Çocuklarda Nefrotik Sendrom

Çocuklarda Nefrotik Sendrom : Eğer nefrotik sendrom belirtileri varsa.dok-torunuz kan ve idrar tahlilleri yaptıracaktır.Tahlil sonucunda idrarda protein saptanırsa,teşhisin doğru olarak konulabilmesi ve tedavinin düzenlenebilmesi için böbrek biyopsisi yapıla-bilir.

Çocuklarda teşhis için.ender olarak böbrek biyopsisi gerekir.

Nefrotik sendrom Ne Derece ciddidir?

Bu sendromun ciddiyeti sebebine ve kompiikasyon olup olmamasına bağlıdır. Eğer minimal change hastalığınız (nefrotik sendromla neticelenen glomerulusda ilgili bir hastalık) varsa proteinurinin (idrarda aşırı protein) hem azalması hem tekrar tekrar çoğalması görülebilir. B itipik durumda antibiyoritlerin bulunuşundan önce enfeksiyon, başta gelen ölüm nedeniydi. Fakat şimdi bu nedenle önüm oranı çok düşüktür.

Minimal change hastalığı olan çocukların ve yetişkinlerin çoğunda bu hastalkı artan böbrek yetmezliğine gitmemektedir. Bu sendrom ilaç ve enfeksiyona bağlı olduğunda ilaç bırakılınca ve enfeksiyon yok edilince sendrom da ortadan kalkmaktadır.

Nefrotik sendroma neden olan bazı diğer sakatlıkların olumlu özelliği yoktur. Fokal ve segmental glomeruloskleroz veya membranöz glomerulonefrit olan kimselerde bu hastalığın son safhada böbrek hastalığına doğru ilerlediği görülmektedir. Nefrotik sendrom ne derece ısrarlı (kalıcı) olursa uzun vadeli neticesi de o kadar kötü olur.

Bu tiplerin gidişi ve tedavisi birbirinden farklı olduğundan, mutlaka kesin tanıya varılmalıdır. İdrarda çıkan proteinlerin incelenmesi, durumu bir ölçüde aydınlatır; yukarıda belirtildiği gibi, lipoit nefrotik sendromda yalnız albümin gibi düşük molekül ağırlıklı proteinler çıkarken, öteki glomerülonefritlerde molekül ağırlığı yüksek proteinler de (globülin) çıkmaktadır.

Tam daha kesin olarak böbrek bi-yopsisiyle elde edilen böbrek dokusu Örneğinin incelenmesiyle konabilir. Böbrek biyopsisi böbrek hastalıklarının belirlenmesinde büyük önem taşır. Böbrekten alınan küçük bir parçacık özel olarak boyanıp işlemlerden geçirildikten sonra mikroskopla incelenir. Biyopsi körlemesine yapılabilir; başka bir deyişle, iğne böbreğe sokularak, böbrek dokusundan küçük bir parça kesilir ve iğne boşluğundan dışarı çıkarılır.

Bu girişim sırasında yerel anestezi uygulanır; hasta bir yatağın üzerinde yüzükoyun yatar, derin bir nefes alarak böbreğin hareketsiz kalmasını sağlar. “Açık” uygulamada ise deri ve kaslar böbreği ortaya çıkaracak biçimde kesilir. İnceleme için gerekli doku Örneği ya daha önceki teknikle ya da bir bisturiyle alınır. Böbrek yetmezliği, pıhtılaşma bozukluğu ya da yüksek tansiyonu olmayan hastalarda uzmanlarca yapılan böbrek biyopsisi genellikle komplikasyona yol açmaz. Bazı hastalarda ise girişim sonrasında idrarla kan kaybı olabilirse de, birkaç gün içinde sona erer. Çok ender olarak atardamarlar ve toplardamarlar arasında olağandışı bir bağlantı (arteriyovenöz fistül) bulunabilir.

Lipoit nefrotik sendrom olgularında optik mikroskopta böbrek dokusu normaldir. Özellikle glomerüllerde değişiklik hiç yoktur ya da çok küçük değişiklikler vardır. Flüoresanla işlemden geçirilmiş antikorlarla işaretlenen doku mmünflüoresan mikrosko-puyla incelendiğinde antikorların glomerüllerde tutulduğu görülemez; öteki glomerül hastalıkların tümünde antikorlar tutulur. Burada değişiklikler ancak elektron mikroskopu ile gözlenebilir.

Yorumlar

  • Fat** Ata***
    7 yıl önce
    Kızım 9 yaşında nefrotik sendromu oldu kortison kulandı iyileşti fakat sonra yine oldu sonunda kortson bağımlısı oldu 3 ay endoxan verdiler ve tam 3 sene durdu hiç tekrarlanmdı bu sene şubatta yine oldu ondan bu yana kortison kullanıyor dozu azalttığımızda tekrarlanıyor şimdi cellcept diye bir ilaç kulanmak istiyorlar kızım şu an 13 yaşında ve artık tükendik baya üzülüyor bitkisel karışım setini kulanmak istiyorum faydası olurmu yada bana ne önerirsiniz tsk saygılarımla açilen cevap yazarsanız sevinirim biz avusturyada yaşıyoruz
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      nefrotik sendromda önemli bitki önerilerimiz vardır yurt dışına gönderemiyoruz ama bir yakınınız varsa türkiyede size ulaştırabilirler. detaylar için linki inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp