıkları dağılır ve bunlar diğer kişilere solunum yoluyla geçer. Ancak grip, nezleden daha yaygındır. Bazı kişilerde, özellikle 65 yaşın üstünde olanlarda zatürree gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Kalp hastalarında ölüme neden olabilir. Grip ateş, titreme, kaslarda ağrı, ağızda ve boğazda kuruluk, baş ağrısı, öksürük ve yataktan kalkamayacak derecede bitkinlik ve uyuma hissi ile kendini gösterebilir. Bazı kişilerde kusma görülebilir. Genellikle 7-10 gün sürer.

Çocuklar nezleye yılda ortalama 10 defa, büyükler ise 2-3 defa yakalanırlar. Hastalığın en kötü belirtileri 2-3 gün sürer. Belirtiler arasında hafif ateş, baş ağrısı, burun akması ve aksırma sayılabilir. Önlem ve tedavi gripte olduğu gibidir. Ancak nezlenin aşısı yoktur ve genelde hastalara yatak istirahatı gerekmez. Gripte olduğu gibi, nezleye tutulduğunuz zaman da başkalarından uzak kalarak hastalığın onlara bulaşmasını engellemelisiniz.

Pratik Bitkisel Formüller

- Ihlamur toz haline getirilip günde 3-5 defa 1-4 gr içilir.

- Bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı tarçın konulur 10 dakika bekletilip günde 2-3 bardak içilir.

- Çörekotu suyla ıslatılıp, sonra kurutulur. Toz haline getirilip, buruna çekilir.

- Lahana yaprakları 5 dakika kaynatılır. Elde edilen sudan günde 2-3 bardak içilir.

- 1 bardak suya, 4 gram ayrık kökü konulur. 10 dakika kaynatılıp, günde 2-3 bardak içilir.

- 1 bardak 'suya, 10 gram maydanoz konulur. 5 dakika kaynatılıp, 10 dakika bekletilir. Suyuna bal ve limon ilave edilerek günde 3-4 bardak içilir.

- 1 bardak süte, 3 diş sarımsak, 1 baş soğan ezilip konulur. Hafif ateşte 10 dakika kaynatılıp, süzülür, 1 kaşık bal ilave edilip, 2 saat arayla 1 'er kaşık sıcak olarak içilir.

- 500 gram kaynar suya, 10 gram parçalanmış kuru incir, 10 gram kuru üzüm konulur. 30 dakika bekletilip, nezle başlangıcında 1 günde tüketilir.

- 1 kilo kaynar suya, 10 gram ebegümeci, 10 gram menekşe, 10 gram sığırkuyruğu konulup, 10 dakika bekletilir. Günde 3-4 bardak içilir.

Kainat Eczanesinden Önerilen Bitkiler

Sarımsak (Allium sativum): Sarımsağın çok kuvvetli bir antibiyotik olduğun biliyoruz. Bu bitkinin insanın nefesini kokutmasının nedeni, sarımsağın aromatik bileşenlerinin soğuk algınlığı mikroplarına karşı en etkili içeriklerini en çok ihtiyaç duyulan yerlere bırakarak, akciğerler ve solunum yolundan dışarıya çıkmasıdır.

Kiraz (Prunus serotina): Yaz sezonu boyunca limonatanızın içine ezilmiş kiraz parçaları atarak için. C vitamini deposu olan kirazı sofranızdan eksik etmeyin.

Soğan (Allium cepa): Sarımsakla yakın akraba olan soğan, sarımsağın içeriğindeki antiviral bileşiklerin aynısına sahiptir. Bala yatırılan soğan dilimleri gece boyu bekletildikten sonra, elde edilen karışım öksürük şurubu gibi belli aralıklarla içilir.

Anason (Pimpinella anisum): Birkaç çay kaşığı dövülmüş anason tohumunu, 250-500 mi. Kaynar suya karıştırarak 10-15 dakika daha kaynattıktan sonra süzerek elde edilen çay, sabah ve akşamları bir fincan içilir. Bu hem balgam sökmenize yardımcı olur hem de soğuk algınlığına karşı bir direnç oluşturur.

Hatmi Çiçeği (Althaea officinalis): Hatmi çiçeği binlerce yıldan bu yana, soğuk algınlığına bağlı öksürük, boğaz ağrısı ve diğer solunum yolları hastalıklarında rahatlatıcı bir ilaç olarak kullanılmıştır. Hatmi çiçeği köklerinde bulunan ve mucilage adı verilen zamk benzeri bir sıvı iltihaplı mukozaları yumuşatır. Bu etki muhtemelen, bitkinin içeriğinde olduğu bilinen antiseptik ve anti inflamatuar bileşikler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Söğüt (Salix): Söğüt kabuğu ağrı kesici, ateş düşürücü anti inflamatuar olarak onaylanmıştır. Yalnızca bir çay kaşığı kuru bitkiden yapacağınız çay, 100 mg salisin içerir ki, bu da soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen öksürüğün tedavisi için yeterli bir dozdur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp