Nasır Tutmak

Nasır Tutmak :

Nasır, derinin boynuzsu tabakasının uzun süre devam eden basınç veya sürtünmeye bağlı olarak belirli bölgelerde kalınlaşmış deri tabakasıdır. Nasır tepesi içeri bakan bir piramit şeklindedir. Geniş bölgede meydana gelen sertleşme koruyucudur. Fakat küçük olanları genellikle ağrılıdır.Ayak tabanlarında meydana gelen ve mikroplu siğilleri nasırla karıştırmamak gerekir.

Nasır genellikle kişinin yapmış olduğu işi sonucu oluşan deri kalınlaşması olayıdır. Meselâ, çiftçilerin, işçilerin elleri sık nasır tutar işlerinin sürekliliği gereği. Ayaklarda ise dar ayakkabı sürtünmesi sonucunda genellikle ayak nasırları oluşur. Etrafımızdan çok duyduğumuz bir laf vardır nasır ile ilgili “çalışmaktan ellerim ya da ayaklarım nasır tuttu” diye işte nasır oluşumunu özetleyen güzel bir sözdür. nasır tutmak deyimi..

Tedavisi:

%10-40′lık salisilik asidli merhemler veya flasterler ile sonuç alınabilir. Sertleşmiş kısım küçük bir cerrahî müdahale ile çıkartılırsa hasta rahatlar. Parmak arasında ki nasırlar, yassı bir gaz tamponunu iki parmak arasına yerleştirerek, tayzikin ortadan kaldırılması suretiyle tedavi sağlanabilir.

Nasır derideki basınç alanlarında deri kalınlaşması anlamına gelir. Derideki bu kalınlaşma aslında derinin kendisini korumak için aldığı bir önlemdir.Nasır el veya ayak derisinde sert , ağrılı veya ağrısız bölgesel deri kalınlaşmalar şeklinde görülür. Nasırlar ayak parmak aralarında daha ufak, yumuşak ve ağrılı oluşumlar halinde olabilir. Bunlara yumuşak nasır denir.Nasır en sık, ayakta 5 parmak( en küçük parmak) dış yüzünde, parmak üstlerinde, ayak tabanındakemik çıkıntıları (metatars) üzerinde ve topukta görülür. Yumuşak nasır ayakta en sık 4-5 parmak arasında görülür.

Nasır nedenleri:

Ayağı sıkan ayakkabı giymek
Ayak ve parmaklardaki ortopedik yapı bozuklukları
Ayaktaki kemiklerde kemik çıkıntıları
Yüksek topuklu ve sivri ayakkabıların ayak derisine basınç yapması
Nasırlar son derece ağrılı olabilir. Günlük yaşam ve iş hayatında yürümede engeller çıkarabilir. Ayrıca şeker hastalarında, dolaşım bozukluğu olanlar ve yaşlılarda mikrop kaparak derin yaralar oluşabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
Siğiller nasırla karışabilir. Elde ve ayakta çok sayıda nasırımsı oluşumlar siğil olabilir. Siğiller bulaşıcıdır. Bu yüzden bir cilt doktoruna danışılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp