Karın Kaslarının Zayıflığı

KARIN KASLARININ ZAYIFLIĞI

Güçlü karın kasları bir korse gibi görev yapar ve karnın içindekileri omurgaya yakın tutar. Normalde bu korse vücut ağırlığının bir kısmını kaldırarak omurga ve kalça üzerindeki basıncı azaltır. Bununla birlikte karın kaslarındaki zayıflık (yetersiz egzersiz, aşırı kilo ya da hamilelik nedeniyle) basıncı yeniden omurganın bel bölgesine yükler. Sonuç olarak bu bölgede lordoz olarak adlandırılan öne doğru aşırı kavis oluşabilir. Bu durum da kronik sırt ağrısına neden olabilir.

Kas Zayıflığı Nedir Ve Kas zayıflığı tedavisi

Miyastenia gravis, en belirgin özelliği istemli kaslarınızın güçten düşmesi ve çok çabuk yorulması olan kronik bir bozukluktur. Kaslar ve sinirler arasındaki normal iletişimin aksaması sonucunda ortaya çıkar.

Miyastenia Gravis ( Kas Zayıflığı) - Kas Zayıflığı Tedavisi - Kas Hastalığı Nedenleri

Bu bozukluk, sadece kaslarınızın ve sinirlerinizin işleyişini etkiler ve kaslarınızda hissettiğiniz güçsüzlük dinlenince geçer. Miyastenia gravis, orta ve şiddetli vakalarda konuşma, çiğneme, yutma, nefes alma zorluklarına ve ayrıca kaslarınızın güçten düşmesine yol açabilir.

Miyastenia gravis, her yaştan insanı etkileyebilir, fakat 40 yaşın altındaki kadınlarda ve 60 yaşın üstü erkeklerde daha yaygındır. Miyastenia gravis’i kontrol altına almak ve semptomlarını ortadan kaldırmak için tedavi yöntemleri mevcuttur.

Bulgu ve Belirtiler

Miyastenia gravis, istemli kaslarınızın herhangi birini etkileyebilir. Özellikle yüz, göz, kol, bacak kaslarını ve çiğnemek, yutmak, nefes almak için kullanılan belirli kasları etkiler.

Belirtiler ve semptomlar şunlardır:

• Sarkan gözkapakları dahil, yüz kaslarında zayıflama
• Çift görme
• Nefes alırken, konuşurken, çiğnerken ve yutarken zorluk çekme
• Kol ve bacak kaslarının zayıflaması
• Tekrarlanan hareketlerden dolayı hissedilen yorgunluk

Bir kas ne kadar fazla hareket ettirilirse, hissedilen güçsüzlük o kadar artar. Miyastenia gravis hastaları için bir gün iyiyse diğer bir gün kötü olabilir. Ancak belirtilerin kaybolup, aylarca tekerrür etmediği de olur. Nefes alma ve yutma problemleri, ender de olsa çok kötüye gider ve acil tıbbi bakım gerektirir.

Nedenleri

Sinir sisteminiz normal şekilde işlediğinde, asetilkolin adlı kimyasal madde sinirsel dürtüyü kaslarınıza iletir. Kaslarınızın belirli alanlarındaki alıcı bölgeler, dürtüleri alır ve örneğin kaşığı ağzınıza götürdüğünüz anda kaslarınıza kasılma sinyalini gönderir.

Miyastenia gravis oluştuğunda ise sinirler ve kaslar arasındaki bu iletişimde bozulma olur. Bundan bağışıklık sistemi sorumludur. Miyastenia gravis, bilinmeyen nedenlerden dolayı, bağışıklık sisteminin asetilkolin alıcı bölgelerinin çoğunu tahrip eden ya da tıkayan antikorlar üretmesine neden olur. Alıcı bölgelerin azalmasından dolayı, kaslarınız daha az sayıda sinir sinyalleri alır ve bu nedenle güçsüzleşir. Kas güçsüzlüğünün derecesi kişiden kişiye çok büyük farklar gösterir.

Göğsün üst kısmında göğüs kemiğinin altında yer alan ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan timüs bezinin, bu antikorların üretimini başlattığına ve devam ettirdiğine inanılmaktadır. Bebeklikte büyük olan timüs, sağlıklı yetişkinlerde küçüktür. Ancak miyastenia gravis hastalarının bazıları, anormal derecede büyük timüs bezine sahiptir. Bazı hastalarda timüs tümörleri dahi ortaya çıkabilir. Timüs bezi tümörleri genellikle kötü huylu değildir (iyi huylu).

Soğuk algınlığı, stres veya aşırı yorgunluk gibi bazı faktörler miyastenia gravis’i kötüleştirebilir.

Doktora Başvurma Zamanı

Kaslarınız güçsüzse, göz, yüz ve ağız kaslarınızı kontrol etmekte ya da nefes almakta zorluk çekiyorsanız, kol ve bacaklarınızda zaman zaman güçsüzlük baş gösteriyorsa doktora görünün. Bu belirtiler, miyastenia gravis’in göstergeleri olabilir. Miyastenia gravisin tedavisi olmamasına rağmen, semptomlarının giderilmesiyle alakalı gelişmeler ümit vericidir. Doktorunuza ne kadar erken görünürseniz, kas gücünüzü iyileştirecek tedavi o kadar erken başlatılabilir ve böylelikle enerjinizi en etkili şekilde nasıl kullanabileceğinize dair taktikleri öğrenebilirsiniz.

Tarama Ve Tanı

Miyastenia gravis olasılığının göstergesi olan baş semptom, dinlenmeyle geçen kas güçsüzlüğüdür. Bu teşhisi doğrulayacak testler şunlardır:

• Nörolojik muayene. Refleksler, kas gücü, kas sağlığı, dokunma ve görme duyuları, yürüyüş, duruş, koordinasyon, denge ve zihinsel beceriler üzerinde yapılan muayenedir.

• Elektromiyogra fi. Bu testin ilk aşamasında, kastaki kasılmanın gücünü test etmek için sinirler uyarılarak, deriye küçük bir elektrik palsı uygulanır. İkinci aşamada, kaslarınızdan birine iğne şeklinde ince bir elektrot batırılarak, kaslarınız dinlenirken veya hafif kasıldığında oluşan elektrik faaliyetinin düzeni ölçülür.

• Kan analizi. Kan testi, sinirsel dürtülerin kaslarınıza hareket etme sinyalini verdiği yer olan alıcı bölgeleri bozan anormal antikorların varlığını ortaya çıkartabilir.

• Edrofoniyum testi. Edrofoniyum (Tensilon) adlı kimyasal maddenin enjeksiyonu, geçici de olsa kas gücünde ani bir düzelmeye neden olur. Bu durum, miyastenia gravis hastası olduğunuzun göstergesidir. Edrofoniyumun görevi, sinir uçlarından kas alıcı bölgelerine sinyal gönderilmesini engelleyen bir enzimi bloke etmektir.

Hastalık İle İlgili Öneriler

Gördüğünüz tıbbi bakımın bu işlemlerle desteklenmesi, hem vücudunuzdaki enerjiyi artıracak hem de miyastenia gravis’in semptomlarıyla başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

• Beslenme düzenine dikkat edin. Mümkünse ilacınızı aldıktan bir saat sonra yemek yemeye çalışın, çünkü bu sırada kas gücünüz artacaktır. Ayrıca yemek yerken acele etmeyin ve lokmalar arasında dinlenin. Yumuşak gıdalar almaya çalışın ve yapışkan gıdalardan uzak durun.

• Evde güvenlik önlemleri kullanın. Desteğe ihtiyaç duyabileceğiniz yerlere, örneğin küvet kenarına, tutunabileceğiniz parmaklık taktırın. Yerlerde ve koridorlarda kablo veya kaygan kilim gibi şeyler bulundurmayın ve evin düzenli olmasına gayret edin. Evin dışında ise merdivenleri, kaldırımı ve yolu derli toplu tutun.

• Elektrikli aletler kullanın. Diş fırçası, konserve açacağı ve tornavida gibi aletlerin elektrikli çeşitlerini kullanarak banyo, mutfak ve işyerinde harcadığınız enerjiyi azaltın.

• Göz bağı takın. Çift görüyorsanız, göz bağı kullanmak sorunu hafifletebilir . Okurken ya da televizyon izlerken bağı takın. Gözünüzü zorlamamak için bağı ara sıra diğerine takın.

• Planlı olun. Evde veya dışarıda yapılacak bir iş varsa ya da alışverişe çıkmanız gerekiyorsa, ilacınızı aldığınız zamana denk getirmeye çalışın çünkü bu esnada enerji seviyeniz en üst noktaya çıkacaktır. Evde bir proje üzerinde çalışıyorsanız, enerjinizi tüketecek koşuşturmalara gerek kalmaması için gerekli her şeyi bir araya toplayın.

• Yardım isteyin. Evde veya dışarıda yapmayı planladığınız her şeyi enerji seviyenizin düşmesinden dolayı yapamayabilirs iniz. Aile üyelerinden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin.

• Stresle başa çıkın. Duygusal stres, Miyastenia gravis’i daha da kötüleştireceğinden, stresi azaltmanın yollarını arayın. Biyoenerji ve meditasyon gibi rahatlama teknikleri oldukça yararlı olacaktır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp