Memantin Yan Etkileri

Memantin Yan Etkileri :

Memantin 


Bir NMDA (N-metil-D-aspartat) reseptör antagonisti olan memantin orta ve ileri derecedeki Alzheimer tipi demansın semptomatik tedavisi için endikedir. Forest Laboratuvarları tarafından geliştirilen molekül, Amerika Birleşik Devletleri''''nde Namenda, dünyanın diğer pek çok ülkesinde ise Ebixa markası ile pazarlanmaktadır. Türkiye''''de, Melanda, Ebixa, Cogito, Demax, Alceba vb isimleriyle bulunmaktadır.

Henüz araştırma aşamasında bulunan ve bu nedenle de ağrı tedavisinde önerilmesi yasak olan bir dizi madde bulunmaktadır. Bunlardan biri de memantindir. Bu madde özellikle demans terapisinde kullanılmaktadır.Memantin esas olarak bir NMDA- Reseptör antagonistidir.
 
 Memantin NMDA-Reseptörlerinin kalsiyum akışım düzenleyerek sinir hücrelerini korur. Memantinin, sinir hücrelerini koruyan etkisi sayesinde nöropatik ağrılar üzerinde etki gösterdiği düşünülmektedir.

Tıpta kullanıldığı yerler


Memantin, orta ve ileri derece Alzheimer tipi demans''''ın sempromik tedavisi için kullanılmaktadır.


Semptomatik tedavisi



Alzheimer tipi demans tedavisinde kullanılan ilaçlar; hastalığın kesin tedavisini sağlamamakta, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmaktadırlar.


Memantin Nedir?

 

Memantin Alzheimer hastalığının belirtilerini arttıran kimyasalların etkisini azaltır.

Memantin orta dereceli veya ağır Alzheimer türü bunama tedavisinde kullanılır.

Memantin burada yer almayan diğer tedavi edici amaçlar için de kullanılıyor olabilir.

Memantin Hakkında Bilmem Gereken En Önemli Bilgiler Nelerdir?

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da herhangi bir nöbet hastalığınız, karaciğer veya böbrek hastalığınız, idrar kesesi veya böbrek enfeksiyonunuz ya da katarakt hastalığınız varsa; Memantin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz.

Memantin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir. Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.

Memantin Kullanmaya Başlamadan Önce Sağlık Uzmanıma Bildirmem Gerekenler Nelerdir?

Eğer Memantin''''e alerjiniz varsa bu ilacı kullanmayınız.

Eğer herhangi bir ilaca alerjiniz varsa ya da aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Memantin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

• epilepsi veya diğer nöbet rahatsızlıkları;

• karaciğer hastalığı;

• böbrek hastalığı;

• idrar kesesi veya böbrek enfeksiyonu;

• katarakt.

Eğer bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, Memantin’i güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için bazı doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.

Gebelik ya da Emzirme Döneminde Memantin Kullanabilir miyim?

Memantin’in doğmamış bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Hamileyseniz veya tedavi sırasında gebe kalmayı planlıyorsanız doktorunuza söylemelisiniz. Memantin''''in anne sütüne geçip geçmediği veya emzirilen bebeğe zarar verip vermeyeceği bilinmemektedir. Eğer bebek emziriyorsanız doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.

Memantin Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı tam olarak size belirtilen (reçete edilen) şekilde kullanınız. Bu ilacı doktorunuz tarafından size reçete edilenden daha fazla dozda veya daha uzun süre boyunca kullanmayınız. Reçetenizdeki talimatlara mutlaka uyunuz.

Doktorunuz bu ilaçtan en etkin şekilde faydalandığınızdan emin olmak için belirli aralıklarla dozaj değişikliklerine gidebilir.

Memantin yemeklerle birlikte veya aç karnına alınabilir.

Memantin tabletlerin her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.

Memantin’in ağız yoluyla alınan damla olarak hazırlanan bazı formları başka sıvılar ile karıştırılmadan doğrudan alınır bazı formları ise bir miktar su ile birlikte alınır. İlacınız ile birlikte gelen kullanma talimatında yazan direktiflere uyunuz.

Maksimum faydanın sağlanabilmesi için Memantin’in düzenli şekilde kullanılması önemlidir. Bu nedenle ilacınız tamamen bitmeden reçetenize tekrar yazdırınız.

Bu ilacın durumunuzu iyileştirdiğinden ve zararlı etkilere yol açmadığından emin olabilmek için doktorunuzun tedavi sürecinizi düzenli olarak takip etmesi gerekecektir. Doktorunuz ile planlamış olduğunuz randevularınızı ihmal etmeyiniz.

Bir Doz Almayı Unutursam Ne Olur?

Eğer bir doz almayı unuttuysanız hatırladığınız an bu dozu alınız. Eğer hatırladığınızda bir sonraki dozun vakti yaklaşmışsa almadığınız dozu atlayınız ve ilacı planladığınız düzende almaya devam ediniz. Unuttuğunuz doz için ekstra ilaç almayınız.

Fazla Doz Alırsam Ne Olur?

Eğer ilacınızdan almanız gerekenden çok daha fazla dozda aldığınızı düşünüyorsanız hemen bir acil servisi arayarak yardım isteyiniz.

Doz aşımı belirtileri şu gibi durumları içerebilir: Huzursuzluk, uyuşukluk hali, anormal davranışlar, halüsinasyonlar, baş dönmesi hissi veya bayılma.

Memantin Kullanırken Nelerden Kaçınmalıyım?

Memantin düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sebep olabilir Eğer araç veya makine kullanacaksanız ya da dinç ve uyanık olmayı gerektiren bir iş yapacaksanız dikkatli olunuz.

Memantin’in Yan etkileri

Alerjik reaksiyon belirtileri olan şu sıkıntılardan herhangi bir ya da birkaçına sahipseniz acil sağlık yardımı alınız: ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik.

Aşağıdaki ciddi yan etkilerden herhangi birine sahipseniz Memantin kullanımını durdurunuz, hemen doktorunuzu arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz:

• öksürük, göğüste sıkışma hissi, ateş, solunum zorluğu;

• göğüs ağrısı, hızlı kalp ritmi;

• bilinç bulanıklığı, halüsinasyonlar;

• ani hissizlik veya halsizlik, güçsüzlük (özellikle vücudun bir tarafında);

• koordinasyon eksikliği;

• bayılma veya nöbet (irade dışı kasılmalar);

• normalden daha az idrar yapma veya hiç idrar yapamama;

• soluk cilt, kolay kanama veya çürük oluşumu, alışılmadık güçsüzlük, halsizlik;

• artan kan basıncı [ağır baş ağrısı, bulanık görme, konsantrasyon zorluğu, göğüs ağrısı, hissizlik, nöbet (irade dışı kasılmalar)].

Daha hafif yan etkiler de görülebilir, bunlar:

• mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık, iştah kaybı;

• baş dönmesi, yorgunluk hissi;

• kilo kaybı;

• ellerde veya ayaklarda şişme;

• hızlı kalp ritmi;

• kolay kanama veya çürük oluşumu, anormal güçsüzlük, halsizlik;

• eklem ağrısı;

• anksiyete, agresiflik;

• cilt döküntüsü (kızarıklık, kabarcık, vb.);

• göz çevresinde kızarıklık veya şişlik;

• normalden daha fazla idrar yapma.

Bu liste görülebilecek bütün yan etkilerin eksiksiz bir listesi değildir, burada yer alanlar dışında başka yan etkiler de görülebilir. Alışılmadık ya da sıkıntı yaratan bir durumla karşılaştığınızda doktorunuza başvurunuz. Yan etkiler ile ilgili tıbbi tavsiyeler için doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Memantin ile Etkileşen Diğer İlaçlar Hangileridir?

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız Memantin kullanmadan önce doktorunuza bildiriniz:

• nikotin (Nicotinell);

• ranitidin hidroklorür (Ranitab, Ranitine, Raniver, Ulcuran, Zandid, Zantac);

• kinidin (Longacor, Natisedine, Quinicardine);

• sodyum bikarbonat (Anti – Asidoz, Molar Sodyum Bikarbonat, Sodyum Bikarbonat, vb.);

• amantadin sülfat (Pk-Merz);

• dekstrometorfan hidrobromür içeren ilaçlar (Actidem, Benical, Benical Cold, Bronkar – A, Defeks, Deksan, Dorfan, Gripamol, Tamol, Triatüs, Tylol Cold, Vicks Medinait, Vicks Vapodry, vb.);

• idrar söktürücüler [klortalidon (Hygroton, Regroton); indapamid (Flubest, Fludex, Flutans, Fludin, Flupamid, İndapen, İndurin, İndamid); furosemid (Lasix, Furomid, Desal); spironolakton (Aldactone); kombinasyon haldeki idrar söktürücüler (Moduretic, Triamteril, Aldactazide); vb.];

• hidroklorotiyazid içeren ilaçlar (Accuzide, Accuzide Fort, Aldactazide, Aston Plus, Blokace Plus, Cardopan Plus, Cibadrex, Co – Diovan, Co – Hilos, Co – İrda, Co – Tamgard, Delix Plus, Eklips Fort, Eklips Plus, Enapril, Hipersar Plus, Hyzaar, Hyzaar Fort, İnhibace Plus, Karvezide, Lodoz, Losapres Plus, Losartil Plus, Loxibin Plus, Micardis Plus, Moduretic, Monopril Plus, Olmetec Plus, Pritor Plus, Revil Plus, Rilace Plus, Sarilen Plus, Sarvastan, Sarvastan Fort, Sinoretik, Sinoretik Fort, Soprano, Triamteril, Zestoretic, Zoprotec Plus, vb.);

• triamteren içeren ilaçlar (Triamteril);

• asetazolamid (Diazomid);

• metformin hidroklorür (Glifor, Glucophage, Gluformin, Glukofen); gliburid (Dianorm, Diyaben, Gliben).

Bu liste Memantin ile etkileşebilecek tüm ilaçların listesi değildir ve Memantin ile etkileşebilecek daha farklı ilaçlar da olabilir. Doktorunuza kullanmakta olduğunuz bütün reçeteli, reçetesiz ilaçlar ve diğer alternatif tıp metotları hakkında bilgi veriniz. Bunlar vitaminler, mineraller, bitkisel ürünler ya da başka bir hekim tarafından size verilen ilaçlar hakkında olabilir. Hekiminize danışmadan başka bir ilaç kullanmaya başlamayınız.

Memantin’i Hangi Koşullarda Muhafaza Etmeliyim?

Memantin’i oda sıcaklığında nemden ve sıcaktan uzak olacak şekilde muhafaza ediniz. Sıvı formda hazırlanan Memantin’in şişesini sıkı şekilde kapatınız.

Daha Fazla Bilgiye Nereden Ulaşabilirim?

Memantin ile ilgili daha fazla bilgi için eczacınıza danışabilirsiniz.

UNUTMAYIN! Memantin ve diğer bütün ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız; Memantin''''i asla başkalarıyla paylaşmayınız ve Memantin''''i sadece size uygun görüldüğü şekilde kullanınız.

UYARI! İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları bu sitede yer alan bilgilerin toplanması ve sunulması konusunda gereken özeni göstermiş ve bu bilgileri güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan edinmiştir. Kullanılan kaynaklar ve güvenilirlik politikası için tıklayınız. Ancak, İlaçpedia.com ve içerik sağlayıcıları sitede yer alan bilgilerin doğruluğunu garanti etmez. Sitede yer alan bilgiler, hekimlerin, eczacıların, hemşirelerin veya hasta sağlığıyla ilgili diğer sağlık çalışanlarının bilgi, deneyim, yetenek ve kanaatlerinin yerine geçmeyi değil, tamamlamayı amaçlar. Herhangi bir ilaç veya ilaç kombinasyonuyla ilgili uyarı bulunmaması, bu ilaç veya ilaç kombinasyonunun herhangi bir hasta için veya sizin kişisel koşullarınız için güvenli, uygun ve etkili olduğu fikrini doğurmamalıdır. Doktor ve eczacıların direktiflerine mutlaka uyulmalıdır.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp