Nefrotik Sendromu Tedavisi

Nefrotik Sendromu Tedavisi :

Altta yatan nedene bakılmaksızın, şikayetlerin azaltılması ve komplikasyonların önlenmesine dayalıdır. Tedavinin etkililiğini doğrulayan en önemli so-nuç.proteinürinin (idrara protein çıkışı) ortadan kalkmasıdır.

Eğer hastalığınız kortikosteroidlere yanıt veren tipteyse,doktorunuz idrardaki proteini azaltmak üzere size prednizon verecektir.Te-davi.iki ay süreyle ağızdan günlük prednizon alınmasından ibarettir.Hastalık genellikle birinci ayda tedaviye yanıt verir.

Tedavi sonrasında hastalığın nüksetmesi ender değildir ve genellikle ilk yılda görü-lür.Eğer hastalığınız nüksetmişse.doktorunuz yeniden prednizon tedavisi verecektir;ancak ilaç tedaviden sonra hemen değil,3 ila 6 ay süreyle azaltılarak kesilecektir.

Prednizon önemli yan etkileri olan güçlü bir ilaçtır.En sık görülen yan etkileri: iştah artı-şı.kilo alma ve yüz şişmeleridir.Bazı çocuklarda büyümede geçici bir yavaşlamaya neden olacak kadar yüksek dozlarda prednizon kullanılması gerekebilir.Hastalık prednizona yanıt vermediğinde kullanılabilecek diğer bir ilaç da siklofosfamiddir. Ancak bu ilaç kemik iliği.me-sane ve üreme organlarında sorunlara neden olduğu için.pek tercih edilen bir ilaç değildir.

Fokal ve segmental glomeruloskleroz ya da membranöz glomerulonefritin neden olduğu nefrotik sendrom genellikle prednizon tedavisine yanıt vermez.Bu durumda antienflamatu-ar bir ilaç olan meclofenamat ile ümit verici sonuçlar alınabilir.

Nefrotik sendromda diğer tedavi yöntemleri de: tuzun kısıtlanması, yüksek tansiyon için ilaç tedavisi(eğer varsa) ve sıvı tutulmasını önlemek amacıyla idrar söktürücülerin verilmesi-dir.Nefrotik sendromu olan bazı kişiler.özellikle belirli enfeksiyon türlerine açık olurlar; bu yüzden çoğu kez pnömokok aşısı yaptırmaları tavsiye edilir. ACE inhibitörleri denilen ilaçların da (bir tür tansiyon ilacı) bazı hastalarda yararlı olduğu, son çalışmalarda gösterilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp