Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir

Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir

İç kulaktaki hücrelerin hasar görmesi – İç kulakta bulunan, ince tüyler ses dalgalarına göre hareket ederler ve kulak hücrelerini, beyinde ses olarak algılanacak bir elektrik sinyali yaymaları için harekete geçirirler. Eğer kulaktaki bu tüyler zarar görmüşlerse, hücreler rastgele elektrik sinyali sızdırmaya başlarlar ve bu da bize çınlama olarak yansır.

Kulak kiri – Kulak salgısı, kirleri tutarak ve bakteri büyümesini yavaşlatarak kulak kanalını korumaya alır. Ancak doğal bir şekilde atılamayacak kadar çok kir biriktiğinde işitme kaybı ya da kulak zarı tahrişi gibi nedenlerden dolayı kulak çınlaması meydana gelebilir.

Kulağı etkileyen hastalıklar – Kulağı etkileyen her türlü enfeksiyon, orta kulak iltihabı, labirent iltihabı, sinüzit, alerji ve nezle benzeri rahatsızlıkların çınlamaya neden olduğuna sık rastlanır.

Kulak kemiğindeki değişimler – Otoskleroz denilen orta kulak içindeki kemik eklemlerinin sertleşmesi işitmeyi etkiler be kulak çınlamasına yol açabilir. Daha çok aileden gelen bir sorun olan kulak kemiği büyümesi nedeniyle bu durum ortaya çıkar.

Meniere Hastalığı – Kulak çınlaması, anormal iç kulak sıvı basıncı nedeniyle, iç kulakta oluşan Meniere hastalığının erken bir habercisi olabilir.

Anemi – Kansızlık da denilen anemide, kırmızı kan hücrelerinin azlığı nedeniyle bazı durumlarda kan incelerek oldukça hızlı akmaya ve kulakta çınlama sesine neden olabilmektedir.

Kadınlarda hormonal değişimler.

Kulak Çınlamasının Az Rastlanan Nedenleri

Baş veya boyun yaralanmaları – Kaza, çarpma, darbe benzeri sebeplerden kaynaklanan baş veya boyun travmaları iç kulağı, işitme sinirlerini ya da işitmeyle ilgili beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu tip travmalar daha çok tek kulakta çınlama yapar.

Akustik nöroma – Bu iyi huylu tümör, beyinden iç kulağa doğru ilerleyen, işitme ve dengeyi sağlayan, kafatası sinirinde oluşur. Akustik nörinom olarak da bilinen tümör genellikle sadece tek kulakta çınlamaya neden olur.

İlaçlar – Aspirin, romatizma ilaçları, idrar söktürücü ya da antibiyotik gibi pek çok ilacın bir yan etkisi olarak kulak çınlaması şikayeti ortaya çıkabilir. Özellikle doz aşımlarında bu etki görülür. Yüzlerce farklı ilacın çınlama yapması mümkündür.

Yüksek tansiyon – Hipertansiyon ya da stres, alkol, sigara ve kafein gibi tansiyona etki eden etmenler, kulak çınlamasının daha fark edilir olmasına yol açabilir.

Damar tıkanıklığı (Ateroskleroz) – Normalde kalp atışları sırasında esneyen damarların sertleşmesi sonucu, kalp atışları daha çok duyulur olur. Damar tıkanıklığından kaynaklanan çınlamalar her iki kulakta da duyulabilir.

Hipertiroid – Tiroid bezinin çok çalışması, çınlamaya neden olabilir.

Cep telefonu – Eğer cep telefonunuzu elinizden düşürmüyorsanız ve dört yılı aşkın bir süredir her gün en az on dakika cep telefonu kullanmaktaysanız, bu bir çınlama nedeni olabilir.

Temporomandibular eklem bozuklukları (TME) – Başın her iki yanında, kulakların önünde, alt çene kemiği ile kafatasının buluştuğu yerdeki temporomandibular eklemi ile ilgili sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir.

Baş ve boyun tümörleri – Baş ya da boyundaki damarlara baskı yapan bir tümör çınlama ve başka belirtilerle kendini gösterebilir.
Nadir görülen ve kulakta her kalp atışıyla birlikte duyulan çınlama tipi (pulsatil kulak çınlaması), iç kulağa yakın damarlarda veya şah damarındaki anormal kan akışı nedeniyle meydana gelebilir.

Kulak Çınlamasına Ne İyi Gelir

- Alkollü içeceklerden ve kahve gibi kafein içeren gıdalardan uzak durmak.
- Sigara içmemek (Bunun sebebi sigaranın içerdiği nikotin maddesinin iç kulaktaki yapılara kan akışını azaltmasıdır).
- Stresten ve aşırı yordunluktan uzak durmak.
- Düzenli olarak kullanılan ilaçların kulak çınlamasına olumsuz etki edip etmediğini öğrenmek ve olumsuz bir etkisi varsa bu ilaçları azaltmak.
- Düzenli olarak egzersiz yapmak.
- Boynu gerilmiş durumda bırakan bisiklet ve at binme gibi sporlardan kaçınmak.
- Dikkati başka noktalara dağıtarak kulak çınlamasına çok fazla odaklanmamak.
- Yüksek miktarda sese maruz kalmamak, zorunlu olunan hallerde kulak tıkacı kullanmak.
- Maden suyu tüketmemek.

Kulak çınlaması bitkisel tadavisi

Kulak çınlaması, kulak uğultusu veya kulak vızıltısına, tıp dilinde “tinnitus” denir. Çeşitli sebepleri vardır: Bunlar arasında; kulak kiri, içkulak iltihabı, ortakulak iltihabı, meniere hastalığı, ateşli hastalıklar, yorgunluk, zafiyet, bazı ilaçlar, yüksek veya düşük tansiyon sayılabilir. Bu nedenle doktora başvurmak gerekir. Kulak çınlamaları'nda aşağıdaki reçeteler faydalı olabilir.

* Bir tencere suya; yarım kilogram kuru fasulye konup, kaynatılır. Kulak, çıkan buhara tutulur. Bu işlem için, kağıttan bir huni yapıp, kulak deliğine sokmak ve kulağı bu şekildeyken buhara tutmak gerekir.

* 2 su bardağı sirke kaynatılır. Çıkan buhar, kağıttan bir huni yardımıyla kulağa verilir.

* Zeytinyağı veya bademyağını biraz ısıtarak ılık ılık sabah akşam kulağın içine 3’er damla damlatılır.

* Bir avuç taze zeytin yaprağı ezilerek suyu çıkarılır. Üzerine bir çay kaşığı süzme bal konarak iyice karıştırılır. Kulağa günde 3 kere birer damla konur.

* Günde 2 kere birer damla saf sirke damlatılır.

Kulak çınlaması hastalık habercisi
Kulakta oluşan çınlama rahatsızlığı birçok hastalığın habercisi olabiliyor. Çınlamanın işitme kaybı ile birlikte ortaya çıkması durumunda hastanın orta kulak, iç kulak ve işitme merkezi açısından muhakkak kontrol edilmesi gerekiyor.

Uzmanlara göre; 2 tip çınlama bulunuyor. Objektif çınlamada rahatsızlık damarsal hastalıklardan ya da enfeksiyonlardan kaynaklanabiliyor.
Subjektif çınlama ise beyindeki işitsel yollarda meydana geliyor. Dış kulakta enfeksiyon, tümör, orta kulakta zar yırtılması, sıvı toplanması ve damar problemleri bu tip çınlamaya yol açabiliyor. Bunların dışında ilaçlar, stres ve ruhsal bozukluklar da çınlamayı ortaya çıkarabiliyor. Tedavide kas gevşeticilerinin yanısıra vitaminler de kullanılıyor. Gevşeme egzersizleri yaptırılıyor. Çınlama özellikle gece yatarken yoğun olarak hissedildiği için çınlamanın duyulmasını engelleyecek düzeyde müzik dinlenmesi öneriliyor.

Basit kulak çınlamaları'nda aşağıdaki reçete uygulanbilir:

*2 su bardağı sirke kaynatılır. Çıkan buhar kağıttan bir huni yardımıyla kulağa verilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp