Kulak Tedavisi

Kulak Tedavisi

Kulak Tedavisi hakkında bilgiler

Kulak çınlaması tedavisinde modern yöntemlerden biri olan lazer tedavisi hakkında detaylı bilgiler içeren makalemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Lazerin Çınlamayı Tedavi Etme Mekanizması Nasıldır

Avrupa ve özellikle Almanya'da lazer ile çınlama tedavisi 20 yıla yakın süredir araştırılmakta olup, ABD'de bu tedavi daha yeni denenmeye başlanmıştır. Lazer ışını normal ışık gibi tüm renkleri almaz sadece oluştuğu dalga boyuna göre tek renk alır. Lazer ışınları kendi dalga boyuna göre özelliklere sahiptir. Bir kısmı bazı dokuları geçer, bir kısmı geçtiği dokularda tutulur ve buna bağlı etkiler gösterir. Tıp alanında lazerler özelliklerine göre çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yüksek güçlü lazerler; dokuları kesmek, hastalıklı bölgeleri buharlaştırmak gibi işlemler için kullanılırlarken; düşük güçteki lazerler (Soft Laser), hücreleri uyarma ve çalışmalarını düzenleme amacıyla kullanılmaktadır.

Çınlamadaki lazer tedavisi hipotezi; kırmızı ışık veya kızılötesine yakın dalga boyundaki lazer ışınlarının yumuşak dokuları 2-5 cm arasında derine kadar etkileyerek, hücre içinde mitokondrileri aktive etmesi ve hücre için enerji kaynağı olan ATP sentezini artırmasına bağlanmaktadır. Mitokondrilerin aktive edilmesi ile hücrede hasarlanmış dokular daha çabuk onarılmakta ve yıkıcı süreçler tersine çevrilmektedir. Bu amaçla sesin algılanarak elektrik enerjisine çevrildiği kohlea dediğimiz, kafa kemiğinin iç kısmında yaklaşık dış kulak yolundan 3-4 cm derinde yerleşen iç kulağa lazer ışınları ulaşırsa, burada işitme kaybına ve çınlamaya neden olan hasarın düzelmesi ve çınlamanın azalmasını, yukarda anlatılan mekanizma ile düzeltebileceği tezine dayalı bir tedavi şeklidir.

Tıp Literatürüne Bakıldığında Lazer ile Çınlama Tedavisinin Etkinliği Nasıldır ?

Dünya tıp literatüründe 1998 yıllından itibaren çınlama ve lazer tedavisi ile ilgili çalışmalar yayınlanmıştır ancak bu çalışmaların sayısı 2000'li yıllara kadar oldukça azdır. Soft lazerlerin kulak yolundan uygulanması ile bu çalışmaların da sayıları artmaya başlamıştır. Bu çalışmaların çoğunda hastalara ginko biloba ekstresi, çinko, B12 vitamini veya multivitaminler gibi ikinci bir tedavi de verilmiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp