Kronik Kalp Yetmezliği

Kronik Kalp Yetmezliği : Tanımı

Kalp yetmezliği değişik neden ve hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan klinik bir sendromdur. Kalbin dolaşım sistemindeki görevini yapamaması durumudur. Dünya sağlık örgütünün tanımına göre; "Kalp yetmezliği, normal diastol sonu basıncında (5-12 mmHg) organların ihtiyacı olan kalp debisinin (dakikalık kalp atım hacminin) kalp tarafından sağlanamamasıdır". Kalp yetmezliği klinik olarak akut veya kronik olarak ortaya çıkabilir. Akut kalp yetmezliği aniden, dakika veya saatler içinde meydana gelir.

Altında genellikle akut miyokart infarktüsü, hipertansif kriz veya akciğer embolisi gibi bir neden vardır. Kronik kalp yetmezliğindeyse olay haftalar veya aylar içinde yavaş yavaş gelişir. Kalp yetmezliği kompanze veya dekompanze olabilir. Kalp yetmezliği ayrıca kalbin fonksiyon bozukluğuna uğramış kısmına göre; sağ kalp yetmezliği veya sol kalp yetmezliği ya da global kalp yetmezliği olarak da sınıflanabilmektedir. Kalp yetmezliğinde ventrikül fonksiyonlarına göre; sistolik kalp yetmezliği veya diastolik kalp yetmezliği veya kombine sistolik ve diastolik kalp yetmezliği olarak ta sınıflamalar yapılmaktadır.

Epidemiyolojisi

Yaşla birlikte sıklığı artmakla beraber genel nüfusun içinde kalp yetmezliği olanların oranı yaklaşık %1 civarındadır. Olguların yaklaşık %90'ında, kalp yetmezliğinin nedeni koroner kalp hastalığı ve/veya hipertansiyondur (Framingham çalışması).

Etiyoloji

Koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, kapak hastalıkları, kardiyomiyopatiler, infiltratif hastalıklar (amiloid, sarcoid, Fe, nadirde olsa maligniteler), infeksiyonlar (viral miyokarditler, romatizmal miyokarditler, sepsis, miyokarditle birlikteki infektif endokardit), kollagen doku hastalığı, ilaçlar (Adriamycin gibi), metabolik ve endokrin hastalıklar (miksödem, tirotoksikoz, akromegali, feokromasitoma), toksinler (alkol, cobalt), radyasyon (meme karsinomu tedavisi sonrası myokardiyal fibrozis gibi), beslenme bozuklukları (beriberi, kwashiorkor, pellegra), kalıtsal (Fabry hastalığı, muskuler distrofi, Friedrich ataksisi, glikojen depo hastalıkları), hipersensitivite, kardiyak transplantasyon rejeksiyonu, masum taşıkardi, travma, presbikardi ve diğer nedenler .

Patofizyoloji
Kalbin pompalama yeteneğini etkileyen başlıca faktörler; kontraktilite, afterload ve kalp atım sayısı (hızı)dır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp