kalp yetmezliğinde bitkisel tedavi ahmet maranki

Kalp Yetmezliği Bitkisel Tedavi

V Ani kilo artışı; Eğer hastanız günde 1-2 kilo, haftada 3-5 kilo almışsa vücutta fazla su tutuluyor demektir. Mutlaka doktorunuza-hemşirenize bildirmelisiniz,
 
V Eğer hastanız beklenmedik şekilde haftada 1,5-2 kilo su kaybetmişse susuz kalmış olabilir. Bu durumu doktorunuza - hemşirenize bildirmelisiniz,
 
V Hastanın doğru tartılması önemlidir.
 
V İstirahatte veya daha az hareketle nefes darlığı (hareket veya iş ile ilgisi olmayan),
 
V Ani başlayan çarpıntı,
 
V Bacaklarda veya ayak bileklerinde şişlik veya şişlik artışı,
 
V Karın şişliği veya karın ağrısı,
 
V Uyumada güçlük (nefes darlığı ile uyanma, daha çok yastık kullanma),
 
V Sık kuru öksürük,
 
¥ Yorgunluk hissinde artış veya her zaman yorgun hissetme durumları mutlaka doktora-hemşire- ye bildirilmelidir.

KEKİK OTU

BİLEŞİMİ
Kalbe etki eden glikozitler (Cardenolidglikozitler) %0,2-0,7 oranında olup en önemlileri; Adonitoxin, Strophanthin-β, Cymarin, Adonitoxoligenin ve Strophanthidol’dür.
Flavonitler; Vitexin ve Adoniverniths
Şeker alkoller; Sorbitol ve Ribitol
C-vitamini, kolin ve Adonit içerir.

KULLANILIŞI:
Kalp yetersizliği, taşikardi, tiroid bezi rahatsızlıkları nedeni ile kalp rahatsızlıkları, kalp kası rahatsızlıkları, ödem, hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışlarına karşı kullanılır.
Keklik otunun zehirli olması nedeni ile çok az miktarda çayı içilebilir. Günde içilecek toplam Keklik otu veya tozu 1gr’ı geçmemelidir. Yani günde 3-4 defa 0,2-0,3gr içilebilir.

YAN ETKİLERİ:
Bulantı, kusma, diyare, başağrısı, iştah kaybı. Yüksek dozda, şiddetli aritmi, taşikardi, konfüzyon, halüsinasyon, depresyon. Oral absorbsiyonu düzensiz olduğundan zehirlenme seyrektir.

KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR:
Gebelik ve emzirme. 12 yaşın altındaki çocuklar. Diğer digital glikozidleri ile dikkatli kullanılmalı.

İNCİ ÇİÇEĞİ;
BİLEŞİMİ
Steroid kardiyak glikozitler (cardenolides), konvallatoxin, konvalloside, konvallatoxol

KULLANILIŞI:
Dijitoksin ve strofantin benzeri etki gösterir. Kalp kasının kasılmasını artırır. Diüretik etkisi de vardır.
Kalp yetersizliği, taşikardi, kalp kası rahatsızlıkları, ödem, hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışlarına karşı kullanılır.
– Tentürü (1 : 10): Tek doz, 2.0 g; günlük doz, 6.0 g.
– Sulu ekstre (1 : 1): Tek doz, 2.0 g; günlük doz, 6.0 g.
– Kuru ekstre (4 : 1): Tek doz, 0.05 g;günlük doz, 0.15 g.

YAN ETKİLERİ:
Yüksek dozda bulantı, kusma, diyare, şiddetli aritmi, taşikardi, konfüzyon, Oral absorbsiyonu düzensiz olduğundan zehirlenme seyrektir ancak toksik bir bitkidir.

KULLANILMAMASI GEREKEN DURUMLAR:
Gebelik ve emzirme. Diğer digital glikozidleri ile dikkatli kullanılmalı

ADASOĞANI;
BİLEŞİMİ
Steroid kardiyak glikozitler (bufadienolide),
glucoscillaren A, proscillaridin A, and scillaren A.

KULLANILIŞI:
Kalp kasını güçlendirir. Güçlü diüretik etkilidir. Kan basıncını düşürür.
Kalp yetersizliği, taşikardi, kalp kası rahatsızlıkları, ödem, hızlı, yavaş veya düzensiz kalp atışlarına karşı kullanılır.
– Tek doz: 60–200 mg
– Günlük doz: 180–200 mg
– Scillae ekstresi: 1.0 g.
– Sulu ekstre: 0.03–2.0 mL.
– Tentür: 0.3–2.0 mL

Kalp Yetmezliği Nedenleri

Kalp yetmezliğine neden olan başlıca unsurlar; Kalbi besleyen damarların kısmen ya da tamamen tıkanması, kalp kaslarının hasar görmesi, doğumsal kalp hastalıkları ve aşırı çalışma sonucu yetersizlik olarak sayılabilir. Ayrıca, böbrek hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon da Kalp Yezmezliğine neden olabilmektedir.

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Hastada nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, boyun damarlarının belirginleşmesi, ayaklarda ve bacaklarda şişlik, öksürük, kalp atışlarında düzensizlik, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. Belirtiler yavaş gelişebileceği için hastalığın fark edilmesi gecikebilir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi
Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini durdurmak, şikayetleri azaltarak hayat kalitesini arttırmak ve mümkünse hastalığı tamamen iyileştirmektir. Kalp Yetmezliği Tedavisinde kimi zaman hastalığa neden olan unsurlar tedavi edilince hastalık tamamen düzelebilir. Çoğu durumda ise uzun süreli tedavi gerekir. Hastalığın tedavisi için yaşam koşullarını değiştirme, ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler kullanılabilir.

Kalp Yetmezliği Nedir

Kalp yetmezliği, kalbin sağ, sol veya her iki karıncığının; içindeki kanı, her vuruşunda damarlara yeterli miktarda gönderememesi sonucu oluşur

Üç şekilde görülür:
Sol kalp yetmezliği: Hastada nefes darlığı ve kuru öksürük vardır. Geceleri daha zor nefes alır. Çarpıntı, baygınlık ve terleme görülebilir. Buna kalp astımı adı verilir. Nedeni; aort veya mitral kapaklarının hastalanması veya koroner rahatsızlığıdır. En önemli bulgusu akciğer ödemidir.

Sağ kalp yetmezliği: Hastanın ayak ve ayak bilekleri şişer. Buralara, parmakla bastırılınca bir süre çukur kalır. El, ayak ve yüzde morarmalar; hazımsızlık ve iştahsızlık görülür. Nedeni, mitral kapağı hastalığı, müzmin bronşit veya doğuştan olan kalp hastalığıdır. En önemli bulgusu pozitif venöz dolgunluktur.

Konjestif kalp hastalığı: Sağ ve sol kalp yetersizliği bir arada olduğu zaman görülür. Nedeni aort veya mitral kapaklarının hastalanması, mitral stenoz, müzmin bronşit veya akciğer hastalıkları, romatizma ve tiroid hastalıklarıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp