Koah İlaçları

Koah İlaçları :

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, akciğerin görevlerini etkileyerek nefes alıp vermeyi güç hale getirir. KOAH tedavisinde öncelik sigaranın bırakılması, tozlu ve dumanlı ortamlarda çalışmamak, bulunmamak, atak önleyici tedaviler ve düzenli ilaç tedavisidir.

Koah İlaçları, Hangi İlaçlar Kullanılır?
Hastanın hemen gaz ölçümü yapılmalıdır. Bu yapılamadığında, yerine pulse oksimetreyle hastanın oksijenlenme hali değerlendirilmelidir. Tedavideki amaç SaO2 değerinin % 90, PaO2 değerinin ise 60 mmHg üzerine çıkarılmasıdır. Kronik ve çok şiddetli hastalarda PaO2 değeri daha düşük seviyelerde tutulabilir. Bu seviye 55 ile 60 mmHg arasında olabilir. Hastaya hemen ventolin ve pulmicort verilir. Ayrıca 2 L/dk oksijen verilir. Bu değerin üzerinde oksijen verilmez.

Hastalarda düzelme olmadığında, 20 dakika sonra ventolin yeniden verilebilir. Bu en fazla üç doz halinde uygulanabilir. Bunun fazlası hastada ters etkiye neden olarak, solunum sıkıntı çekmesine sebep olabilir.

Hastada yine düzelme olmadığı takdirde, 100 SF içerisine 1 ampul aminokardol ilave edilerek, 30 dakika içinde verilir. Teobag gibi hazır solüsyon varsa, buda hastaya takılabilir. Bu takıldığında hasta gözlem altına alınmalıdır. Bunun sebebi ilacın terapötik aralığının çok dar olmasındandır. Hastada bir yan etki olduğunda, ilaç hemen kesilmelidir. İlacın yan etkileri arasında, bulantı, kusma, huzursuzluk, titreme, düzensiz kalp atışı gibi etkiler olabilir.

Hastanın solunum sorununun düzeltilmesinden sonra, ateş, pürülans gibi enfeksiyon belirtileri olursa, hastaya antibiyotik verilerek hastaneden taburcu edilir. Genellikle KOAH alevlenmelerinin altında enfeksiyon yatmaktadır. Eğer bu bulgular olmazsa, daha düşük ataklarda antibiyotik kullanımı gereksiz olur. Fakat sıkça tekrarlayan KOAH ataklarında tedaviye antibiyotikli ilaçların eklenmesi faydalı olur. Tipik rahatsızlıklarda zinnat 500 mg tablet 10 gün süreyle, atipik durumlarda moxitec 400 mg tablet 5 gün süreyle verilebilir. Hastadaki solunum sıkıntısı başka nedenlere bağlı ortaya çıkmış olabilir. Bu anemi, pulmoner emboli ile yaşanabilir. Bu sorunlarda hasta ventolin pulmicort ile rahatlayamaz. Bu açıdan daha dikkatli olunmalı, hastalar EKG ile incelenmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp