Kalp Yetmezliği Nedir nedenleri nelerdir

Kalp Yetmezliği Nedir?

V Sodyum bikarbonat içeren kabartma tozu ve yemek sodası (1 çay kaşığı kabartma tozu 250 mg sodyum içerir),
 
V Kola, maden suyu ve sodası, tuzlu kuruyemiş ve yiyecekler (fındık, fıstık, mısır gevreği, patates cipsi, tuzlu bisküviler),
 
V Salam, sosis, sucuk, pastırma,
 
V Hamburger gibi sos ile hazırlanmış hazır gıdalar,
 
V Salamuralar, turşular, kurutulmuş, tütsülenmiş ve tuzlama yapılmış gıdalar,
 
V Hazır çorbalar.

Vücudumuz için gerekli oksijeni ve besini taşıyan kan, kalp sayesinde vücuda dağılır ve dokulara ulaşır. Bunu da bir pompa vazifesi görerek yapar. Kalp yetmezliğinde ise kalp çalışmaya devam eder, ama yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz. Tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır. Kan akımının azalması sonucu kalbin kasılma yeteneği kaybolur. Kasılamayan kalp, kanı pompayalamaz. Kalbin, vücudun ihtiyacını karşılayacak düzeyde kanı pompalayamamasına kalp yetmezliği denir. Bu sorun başka ciddi hastalıklara yol açabilir. Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için oksijen de ulaştırılamaz. Kan akımındaki yetersizlik sonucu kan damarlarda birikir. Kalp kası zayıflamaya başlar ve böbrek su ve tuz tutulumunu artırır. Kol, bacak ve akciğer gibi organlarda sıvı birikimi sonucu kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Nefes Darlığı: Kalp yetmezliğine bağlı nefes darlığı genellikle kişinin herhangi bir fiziksel aktivite yapmasına gerek kalmadan, dinlendir haldeyken görülür. Hatta nefes darlığı kişiyi uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Uykudan yorgun kalkmak, sabah saatlerinde aşırı kaygılı ve sinirli olmak kalp yetmezliğine bağlı nefes darlığına işaret ediyor olabilir.
Nefes darlığı kanın, kalp yetmezliği nedeniyle akciğerlerden kalbe kanı taşıyan damarlardan (pulmoner venler) gerektiği gibi ve tamamen geçememesi nedeniyle görülür. Bu durum akciğerlerde sıvı birikime yol açabilir.

Öksürük ve Hırıltılı Nefes Alma: Kalp yetmezliği nedeniyle görülen öksürük inatçıdır ve pembe renkli, az miktarda kan içeren balgamla birlikte görülebilir. Bunun nedeni yukarıda bahsedilen, damarlardan akciğerlere doğru olan sıvı akışının artması ve akciğerlerde sıvı birikmeye başlamasıdır.
Aşırı Halsizlik: Halsizlik kişinin rutin aktivitelerini yapmasına engel olacak kadar şiddetli olabilir. Ofise gitmek, markete gitmek, 5-10 merdiven çıkmak, çanta taşımak zorlaşabilir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

İlaçlar. CHF'nin ilaçla yönetimi öncelikle kalp kasılmaların gücünü artırmaya odaklanır. Beta bloklayıcılar, idrar söktürücüler, yüksük otu ve anjiotensin dönüştürücü enzimler (ACE inhibitörleri) kalp kasılmalarının etkinliğini artırıp CHF ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlar. Bazı araştırmalar hayatta kalma artışının sınırlı olduğunu ve ilaç tedavilerinin CHF'nin ilerlemesini çok az ölçüde geciktirdiğini öne sürmüştür. Kalp yetmezliği için ilaç tedavisi yaşam kalitesini artırabilir ve hayatta kalma süresini az da olsa artırabilir ancak mevcut yaklaşımlar bu hastalığın ilerlemesini durdurmaz.

Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi ("BVP"). BVP cihazları kalbin iki yanında elektrikle uyarmak üzere tasarlanmıştır, böylelikle sol ve sağ ventriküllerin kasılmaları yeniden senkronize olur. MIRACLE (Multicenter InSync Randomized Clinical Evaluation) denemesi uygun CHF hastalarının neredeyse üçte birinin tedaviden sonra hiçbir iyileşme göstermediğini veya daha kötüye gittiğini göstermiştir. Yanıt veren hastalarda kalbin pompalama yeteneği çok az, yaklaşık yüzde beş kadar iyileşmiştir. İlaçlar gibi, kalp pili de hastalığın ilerlemesini durduramamış ve geriletememiştir.

Koroner Atardamar Bypass Graft Ameliyatı. Bu cerrahi prosedür kanın akışını tıkanmanın veya kalpteki daralan bir damarın etrafından geçirir. Kalp yetmezliği hastalarında bu prosedür bir kalp kası "uykuya" geçtiğinde ve normal kan akışının geri kazanımıyla fonksiyon iyileşeceğinde düşünülür. Bu gibi durumlarda bypass ameliyatının ardından iyileşmeler görülmüştür, ancak uygun hastaları doğru bir şekilde belirleyememek prosedürün uygulanılabilirliğini sınırlandırmaktadır.

Kalp Sınırlama Cihazları. Bu cihazlar büyüyen kalbin dışına veya içine yerleştirilerek kalbin boyutunu küçültmeyi, duvar baskısını azaltmayı ve kardiyak fonksiyonu artırmayı amaçlar. Kalbin içindeki bir cihazın kullanımı için cerrahların kalbin parçalarını çıkarmaları ve küçülen kalbin daha etkin pompalamasını sağlamaları gerekir. Alternatif olarak, kalp dışı yaklaşımlar kalbin boyutunu içine iterek küçültmeyi içeren çorap benzeri bir cihaz içerir. Bu şekildeki ilk cihaz Acorn'undur ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi bu cihazı onaylamadığında klinik çalışmalarını sona erdirmiştir.

Damar İçi Balon Pompaları (“IABP”). IABPler 1960'ların sonundan beri klinik olarak kullanılmaktadır ve kardiyolog ve cerrahlar kalp yetmezliği belirtilerini azaltıp kalp debisini artırmak için bunları yerleştirmektedir. Balon uçlu bir kateter anadamarın içerisine yerleştirilir, burada balon kalbin doğal kasılmalarının tersi yönde şişip iner. Klinik olarak bu pompalar akut geri döndürülebilir kalp yetmezliği olan hastalarda geçici destek için kullanılır ve ileri düzey kalp yetmezliği için iyileştirici bir tedavi olarak algılanmaz.

Ventriküler Destek Cihazları ("VAD"). VADler kalbin pompalama fonksiyonunun birazını üstlenmek üzere tasarlanmıştır. VADler bir transplant köprüsü veya transplanta bir alternatif olarak kullanılırlar ("varış tedavisi" adı verilir).

Kalp Büyümesi Nedir ?

Kalp büyümesi tıp dilinde (kardiyomegali) diye adlandırılan, fakat genel anlamda kalp büyümesi kalp genişlemesi diye bilinen koroner arterin hasarlanmasından, kaynaklanan kalp boşluklarının büyümesi sonucu oluşur. Bu durumda kalp kapaklarının büyümesinden bahsedilemez. Kalp boşlukları büyük olmasada çekilen röntgen filminde kalp bazen büyümüş gibi görülebilir.

Her kalp büyümesi cidi bir hastalık olamayabilir. Çoğu kalp büyümelerinde ise genelde altında yatan başka hastalıklardan meydana çıkan kalp büyümesi bazı hastalarda çok ciddi olmaz iken, bazılarında ise cidi bir hastalıktır. Kalp büyümesi tedavisi bulunan fakat, geç kalındığında tedavi sadece kalbin daha fazla büyümesini engeller ve hastalığı ortadan kaldırmaz

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp