Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız

Kronik Viral Hepatit B Delta Ajansız : Eğer taşıyıcı iseniz alkol tüketimini kısıtlamanız gereklidir. Sağlıklı bir beslenme rejimi dışında Hepatit C hastalarının ekstra bir diyet yapması şart değildir. Ancak eğer siroz gelişimi varsa sıvı birikimini engellemek için doktorunuz düşük tuz diyetini önerebilir.

Hepatit C'li hastalara karaciğeri rahatlatacak yüksek kalorili bir diyet önerilir. Geç saatlerde bulantıya neden olabileceğinden, enerji verici besinlerin sabah öğününde alınması tavsiye edilmektedir.Eğer çok şiddetli kusmalar oluyorsa ve ağızdan besin alınamıyorsa damar yolu ile beslenme gereklidir.Hepatit C hastaları, enfeksiyonu yakınlarına bulaştırabilecekleri endişesini taşırlar. Taşıyıcı, veya kronik enfeksiyonu olan hastaların, yakın temasta oldukları kişilere bu enfeksiyonu geçirme olasılıkları vardır.

Hepatit C'nin aşısı yoktur. Bu nedenle Hepatit C virüsü taşıyanların ve onlar ile yakın teması olan eş, çocuk ve diğer kişilerin son derece dikkatli olması gerekmektedir.Hepatit C Virüsü taşıyan kişilerin bir yeri kesildiğinde dikkatli olması ve cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanarak korunması gerekir.Hepatit C önemli bir hastalıktır. Tedavisi için mutlaka doktorunuza başvurun.

Hepatit B


Hepatit B,karaciğer iltihabı anlamına gelen hepatit hastalığının etkeni olan virüslerden bir tanesidir.Meydana getirdiği hastalık,çok ağır tablolara neden olabilmektedir.Bu virüs,esas olarak karaciğerde yerleşir,orada çoğalır ve zamanla karaciğeri tahrip edecek boyutlara ulaşabilir.Hepatit B bulaşıcı bir hastalıktır ve ülkemizde çok önemli bir sağlık sorunudur.

Türkiye‘de bugün her 3 kişiden yaklaşık 1‘i Hepatit B virüsü ile karşılaşmıştır. Yine her 10 kişiden 1‘i Hepatit B virüsünü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Hastaların % 75-80 inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir, taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tesadüfen tespit edilir. Kuluçka süresi 2-6 ay arasında değişmektedir. Bu süreler sonunda gözlenebilen hastalık belirtileri ;

Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi
İştah kaybı
Bulantı
Kusma
Deride ve göz aklarında sararma
İdrar renginde koyulaşma
Karın ağrısı
Karaciğer bölgesinde hassasiyet , olarak özetlenebilir.

Hepatit B virüsü bulaştıktan sonra üç yol izler:

Kişinin immün sistemi (bağışıklık sistemi) kuvvetli ise vücudunda virüse karşı antikor denilen koruyucu maddeler oluşur ve belirli bir düzeyde kalır,artık kişi doğal olarak aşılanmıştır, tam şifa ile iyileşmiştir.Ömür boyu Hepatit B‘den korunacaktır.Oluşan bu koruyucu antikorlar,eğer ki olması gereken düzeye ulaşamaz ise kişi taşıyıcı olarak kalacaktır,henüz kendisi hasta değildir fakat potansiyel virüs saçıcısıdır,çevresi için hastalığın yayılmasında büyük bir tehlike oluşturur.Özellikle ülkemizde bu anlamda gizli taşıyıcılar çoktur,hastalığın kontrolsüz bulaşmasında en sessiz yolu oluşturur.Taşıyıcılar için risk yıllar sonra başlayabilir.

Taşıyıcı kişi karaciğer kanserine aday olabilir veya organ hasarı ile karaciğer yetmezliğine girebilir.Kişide koruyucu antikorlar hiç oluşamaz,herzaman virüs güçlü durumdadır,vücut virüse yeniktir,karaciğer fonksiyonları bozuktur,karaciğer enzimleri yüksektir,kişi aktif hastadır, hızla karaciğer yetmezliğine gider veya hastalık yıllara yayılır zamanla karaciğer yetmezliğine ya da karaciğer kanserine dönüşür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp