Larenks Perdesi

Larenks Perdesi : Evvelâ çok seyrek olduğu zannedilirdi. 1908 yılına kadar neşredilen vak’a- ların sayısı 23 dü. Son zamanlarda bu konuya ait etraflı tetkikler neticesi vak’a sayısı 133 e çıktı. Larengoskopi bilinmediği zamanlar otopside meydana çıkıyordu.

ETYOLOjİ— İntra - uterin inkişafın duraklamasından mütevellittir.Tesbit edilen 133 vak’anın %11,3 ünde diğer konjenital kusurlar mevcuttu. İrsiyetin de müessir bir âmil olması muhtemeldir. 16 vak’anın soy geçmişinin tetkikinde bunlardan 6 sının (%37) soyunda aynı şekilde larenks anomalileri bulunduğu anlaşılmıştır.

YERİ — Perde umumiyetle kord vokaller seviyesinde ve kord vokallerin ön yarımındadır.

Fakat süb-glottik veya supra-glottik bölgede rastlanabilir. Perforasyonsuz perde çok azdır (133 vak’ada 7 adet), fakat doğum esnasında ölen çocukların otopsilerinde gözden kaçmış olabileceği gibi bu vak’alarda çok defa otopsi de yapılmaz. Perde 133 vak’anın 100 ünde (%72,5) ses şeritleri arasında, 10 unda (%7,5 ses şeritlerinin altında, 2 sinde (%3,7) larenks arka yarımında, diğer bütün vak’alarda ön yarısında bulunuyordu. 7 vak’ada (%5,26) tam atrezi hali mevcuttu.Stenoz o kadar hafif olabilir ki orta yaşlarda, hattâ ileri yaşlara kadar farkına varılmıyabilir.Vak’alarm 59 u (%44,6) 11-13 yaşlarına kadar hiç bir şikâyette bulunmamışlardır. Bu vak’aların üçü 60-70 yaşlarına kadar bu anomaliden habersiz olduklarından tesadüfen tesbit edilmiştir. Vak’alarm bir kısmında perde arkaya doğru uzanarak çok dar bir delik bırakır. Bu dar delikten geçen havaya uzviyet adapte olur, halbuki aynı derecede bir stenoz birden bire husule gelse âni ölüme sebep olabilir.

BELİRTİLER — Stenoz bariz olduğu vak’alarda doğumdan hemen sonra umumiyetle enspirasyonda stridor dikkati çeker. Çocuk hareket ettirilirse dispne ve konjenital larengeal stridorda görülen belirtilerin benzerleri bulunur. Ağlarken çocuğun sesi kısıktır. Konuşmaya başladığında kaba ve hafif bir ses çıkar. Büyük çocuklarda ve yetişkinlerde perdenin yerine ve genişliğine göre belirtiler değişir.

Ön komissuradaki küçük perde ara sıra ses kısıklığı yapar. Diğerleri derecelerine göre devamlı, kısık ve hafif sese sahip olurlar. Ses çabuk yorulur, öksürük, dispne nöbetleri, stridor, konvüiziyonlar meydana getirebilirler.Muayenede perde simetrik, gri beyaz renkte ve mambranöz görünüştedir. Pembe veya hiperemik de olabilir. Bazan ince yarı şeffaf ise de çok defa kesif, mat renktedir. Arka nihayet keskin ve hafif kavislidir. Fonasyonda kord vokallerin altına veya üstüne doğru bükülebilir. Ekseri vak’alarda stenoz genel sağlığı bozacak derecede değilse de böyle çocukların bir kısmı anemiktir, normal inkişaf göstermezler.

DİYAGNOSTİK — Difteri, tifo, kızıl, sifilis, tüberküloz, lupus gibi hastalıklar neticesi meydana gelen sonradan olma perdelerden ayırmalıdır. Yine travma, koterizasyon ve ameliyat sonu olanlarla da karıştırmamalıdır.

TEDAVİ — Çok defa istenilen netice alınmaz. Unutulmamalıdır ki çocukların larenksi pübertede büyür. Glottis açıklığını arttıracak cerrahî müdahaleler daima sesi bozar. Bunun için ancak ciddî teneffüs güçlüğü olan vak’alarda müdahale düşünülür.Tedavide galvanokoter, diyatermi ve larenks bıçakları ile mambran kesildikten sonra entübasyon yapılıyordu. Bu tedbirler çok defa iyi netice vermediğinden laıengofisür yoliyle perdeyi ayırmak veya çıkarmak, bundan sonra cilt grefi yaparak lâstik bir tüple grefi tesbit etmek tavsiye olunmaktadır.Larenksin inkişafı tamamlandıktan sonra ameliyat yapmak tercih edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp