lazer ile leke tedavisi yaptıranlar

Lazer İle Leke Tedavisi Makale 2 :

Cildimizde çeşitli nedenlerle ve etkenlerle farklı türden lekeler meydana gelebilir. Cilt renginden daha koyu şekilde oluşan bu lekeler yaşamımızı tehdit etmemekle birlikte bir takım kozmetik problemlere sebep olmakta, hatta bazı kişilerin sosyal yaşamını da etkileyebilen bir takım psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, lazerle leke tedavileri hakkında bilgi verdi.

Leke tedavileri için birçok lazer kullanılmaktadır. Günümüzde lazerle leke tedavisinde en yaygın kullanım Q Switched Nd Yag lazerlerdir.

Melanin cildimize rengini veren maddedir. Cilt lekeleri melaninin normalin üzerinde konsantre olarak bulunduğu bölgelerdir. Melaninin anormal yüksek miktarlarda belli bölgelerde toplanarak cilt lekeleri oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bazıları doğumdan itibaren vardır. Bir kısmı yaşın ilerlenmesi sonucu, bir kısmı ise güneşin cildimize verdiği hasarlardan kaynaklanmaktadır.

Lazerle leke tedavisi uygulanması esnasında lazer enerjisi, konsantre şekilde melanin içeren hücreler tarafından abzorbe edilirken, diğer normal cilt renginde olan hücreleri etkilemez veya bunlar üzerindeki etkisi çok azdır.

Lazerle leke tedavisi uygulanacak bölgeler güneşten veya bronzlaştırıcı losyonlardan dolayı bronzlaşmış olmamalıdır. Cildin bronzlaşmadan kaynaklanan daha koyu renkli kısımları da lazer ışınlarını absorbe edebilir ve bunun sonucunda ciltte iritasyon veya su toplama gibi etkiler görülebilir.

Lazerle leke tedavisi genelde ağrılı bir yöntem değildir. Tedavinin daha konforlu olmasını sağlamak için anestezik kremler veya buz torbası kullanılabilir. Lazerle leke tedavisi için başka bir ön hazırlığa gerek yoktur.

Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur?

Lazerle leke tedavisi uygulanmasından itibaren 1 saat içinde ciltte güneş yanığı gibi bir sıcak hissi olur ve cilt genelde 24 saat boyunca kızarık kalır. Özellikle cildinizdeki güneş tahribatlarının ciddiyetine bağlı olarak bazı lekeler lazerle leke tedavisi 'nden sonra daha koyulaşabilir. Bu durum 1-2 hafta içinde ortadan kalkar ve lekeler açılır. Tedaviden sonraki 1-2 ay içinde cilt renginde koyulaşma veya açılma olabilir. Tedavinin etkisi tamamen kayboluncaya ve cildinizin rengi normale dönene kadar tedavi edilen bölge güneşten titizlikle korunmalıdır.

Lazerle leke tedavisi 'nden sonra cildin nazikçe alkol içermeyen doğal bir temizleyici ile nazikçe temizlenmesi ve antibiyotik içeren bir krem uygulanması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Anormal derecede kızarıklık, ağrı veya kabarma gözlenmesi halinde en kısa sürede doktorunuza başvurunuz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp