Kronik Hepatit B Tedavisi

Kronik Hepatit B Tedavisi : Kronik hepatit b hastalığı ve bitkisel tedavisi hakkında bilgiler bu makalede yer almaktadır. Kronik hepatit b hastalığı ve bitkisel tedavisi ile ilgili tüm açıklamaları bu makalede inceleyebilirsiniz...

Hepatit B enfeksiyonundan iyilesebilirmiyim?

Hepatit B ile infekte olmus saglikli yetiskinlerin cogu hicbir sorunla karsilasmadan iyilesirler. Ancak bebekler ve kucuk cocuklarin virusten tamamen kurtulmasi mumkun olmayabilir.
  • Yetiskinler - yuzde 90% virusten kurtulur ve hicbir sorunla karsilasmadan iyilesir; yuzde 10% kronik hepatit B gelistirir.
  • Cocuklar - yuzde 40% virusten kurtulur ve hicbir sorunla karsilasmadan iyilesir; yuzde 60% kronik hepatit B 'gelistirir.
  • Bebekler - yuzde 90% oraninda kronik hepatit B gelistirir; yalnizca yuzde 10% virusten tamamen kurtulur.

Akut ve kronik hepatit B arasindaki farklar nelerdir?

Hepatit B enfeksiyonu, vucudun virusle ilk temasindan itibarenki 6 ay suresinde “akut“ olarak degerlendirilir. Bu, hepatit B enfeksiyonunu atlatabilmek icin gecmesi gereken ortalama suredir. Eger 6 ay sonrasinda hala hepatit B virusu testiniz pozitif ise (yani HBsAg+ ise), durumunuz “kronik” hepatit B olarak degerlendirilir ve bu durum tum yasaminiz boyu surebilir.

Akut hepatit B‘li isem hastalik gelistirirmiyim?

Hepatit B “sinsi bir enfeksiyon” olarak bilinir cunku ilk bulastiginda cogunlukla hic bir belirti gostermez. Cogu insan kendini saglikli hissetmeye devam eder ve enfekte olduklarinin farkinda degildir, ve bu nedenle de bilmeden virusu baskalarina da tasirlar. Bazilarinda ise, yuksek ates, yorgunluk, eklem ve kas agrisi, veya istah azalmasi gibi nezle/gribi andiran hafif bulgular gorulebilir.

Nadiren de olsa, mide bulantisi ve kusma, “jaundice” diye adlandirilan, goz aki ve deride gorulen sarilik, midede sisme gibi cok ciddi bulgularla seyreder ki, bu durumlar acil tibbi mudahale gerektirir ve hastanin hastaneye yatirilmasi gerekebilir.

Akut hepatit B enfeksiyonununundan kurtuldugumu nasil anlarim?

Eger doktorunuz, kan testi sonucuna dayanarak, virusun vucuttan atildigini ve koruyucu antikorlar (HBsAb+) gelistirdiginizi onaylarsa, bu, bundan boyle hepatit B enfeksiyonlarindan korunmus olacaksaniz ve virusu baskalarina bulastirma tehlikeniz ortadan kalkmis demektir.

Eger kronik hepatit B tanisi konulmussa ne yapmaliyim?

Eger ilk bulasmayi takiben 6 aydan daha uzun sure kan test sonucunuz hepatit B pozitif olmaya devam ediyorsa, bu “kronik” hepatit B oldugunuzu gosterir. Bu durumda, ya bir hepatolog‘dan (karaciger hastaliklari uzmani) yada bir gastroentrolog‘dan (mide ve bagirsak hastaliklari uzmani) randevu almalisiniz. Uzman doktor, hepatit B durumunuzu ve karacgiger sagliginizi degerlendirmek icin bir kan testi ve buyuk ihtimalle de karaciger ultrasonu yaptirmanizi isteyecektir. Doktorunuz, buyuk olasilikla, hepatit B durumunuzu kontrol etmek ve uygulanan tedavilerden yarar gorup gormediginizi degerlendirebilmek icin, yilda bir yada iki defa kontrole gelmenizi isteyecektir.

Kronik hepatit B hastalarinin cogunun uzun ve saglikli bir yasam surdurmeleri buyuk olasiliktir. Ancak, bir kez kronik hepatit B ile teshis edildi iseniz, virus kaniniz ve karacigerinizde hayat boyu kalabilir. Bilmenizde yarar vardir ki, kendinizi hasta hissetmeseniz de virusu baskalarina bulastirabilirsiniz. Bu nede nledir ki birlikte yasadiginiz ev halkininin ve esinizin, ve seks iliskisinde bulundugunuz insanlarin hepatit B aşisi olmalari cok onemlidir.

Kronik hepatit B hastaligimin izlenmesinde hangi testler kullanilir ?

Hepatit B izlenmesinde doktorlarin kullanilan en yaygin testler sunlardir: hepatit B kan paneli, karaciger fonksiyon testleri (ALT), hepatit B e-antijen testi (HBeAg), hepatit B e-antikor testi (HBeAb), karaciger ultrosani, ve belki, tedaviye baslamadan once karaciger biyopsisi.

Kronik hepatitB‘nin kesin tedavisi (aresi) varmidir?

Hali hazirda kronik hepatit B‘nin kesin tedavisi yoktur, ancak umut verici olan, virusun cogalmasini yavaslatarak karcagigerdeki hasarin ilerlemesini yavaslatan yeni dedavi bicimlerinin bulunmasidir. Daha az virusun uretilmesiyle, karacigerde daha az zarar gorulur. Nadiren de olsa, tedavide kullanilan ilaclar virusu tumden yokedebilir de.

Gunumuzdeki umut verici arastirmalara bakarak, yakin bir geleckte kronik hepatit B icin kesin bir tedavi bulunacagi umudundayiz. “Ilaclari Izleme” (Drug Watch) sayfamizi ziyaret ederek gelistirilmekte olan diger ilaclar konusunuda bilgi edinebilirsiniz.

Kronik hepatit B‘nin tedavisi icin onaylanmis bir ilac varmidir?

Evet, gunumuzde Amerika‘da, hepatit B tedavisi icin onaylanmis 7 ilac vardir:

Interferon Alpha (Intron A) 6 aydan 1 yila kadar yada daha uzun sure, haftada bir kac kez enjeksiyonla verilir. Intron A gribe benzer semptomlar, depresyon ve bas agrilari gibi yan etkilere neden olabilir. 1991 yilinda onaylanmis olup, cocuk ve yetiskinlerin tedavisinde kullanilir. Pegylated Interferon (Pegasys) genellikle 6 aydan 1 yila kadar, haftada bir kez enjeksiyonla verilir. Bu ilac, gribe benzer semptomlar, depresyon ve zihinsel saglik sorunlarina yol acabilir. 2005 yilinda onaylanmis olup, sadece yetiskinlerde kullanilir. Lamivudine (Epivir-HBV) hap seklinde gunde bir defa olarak agizdan alinir, neredeyse hic bir yan etkisi gorulmeden 1 yil, ya da daha uzun sure kullanilir.

Bu ilacin kullaniminda en onemli sorun, tedavi surecinde veya sonrasinda ilaca direnc gelistirilmesidir. 1998 yilinda onaylanmis olup, cocuk ve yetiskinlerin tedavisinde kullanilir. Adefovir Dipivoxil (Hepsera) hap seklinde gunde bir defa olarak, 1 yil ya da daha uzun sure alinir, az sayida yan etkisi vardir. Bu ilacin kullaniminda en onemli sorun kullanildigi sure icinde bobrekle ilgili sorunlar cikmasi olasiligidir. 2002 yilinda onaylanmis olup, sadece yetiskinlerin tedavisinde kullanilir.

Cocuklarda kullanimi icin klinik calismalar planlanmistir. Entecavir (Baraclude) hap seklinde gunde bir defa olarak en fazla 1 yil kullanilir ve neredeyse hic bir yan tesiri yoktur. Gunumuzde kronik hepatit B‘nin tedavisi icin agizdan alinan en guclu antiviral ilac budur. Nisan 2005 yilinda onaylanmis olup, sadece yetiskinlerin tedavisinde kullanilir. Telbivudine (Tyzeka, Sebivo) gunde bir adet olarak alinan ve hicbir yan etkisi gorulmeyen bir ilactir. Ekim 2006'da sadece yetiskinler icin onaylanmistir. Gelecekte cocuklarin tedavisinde de kullanmak icin klinik arastirmalarin yapilmasi planlanmis olabilir. Tenofovir (Viread) gunde bir adet olarak alinan ve hicbir yan etkisi gorulmeyen bir ilactir. Ekim 2008'da sadece yetiskinler icin onaylanmistir. Gelecekte cocuklarin tedavisinde de kullanmak icin klinik arastirmalarin yapilmasi planlanmis olabilir.

Bu ilaclar kronik hepatit B icin kesin bir tedavi (care) saglar mi?

Bu ilaclar, ender durumlar haric kronik hepatit B icin kesin tedavi (care, sifa) saglamamasina ragmen (burada “kesin tedavi”nin anlami, vucudun hepatit B virusunden tamamene temizlenmesi ve koruyucu yuzey antikorlari gelistirmesidir), virusu yavaslatirlar ve yasamin ileriki asamalarinda ciddi karaciger hastaliklarinin ortaya cikma olasiligini azaltirlar.

Eger kronik hepatit B‘li isem, ilac tedavisi gormelimiyim?

Sunu anlamak onemlidir ki, hepatit B‘li her insanin ilac tedavisi gormesi gerekli degildir. Kendi durumunuzun ilac tedvisi icin uygun olup olmadigini doktorunuzla konusmalisiniz. Ilac tedavisine baslamaya karar vermis olsaniz da olmasaniz da, duzenli olarak ya bir karaciger uzmanina yada hepatit B konusunda bilgili bir doktora gorunmeniz gerekir.

Kronik hepatit B‘li olanlar icin baska neler onerirsiniz?

Alkollu icki icmenin hepatit B virusu ile enfekte olmus bir karacigere asiri zarari olacaginin bilincinde olarak, alkol almaktan siddetle kacinmanizi oneririz. Ek olarak ve ayni nedenle, sigara icmekten de kacinmalisiniz. Herhangi bir receteli ya da recetesiz ilac kullanimina, ya da bitki-bahartlarla dogal tedavilere baslamadan once kesinlikle doktorunuza danismalisiniz.

Kronik hepatit B‘liler icin ozel bir diyet olmamasina ragmen, az yagli, bol sebzeli, saglikli ve dengeli bir diyet onerilir. Pismemis kabuklu deniz urunleri bakteri icerebilecegi icin karacigerinize zararlidir ve bu nedenle de yemekten kacinmaniz iyi olur.

Hepatit B hastasi isem kan bagisinda bulunabilirmiyim?

Hayir. Kan bankasi hepatit B‘li bir kan bagisini, akut enfeksiyondan iyilesmis kurtulmus olsaniz bile, kabul etmeyecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp