katarakt nedir vikipedi

Katarakt Nedir? : Gözdeki lenste (mercekte), görmeyi bozan bir opaklığın oluşmasıdır. Nedeni: Çocuklukta, nedeni belirli olmayabilir; annedeki kalsiyum metabolizması bozukluğuna —örneğin paratiroid hastalığına— bağlı olarak belirebildiği gibi, sifilis ya da gebelikte geçirilmiş kızamıkçığı izleyerek ortaya çıkabilir. Genellikle, gözdeki diğer bozukluklara eşlik eder. İleri yaşlarda, çoğunlukla 50’den sonra, lensin sertleşmesiyle beraber oluşur. Lensin, bazen, merkezinin daha fazla sertleştiği ve sonradan çöktüğü de görülür. İhtiyarlıkta beliren bu tip kataraktın, genel sağlık durumuyle, hatta göz sağlığıyle, ilgisi yoktur. Kataraktın diğer nedenleri, diyabet, gözde yaralanma, gözün uzun süre ısıya maruz kalması (cam işçilerinde olduğu gibi) ve iyonize eden radyasyonlardır.

Belirtileri:

1. Gözlerin önünde lekelerinbelirmesi; bu noktalar hareket etmezler.

2. Parlak ışıklar bazen çift görülür (örneğin, karanlıkta uzaktan bakıldığında, gece lambaları çift görülür).

3. Uzağı görememek; başlangıçta bu hatayı gözlükle düzeltmek mümkündür.

4. Gittikçe artan körlük; başlangıçta, alaca karanlıkta cisimler, tam aydınlıkta olduğundan daha iyi seçilir, çünkü, karanlıkta, ışık daha fazla genişlemiş pupilladan girer.

5. İleri evrelerde, pupillanın belirli şekilde renk değiştirip, gri-beyaz olduğu görülür.

Tedavi: Tek çare, ameliyattır. “Katarakt eritici” ilâç diye bir şey yoktur: Bu adla satılan maddelerin içinde, pupillayı genişleten atropin olduğundan, hasta kataraktın iyileştiği kanısına varır. Ameliyatta, genel ya da lokal anestezi kullanılır ve opaklaş- mış lens, kapsülünden çıkartılır. Çok eskiden beri yapılabilmekte olan bu ameliyatın sonuçları başarılıdır ve izi kalmaz. Ameliyatta lens çıkartıldığından, bu işlemden sonra, hastanın devamlı gözlük takması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp