Kalp Yetmezliği Belirtileri ve tedavisi nasıldır

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Ayak bileklerinin şişmesi, aşırı halsizlik ve nefes darlığı kalp yetmezliği belirtileri arasında en sık görülenleri olmasına karşın belirtiler kişiden kişiye göre farklılıklar gösterebilir, fark edilemeyecek kadar hafif olabilir veya ciddi bir sorun yaşanana kadar herhangi bir belirti görülmeyebilir.

Ayrıca bu belirtiler daha sık rastlanan diğer rahatsızlıklarla karıştırılabilir ya da gerçekten başka bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Örneğin nefes darlığı demir eksikliğine, aşırı halsizlik yine demir eksikliğine veya depresyona bağlı olarak oluşabilir.

Kalp yetmezliğinin erken tespit edilebilmesi, özellikle yüksek tansiyonu bulunanların düzenli olarak kontrol yaptırmaları ile mümkündür.

Kalp Yetmezliği Belirtileri ve Bu Belirtilerin Nedenleri

Nefes Darlığı: Kalp yetmezliğine bağlı nefes darlığı genellikle kişinin herhangi bir fiziksel aktivite yapmasına gerek kalmadan, dinlendir haldeyken görülür. Hatta nefes darlığı kişiyi uykusundan uyandıracak kadar şiddetli olabilir.

Uykudan yorgun kalkmak, sabah saatlerinde aşırı kaygılı ve sinirli olmak kalp yetmezliğine bağlı nefes darlığına işaret ediyor olabilir.

Nefes darlığı kanın, kalp yetmezliği nedeniyle akciğerlerden kalbe kanı taşıyan damarlardan (pulmoner venler) gerektiği gibi ve tamamen geçememesi nedeniyle görülür. Bu durum akciğerlerde sıvı birikime yol açabilir.

Öksürük ve Hırıltılı Nefes Alma: Kalp yetmezliği nedeniyle görülen öksürük inatçıdır ve pembe renkli, az miktarda kan içeren balgamla birlikte görülebilir. Bunun nedeni yukarıda bahsedilen, damarlardan akciğerlere doğru olan sıvı akışının artması ve akciğerlerde sıvı birikmeye başlamasıdır.

Aşırı Halsizlik: Halsizlik kişinin rutin aktivitelerini yapmasına engel olacak kadar şiddetli olabilir. Ofise gitmek, markete gitmek, 5-10 merdiven çıkmak, çanta taşımak zorlaşabilir.

KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kalp hastalarında doğru beslenme çok önemlidir. Bunun için yemek miktarını azaltmak gerekir. Hastaya sulu besinler önerilir. Çünkü katı besinlerin sindirimi daha uzun sürer ve bu besinler kalbin yükünü artırır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenmeli ve gerekenden fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz alımını da önemli miktarda azaltmak gerekir. Tuz, vücutta su tutumunu arttırdığı için vücuttaki şişliğin azalmasını engeller. Eğer tuz az alınırsa idrarla su atımı artar ve böylece şişlik (ödem) azalır. Böylece kalbin yükü azalır.

Tedavinin başarılı olması için hasta mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Çünkü sigara kalp kasına oksijen gitmesini engeller ve kas dokusu beslenemez. Kalp yetmezliği olan hastalar dinlenmek zorundadır ve ağır güç gerektiren yorucu işlerden uzak durmaları gerekir. Ama nasıl ki hareketsiz yaşam süren bir insan güç ve kondisyon kaybı yaşıyorsa kalp kası da güç kaybeder. Bunu önlemek için doktor kontrolünde egzersiz programı uygulanmalıdır.

Bir diğer tedavi de ilaçla yapılır. Genellikle digoxin, diüretikler ve ACE inhibitörleri kullanılır. Digoxin sayesinde kalbin kanı pompalama gücü arttırılır. Digoxin kalbin atım düzenine de katkı sağlar. Diüretikler su ve tuzun vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar ve böylece şişlikler azalır. ACE inhibitörleri damarları gevşetir ve kan akımını sağlar. Böylece fazla kan etkili şekilde pompalanır.

Kalp Yetmezliği Nedir

Kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir durumdur. Bununla birlikte, zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Kalp yetersizliği gelişme riski, genellikle kalbin iş yükünün artmasına neden olan kalp damar hastalığı (mesela kalp krizi geçirmiş olmak), yüksek kan basıncı, kalp kapak hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalığı gibi durumlarda artar. Kalp yetersizliği hastaları kendi klinik durumları ile ilgili değişiklikleri iyi takip ederek gerektiğinde doktorlarını bilgilendirmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp