Mantar Hastalığı (Tinea)

Mantar Hastalığı (Tinea) :

Deri yüzeyinde oluşan mantar enfeksiyonunun yol açtığı bir hastalıktır. Bedenin her tarafında oluşabilir ve egzama türü belirtiler, ay parmaklarının arasında, kasıklarda veya yuvarlak bir biçimde bedenin başka yerlerinde görülebilir. Fazla terleme ve yetersiz temizlik nedeniyle durum gitgide kötüleşebilir. Bu hastalıkla etkili biçimde mücadele edebilmenin öncelikli koşulu, titizlik derecesinde temizlik ve hastalıklı bölgelerin havalandırılmasıdır. Uygun bir bitkisel tedavinin içten ve dıştan uygulanması gerekir. İçten kullanılacak bitkilerin, savunma sistemini güçlendirici ve lenf sistemini temizleyici özellikler taşıması gerekir: Yoğurtotu (yapışkanotu) 2 ölçü, echinacea kökü(veya preparatı) 2 ölçü, aynısafa 1 ölçü, ısırganotu 1 ölçü, sarı kantaron 1 ölçü.

Bitkiler çok ince kıyılarak ölçülür ve iyice karıştırılır. Yarım veya tatlı kaşığı bitki, orta boy bir St1 bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır ve 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze delenmiş çay, soğutulmadan, aç kamına veya öğün aralarında içilir.

Dıştan tedavide ise, aynısafa en önde gelen bitkidir. Bitki çayı ile ayak banyoları, kompresler veya yıkamalar yapılabilir. Ayrıca, aynısafa merhemi kullanılabilir. Kitabın şifalı bitkiler bölümünde, aynısafa merheminin hazırlanışı ile ilgili ayrıntıları bulabilirsiniz. 5-8 günlük disiplinli bir merhem tedavisi sonunda, kesin iyileşme görülecektir; açık yaralar veya derin çatlaklar eşliğinde şiddetli kaşıntılar olsa bile sonuç değişmeyecek, tam bir iyileşme gerçekleşecektir.

Dıştan kullanılabilecek öteki bitkiler: Echinacea kökü, okaliptüs yaprağı, sarımsak, mirra, mayıs papatyası. Kaşıntılı ayak mantarının başlıca sebebi olan ayak terinin de, şifalı bitkilerin dıştan kullanımı ile kesilmesi gerekir. Ceviz yaprağı, meşe kabuğu ve atkuyruğu ile hazırlanan el ve ayak banyoları hakkındaki ayrıntıları, kitabın şifalı bitkiler bölümünde bulabilirsiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp