kalp yetmezliği bitkisel tedavi ahmet maranki

Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalp yetmezliği kalbin verimli bir şekilde pompalama kabiliyetini yitirmesiyle ortaya çıkan ve muhtemelen hayati tehlike taşıyan ciddi bir durumdur. Kan kalbe gerektiği hızda veya miktarda pompalanamaz, bu nedenle ciğerlere ve öteki dokulara geri dönerek birikir, yani konjestiyona yol açar. Bu nedenle hastalığa konjestif kalp yetmezliği denir.Basınç sıvının kan damarlarından sızarak yakındaki dokulara geçmesine ve vücuttaki kan akışının yavaşlamasına yol açar. Kan akışının yetersiz olması ise farklı dokuların ve organların işleyişini aksatır. Aynı zamanda kalp yetersiz oksijeni ikame etmek üzere daha yoğun çalışır, yani daha hızlı ve düzensiz çarpar. Kalp yetmezliği ilerleyen bir durumdur; zamanla daha da artar.

Kalp Yetmezliğine Yol Açan Nedir?

Konjestif kalp yetmezliği başka bir hastalığın veya fiziksel sorunun en önemli sonucudur. Çoğu kez kalp krizinden sonra başlar. Bazı vakalar miyokarditten veya doğumsal bir kalp özüründen kaynaklanabilir. Kalbin odacıkları içindeki kan akışını düzenleyen kapakçıklardaki bir sorun da hastalık nedeni olabilir. Öteki risk faktörleri arasında yüksek tansiyon; amfizem uzun süren ve tedavi edilmemiş hipertroidizm ; anemi veya diğer beslenme hastalıkları sayılabilir. Genellikle sol tarafta başlayan kalp yetmezliği çoğu kez öteki tarafa da sıçrar.
Kalp Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?

Kalbin sol tarafında yetmezlik başladığında akciğerlerdeki kan geri döner ve burada sıvı toplanması, havanın yer değiştirmesi ve özellikle zorlanma veya yatakta dümdüz yatma sırasında nefessiz kalmaya yol açar.

Bazı insanlarda kuru bir öksürük veya öksürükle gelen kan görülür. Kalp yetmezliği zatürree gibi akciğer enfeksiyonlarına yakalanma riskini artırır.Sağ taraftaki kalp yetmezliği karaciğerde organ büyümesi ve ayaklarda da, bacakların alt kısmı ve ayak bileklerinde ödeme (s. 146) yol açacak şekilde kan toplanmasına yol açar. Öteki belirtiler arasında sık, özellikle geceleri idrara çıkma; kilo alma; karın ağrısı ve iştahsızlık; boyun damarlarının şişmesi bulunur.Pek çok vakada kalp yetmezliği hem sağ hem de sol tarafta görülür.

Kaslar kan ve oksijen açlığı çektiğinde güçsüzlük ve yorgunluk başgösterir. Öteki belirtiler arasında aritmi; tansiyon düşüklüğü; bunaltı, sinirlilik, ne yapacağını bilememe duygusu ve ağır vakalar ya da yaşlılarda bilinç bulanıklığı söz konusu olur.
Kalp Yetmezliği Nasıl Önlenebilir?

Kalp yetmezliği de içinde olmak üzere, akciğer ve kalp hastalıklarına yol açan başlıca etken sigaradır. Uzun yıllar içtikten sonra sigarayı bırakmak riski azaltabilir, Fazla kilolar kalbi daha fazla çalışmaya zorlar; kilo vermek, az tuzlu yemek ve doymuş yağlardan uzak durmak yükü hafifletir. Kalbin işlev görmesini aksatan alkolü fazla içmekten kaçının. Aerobik egzersizler kalbin kondisyonunıı iyileştirmeye yardımcı olur. Eğer tansiyonunuz yüksekse bunu kontrol altına almalısınız. Başka nedenler söz konusu olduğunda da durumu kontrol altında tutmak, kalp yetmezliğini önlemeye yardım edebilir.

Kalp Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Tıbbi tedayi seçenekleri arasında idrar sök- tiirücü -e fazla sıvıyı dışarı atıcı diiiretik ilaçlarla kaptopril gibi kan damarlarını genişleten, kan akışını artıran ve kan basıncını azaltan ACE iııhibitörleri kullanılır. Digoksin gibi digitalis ilaçlar kalp atışını yavaşlatır ve kalbin açılıp kapanmasını rahatlatarak vücuda kan pompalanmasını iyileştirir. Warfarin gibi antikoagiilanlar bazen kan pıhtılaşması riskini azatmak için yatağa bağlı hastalara yerilir. Başka ilaçlar da kan akışını iyileştirir, nefesi rahatlatır ve bunaltıyı azaltır.Kalp yetmezliği olanlar yorucu fiziksel faaliyetlerini azaltmalı ve bol bol dinlenmelidir. Kullanılmama nedeniyle vücut kaslarının zayıflama ihtimali söz konusudur, bu nedenle doktorunuz yürüyüş veva bisiklet gibi hafif faaliyetler veva fizik tedavi önerebilir. Başı yüksekte tutarak uyumak akciğer tıkanıklığı riskini azaltır.

Otururken bacak pozisyonunu sürekli değiştirmek dolaşıma vardım eder ve şişme ile pıhtılaşmayı önler.Tuz vücuttaki fazla sııvu emer; bu nedenle tuz ve sıvı alimini azaltmak şişi indirebilir. Kafein kalbi etkilediği için kahve, çay, kola veva çikolata gibi kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Az ve sık yemek hazmı kolaylaştırır ve kalbin üzerindeki vıikii hafifletir. Destekleyici çorap (varis çorabı) giymek bacaklardaki damarlara basınç yapar ve şişi azaltır.Ağır kalp yetmezliği vakalarında nefes almaya yardımcı olmak için oksijen terapisi gerekebilir. Hasar gören kalp kapakçıklarını tamir etmek veya değiştirmek ya da tıkanan arterleri genişletmek için ameliyat gerekebilir. Bazen kalp nakli de gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp