Laksatifler Nelerdir?

Laksatifler Nelerdir? : * Makrojel 
 
* Laktüloz 
 
* Sodyumpikosülfat 
 
* Bisakodil

Laksatif etki nedir?

Aşırı tüketimi Laksatif etkiye yol açar cümlesini sakız paketlerinin ambalajların üzerinde görebilirsiniz. nedir bu laksatif etki diyecek olursanız Aşırı sakız tüketiminde, bağırsakların fazla çalışmasından dolayı ortaya çıkabilecek "ishal (Sulu dışkı)" durumudur. Laksatif etki "Ksilitollü sakız" tüketildiğinde ortaya çıkmaktadırlaksatif etki

Ksilitol nedir?

Çeşitli selülozlu ürünlerden elde edilen bir şeker alkolüdür. Huş ağacı, böğürtlen, çilek, yeşil salata, karnabahar, erik, fıstık, muz ve mantarda da bulunur.

Sorbitol nedir?

Elma, kuru erik, kiraz ve üzüm gibi taneli ve tanesiz birçok meyvede bulunan doğal bir karbonhidrat alkolüdür. Yüksek dozda kullanımı laksatif etkiye neden olabilmektedir.

Laksatif etki yapan yiyecekler hangi durumlarda kullanılabilir?
Uzun süren kabızlıklarda laktasif etki yapan içinde sorbitol ve Ksilitol bulunan yiyecekler yenilerek kabızlığın geçirilmesine çalışılabilir. Laktasif etki gösteren yiyecekleri aşırı tüketilmeside zararlıdır.

KABIZLIK İLAÇLARI
Kabızlık tedavisi için ve ameliyattan önce bağırsakların boşaltılması için kullanılan ilaçlara laksatifler denir. Laksatifler etkilerine göre sınıflandırılır.

1- Lifli maddeler: Bu maddeler dışkının su tutmasını sağlar. Böylece dışkı yumuşar ve hacimi büyür. Tablet ya da granül biçiminde ağızdan alınır (Metamüsil, Citrusel, Psyllium, vb.) tam etkisini birkaç gün içinde gösterir. Genelde kronik (müzmin) kabızlık tedavisinde kullanılır. Doğal besinlerimizdeki lifler gibi etki yaptıklarından uzun süre kullanım için en emin tedavidir. Bol su ile birlikte yatmadan önce alınmalıdır. Bol su ile alınmazsa dışkı kitlesi bağırsak tıkanması yapabilir. Yan etkileri bağırsak gaz yapımını artırmasıdır.

2- Osmotik laksatifler: En sık kullanılanı sentetik şeker olan ve vücutta yıkıma uğramayan laktüloz’dur. (Duphalac, Levolac vb.) Bu maddeler dışkının su kaybını önler. Dışkı miktarını artırmaz ancak yumuşak tutar.

3- Kayganlaştırıcı maddeler: Dışkıyı yumuşatır ve kayganlaştırır. Sıvıparafin (sokol) bu amaçla kullanılır. Ancak uzun süre kullanmamalıdır. Çünkü bağırsağı tahriş eder ve bazı vitaminlerin emilimini önler.

Örneğin, sodyumhidrojenfosfat (Fleet Enema, B.T. Enema) çabucak bağırsak boşalmasını sağlamak amacıyla kullanılır. Üç ile dört ile saat arasında etkisini gösterir. Bu tür laksatifler osmotik etkileriyle vücuttan bağırsağa su çekerler. Kolonoskopid’e, bağırsak ameliyatından ya da röntgen filminden önce yalnız bir kez kullanılmalıdır. Uzun süre kullanıldıklarında dehidratasyon’a (vücudun susuz kalması) ve kan elektrolitlerinde bozukluklara neden olur. Tansiyonu olan, kalp ve böbrek hastalarında kullanılmamalıdır.

5- Uyarıcı laksatifler: Bu laksatifler (bekunis, pursennid vb.) bağırsak kaslarını uyararak bağırsak hareketlerinin artmasına neden olurlar. Hızla bağırsak boşalması sağlarlar. Genellikle öteki ilaçların etkisiz olduğu zaman kullanılır. Sürekli alınmamalıdır. Çünkü doğal bağırsak hareketlerinin kaybolmasına ve neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp