Larengosel

Larengosel : Larenks ile irtibatı olan anormal bir hava kesesidir. Kliniği tümöre benzer, teşhis ve tedavi yolları iyi tabiatlı tümörlerdekine büyük yakınlık gösterir. Tümör değil bir anomalidir.Çok nadir bir hastalıktır.

ETYOLOJİ VE PATOLOJİ — Irsiyete bağlı olabilir. Öksürme keseyi genişletebilir, bütün deliller larengoselin sonradan olma bir vetire olmadığını gösterir. Orijinini sakkülüsten alan larengosal (aerosel) i antropoid maymunlarda lüzum halinde, teneffüste kullanılmak üzere ilâve bir hava deposu olan büyük hava kesesinin rudimanter bir bakiyesi olarak kabul etmek makûldür. Tipik vak’alarda kese sakkülüsle iştiraktedir. Kâfi derecede büyük ise thyro - hyoid mambrandan dışarıya çıkarak,hyoid kemiği ile tiroid kıkırdağı arasında yumuşak, elâstik bir şişlik, halinde kendini gösterir.

Öksürme esnasında büyür. Bir veya iki taraflı olabilir. Vak’aların bir kısmı ando - larengeal kalır, vantrikü- lüsten larenks boşluğuna doğru bir çıkıntı teşkil eder. Kese normal karakterde mükoza ile döşelidir.BELİRTİLER — Larenks içine doğru uzanmış vak’alarda ses kısıklığı ve dispne dikkati çeker. Bu tip nadirdir. Larenks dışına doğru uzanan vak'alarda ise tek belirti boynun yan tarafında, thyro - hyoid mambran yakınındaki şişliktir. Öksürmek, boru üflemek veya ağız kapalı iken üflemeye çalışmak keseyi büyütür. Diğer zamanlarda belirsizde kalabilir. Ekseriya çocuklukta farkına varılır, yaşlandıkça büyür.

DİYAGNOSTİK — Andolarengeal görünüş vantrikül eversiyonunun aynıdır. Ayırma kesenin dış kısmı ile irtibatta olup olmamaları esasına dayanır. Yukarda söylenildiği gibi, öksürme, üfleme esnalarında harici kesenin şişmesi larengosel için tipiktir. Larenks aynası ile larenks içindeki şişlik kontrol edilirken hariçteki kese üzerine tazyik yapılırsa larenks içindeki şişliğin fazlalaştığı görülür.TEDAVİ — Larenks içindeki kese tebarüz etmedikçe tedavi endike değildir. Larenks içinde kabartı teşkil eden vak’alarda kesenin larenks penslerde alınması gerekir. Çünkü zamanla kese büyür, dispne artar. İleri derecede teneffüs güçlüğü olan vak’alarda acil müdahaleye lüzum vardır. Hariçteki kesenin çıkarılması ancak estetik sebeplerle yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp