katarakt nedir neden olur

KATARAKT NEDİR

Işık, gözün görmeyle ilgili bölümüne (retinaya), jöle kıvamında, saydam bir maddeden yapılmış olan mercek sayesinde odaklanır. İşte, bazen göz merceği saydamlık özelliğini yitirebilir ve bu da görme kalitesinin bozulmasına neden olur. Bu durum katarakt olarak bilinir ve gözlerden birini ya da her ikisini de etkileyebilir. Geleneksel tıbbın ilerlemiş bir katarakta yaklaşımı, ameliyat yoluyla merceğin alınıp yerine yapay bir mercek takılması yönündedir.
 
MERCEĞİN HASAR GÖRMESİNİ ENGELLEMEK
 
Katarakt oluşumunun, vücuttaki, serbest radikaller adındaki hasar verici maddelerin göz merceğindeki proteinlere zarar vermesiyle bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Serbest radikal oluşumunu harekete geçiren etmenlerden biri güneş ışığıdır; bundan dolayı, güçlü güneş ışığı altındayken, ultraviyole ışınların etkin şekilde önünü kesecek olan bir güneş gözlüğü kullanırsanız, serbest radikallerin oluşumunu engellemek için bir adım atmış olursunuz.
 
SERBEST RADİKALLERLE MÜCADELE
 
Serbest radikallerin vücutta yol açtığı hasarlar, yaşam biçimimizle ilgili pek çok etmene (stres, sigara, alkol ve yağların aşırı tüketimi vb.) bağlı olarak artar. Gözünüzde katarakt oluşumu riskini azaltmak ya da var olan kataraktın ilerleyip daha da kötüleşmesinin önüne geçmek için bu etmenlerden mümkün olduğunca uzak durmanızda yarar vardır. Serbest radikallerin vücutta yol açtığı hasarlar, Beta karoten, A, C, E vitaminleri ve selenyum minerali gibi antioksidan nitelikteki besin öğeleri sayesinde giderilir. Dolayısıyla, taze meyve, sebze ve tahıl ürünleri (kepekli buğday ekmeği ve hamur işleri ile kabuklu pirinç gibi) de dahil olmak üzere, yukarıda sayılan besin öğeleri bakımından zengin yiyeceklerden bol miktarda tüketmeye dikkat edin.

Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan doğal göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır. Başka bir deyişle görüşün, buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuşçasına bozulmasıdır.
Katarakt, orta yaş üstü kişilerde görülen bir göz hastalığı olmakla beraber;
  • Yenidoğan bebeklerde,
  • Şeker hastalarında,
  • Göze gelen fiziksel darbeler sonrasında,
Uzun süreli kortizonlu ilaç kullananlarda görülebilen bir göz hastalığıdır.

Kataraktın belirtileri

  • Görmede yavaş yavaş azalma
  • Işığa hassasiyet (göz kamaşması)
  • Çift görme
  • Okuma zorluğu
  • Gece görüşünde bozulma
  • Renklerde soluklaşma veya sararma
  • Gözlük numaralarının sık değişmesi
Katarakt, ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur ve oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatları iğnesiz, narkozsuz, ağrısız yapılarak hasta aynı gün evine dönmektedir. Katarakt ameliyatında dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsurlar vardır. Hekimin tecrübesi ve göz içine konulan merceğin kalitesi, ameliyatın başarısını doğrudan etkiler. Kalitesiz merceklerle yapılan bir ameliyat sonrasında gözde sorunlar gelişebilir. Bu durum kısa bir süre sonra hastanın ikinci kez katarakt olma riskini de beraberinde getirebilir. Bu da hasta için ayrı bir ameliyat riski ve maddi külfet anlamına gelir.

Doğumsal Katarakt

Doğumsal katarakt (konjenital katarakt) doğumdan itibaren görülen, lensin tek veya çift taraflı olarak saydamlığını kaybetmesi ve opaklaşmasıdır. Doğuştan olan kataraktlar, annenin gebelik sırasında geçirdiği enfeksiyonlara, kullanılan ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi, hiçbir nedene bağlı olmadan da oluşabilmektedir. Bir göz bebeğinin diğerinden farklı renkte (beyaz) olması veya gözde kayma (şaşılık) olması, doğumsal kataraktın belirtisi olabilir. Bebeklerde bu belirtiler görüldüğü an, hiç zaman kaybetmeden göz uzmanına başvurulmalıdır. Doğumsal katarakt görmeyi engelliyorsa ve özellikle tek taraflıysa, tanı konulur konulmaz ameliyat edilmelidir. Ameliyat zamanı konusunda göz uzmanı detaylı muayeneden sonra karar verir. Doğumsal kataraktlı gözde en önemli sorun göz tembelliğidir (ambliyobi). Göz tembelliğini yenebilmek için, göz doktorunun önerisi doğrultusunda mümkün olan en kısa zamanda ameliyat yapılmalıdır.

Katarakt Türleri

Birçok tipi olmakla birlikte, kataraktlar genel olarak 3 ana grup altında incelenebilirler:
  • Yaşa bağlı kataraktlar
  • Doğumsal kataraktlar
İkincil kataraktlar: Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (kortizon gibi), darbeler, metobolik hastalıklar (diyabet gibi) sonucunda oluşanlardır.

Katarakt Tedavisi

Kataraktın ilaçla veya gözlükle tedavisi mümkün değildir. İlerlemesini de durdurabilecek etkili bir yöntem bulunabilmiş değildir. Tek tedavisi ameliyattır. Ameliyat, şeffaflığını kaybetmiş olan göz merceğinin alınıp yerine yeni bir göz merceğinin yerleştirilmesi sistemine dayanmaktadır...

Katarakt tedavisinin en güncel olan ameliyat sistemi Fako (Fakoemülsifikasyon) cerrahisidir. Fako cihazı, saniyede 40.000 defa titreşen ses dalgaları yardımıyla kataraktı göz içerisinde eritir. Böylece katarakt temizlendikten sonra, katlanabilir ve akrilik maddeden üretilmiş mercek göz içerisine yerleştirilir.

Fako cihazı sayesinde göz içerisine çok küçük bir bölgeden girilerek ameliyat tamamlanmaktadır. Her türlü katarakta uygulanabilmektedir. İşlem süresini kısalmakta ve ameliyatın emniyeti artmaktadır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp