Hepatit B Aşısı Nasıl Yapılır

Hepatit B Aşısı Nasıl Yapılır : Hepatit B aşısı bilinen en etkili aşılardan biridir. Hepati B aşısı inaktif ölü bir aşıdır, aşı içinde hastalık yapacak virus bulunmaz. Hepatit B aşısı 3 doz halinde yapılmalıdır.

Hepatit B Aşısı Nasıl Uygulanır?

Hepati B aşısı kas içine yapılır. Erişkinlere koldan, çocuk ve bebeklere bacaktan yapılabilir. Aşı 3 doz halinde yapılmalıdır. Annede Hepatit B varsa ilk aşı doğumu takiben 12 saat içinde yapılmalıdır. Beraberinde Hepatit B immunglobulin de yapılmasında fayda vardır. İkinci aşı bebek 1-2 aylıkken, üçüncü aşı bebek altı aylıkken yapılır. Diğer bebeklere ise ilk aşı doğumu takiben iki ay içinde yapılır, ikinci aşı bebek 1-4 aylıkken yapılır, üçüncü aşı 6-18 ay arasında yapılır. İdeal olarak doğar doğmaz aşı programına almaktır. Hepatit aşısı olmamış çocuklar ve erişkinlere Hepatit B aşısı yine 3 doz olarak yapılmalıdır. İlk dozu takiben ikinci doz 2 ay sonra 3. doz ise ilk dozu takiben en az 4 ay sonra yapılmalıdır.

Hepatit B Aşısı Kimlere Yapılmalıdır?

Ülkemizde bütün çocukların doğumdan itibaren Hepatit B aşısı olması önerilmektedir. Hepatit aşısı olmamış çocukların ve erişkinlerin ise en kısa zamanda aşı olmaları önerilmektedir. Hepatit B bebek ve çocukluk çağda geçirilirse bu çocuklar % 90 oranında kronik hepatit olduklarından özellikle bebek ve çocukların erken dönemde aşılanmaları çok önemlidir.

Kimlerde Hepatit B Bulaşma Riski Fazladır?


Hepatit B hastalarının aile bireyleri ve aynı evi paylaşanlar,
Sağlık personeli özellikle kan ve kan ürünleri ile sürekli temas eden kişiler,
Bakım ve huzur evinde kalanlar ve burada çalışan personel,
Hemodiyaliz hastaları,
Kan ve kan ürünü alması gereken kişiler,
Birden fazla kişiyle cinsel teması olanlar,
İlaç bağımlıları,
Hepatit B‘ nin yoğun görüldüğü ülkelere seyahat edenler.

Hepatit B Aşısının Yan Etkileri Var mıdır?

Hepati B aşısı bilinen en güvenilir aşılardandır. Nadiren aşı yerinde ağrı ya da hafif ateş olabilir. Ciddi reaksiyon çok nadirdir.

Hepati B Aşısı Kimlere Yapılmaz ?

Ciddi hastalıklar sırasında aşı yapılmaz, ateşi olan hastalara aşı yapılmaz, iyileşinceye kadar beklenir. Ayrıca ilk aşıda ciddi allerjik reaksiyonlar gelişen kişilere diğer aşılar yapılmaz. Aluminyuma karşı şiddetli allerjisi olanlara aşı yapılmaz. Hepati B aşısına karşı ciddi allerjik reaksiyon çok nadirdir, milyonda bir görülür.

Hepati B Aşısı Ne Kadar Etkilidir ?

Hepatit B aşısı en etkili aşılardandır 3 doz uygulandıktan sonra çocukların % 95 inde erişkinlerin % 90 ında kalıcı korunma sağlar.

Aşının Tutup Tutmadığına Bakılmalı mı ?

Özellikler erişkinlerde 3 doz aşı olmaya rağmen aşı tutmayabilir. Erişkinler son aşıdan 1 ay sonra test ile kontrol edilmeli aşı tutmadıysa başka bir aşı programına alınmalıdır. Çocuklar ve bebekler için aşının tutmasına bakılmaz. Ancak hepatitli anneden doğan bebeklerde aşının tutup tutmadığına bakılmalıdır.

Hepatit B Aşısı Tekrarlanmalı mıdır?

İmmun sistemi normal olan kişilerde aşı birkez tutmuşsa daha sonra tekrar aşı yapmaya gerek yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp