Malign Epidermal Tümörler

Malign Epidermal Tümörler :


Skuamöz Hücreli Karsinom Skuamöz hücreli karsinom, yaşlı insanların güneşe maruz bölgelerinde sık olarak görülen bir tümördür. Alt bacakta lokalize lezyonlar dışında, bu tümörlerin insidensi, kadınlara göre erkeklerde daha yüksektir. Güneş ışınlarının yanısıra predispozan faktörler arasında endüstriyel karsinojenler (katran ve mineral yağlar), kronik ülserler ve akıntılı osteomiyelitler, eski yanık nedbeleri, ağız yoluyla arsenik alınu, iyonizan radyasyon vardır.

Patogenez

Skuamöz hücreli karsinomun en sık eksojen nedeni ultraviyole ışınlarına maruz kalma ve bunun sonucu olarak onarılamayan DNA hasarı ortaya çıkmasıdır (Bölüm 6). Kemoterapi veya organ transplantasyonunun bir sonucu olarak immünsüprese durumda olan kişiler veya kseroderma pigmen tozum hastalarında bu tümörlerin gelişim riski yüksektir. Mütasyonları indüklemesinin yanısıra, ultraviyole (VV) ışınlarının (özellikle UVB) Langerhans hücrelerinin antijen sunumunu etkileyerek, deri üzerinde geçici immünsüpresif bir etki gösterdiği sanılmaktadır. Bu durum immün sürveyansı zayıflatarak tümör oluşumunu kolaylaştırabilir. Organ transplantı olanlar başta olmak üzere immünsüprese hastalarda yüksek riskli HPV tipleri ile infeksiyon görülmesi olasılığı yüksektir. VV etkisiyle meydana gelen mütasyon izleri taşıyan p53 mütasyonları ve aktive edici RAS mütasyonları sıktır. Diğer yerlerin skuamöz hücreli karsinomlarında olduğu gibi bu tümörlerin öncü aşaması olarak in situ lezyonlar görülebilir.

Morfoloji

in situ skuarnöz hücreli karsinorn, epidermisin tüm katmanlarında sıkışık yerleşim gösteren çekirdekler ve disorganizasyon gösteren ileri derecede atipik hücrelerin varlığı ile karakterizedir. Skuamöz hücrelerdeki displazi epitelin tüm kalınlığını ilgilendirir. Bu hücreler bazal membranı aştıklarında, olay invaziv karakter kazanır. invaziv skuamöz karsinomlar değişen derecede diferansiyasyon gösterebilir: geniş keratinizasyon alanları içeren, düzenli lobüller oluşturan atipik skuamöz hücrelerden oluşabilecekleri gibi, ileri derecede ana plastik, yuvarlak şekilli, nekroz alanları içeren ve sadece abortif, tek hücre keratinizasyonları (diskeratoz) içeren hücrelerden de meydana gelebilirler. Morfolojik çeşitlilik büyük olmakla birlikte, keratinizasyon tüm skuamöz hücreli karsinomlarda ortak bir özelliktir.

Klinik Bulgular

İn situ skuamöz hücreli karsinamlar iyi sınırlı, kımuzımsı renkli, skuamlarıma gösteren plaklar şeklinde görülür. Bunların çoğu öncü lezyon olan aktinik keratozlardan kaynaklarur. Daha ileri, invaziv dönemdeki lezyonlar nodüler karakter sergiler, değişen derecelerde keratin oluşumu vardır ve ülserasyona görülebilir.

Metastaz yapma olasılığı lezyonun kalınlığı ve subkutan dokuya invazyon derinliği ile ilişkilidir. Aktinik keratoz zemininden kayrıaklanan tümörler daha az agresif bir seyir gösterirken, yanık nedbeleri, ülserler veya güneş görmeyen deri bölgelerinden kayrıaklanan tümörlerin nasıl bir seyir gösterecekleri daha az öngörülebilir. Derinin invaziv skuamöz hücreli karsinomları, genellik . le küçük ve henüz tam olarak çıkarılabilecekleri aşamada saptanır. Tanı konulduğunda bu tümörlerin %5'inden azında bölgesel lenf düğümü metastazı vardır. Mukozalardan (ağız, akciğer, özofagus vb.) kayrıaklanan skuamöz hücreli karsinamlar genellikle çok daha agresif bir seyir gösterir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp