Kalp Yetmezliği Belirtileri Nedir?

Kalp Yetmezliği Belirtileri Nedir?

Kalp yetersizliği olan birine bakmak zor olabilir ve dışarıdan destek gerekebilir. Eğer hastanıza bakım veren tek kişiyseniz veya siz hastadan uzakta iseniz, yardım almak önemlidir. Bu sevdiğiniz kişinin ciddi kalp yetersizliği olması ve bağımsız yaşayamayacağı durumlarda daha da önem kazanır.

Hastanıza bakım veren kişi olarak:
 Sevdiğiniz kişiyi kaybetmek konusunda kendinizi içe kapanık veya korku dolu hissedebilirsiniz. Duygularınızı dile getirin ve ciddi derecede rahatsızlık duyarsanız profesyonel danışmanlık düşünün.
 
V Ailenizin ve arkadaşlarınızın yardımını almaktan yarar görebilirsiniz. Her şeyi tek başınıza yapamazsınız. Eğer tek bakım veren kişi siz iseniz, hasta kendini iyi hissetmediğinde başkalarının yardımını isteyin.

Kalbin, vücudun oksijen ihtiyacını sağlayacak miktarda kan gönderememesi anlamına gelen kalp yetmezliği, genellikle kalp kasının zayıflığına bağlı olarak ortaya çıkar. Kalp yetmezliğinin temel iki belirtisi vücutta su birikmesine bağlı şişme ve nefes darlığı olur. Su birikmesi vücuttaki her dokuda meydana gelebilir. Akciğerlerde su toplandığında hastada özellikle sırtüstü düz yattığında daha belirgin hale gelen nefes darlığı ortaya çıkar. Hasta geceleri nefes darlığı ile aniden uykudan uyanabilir. Bacaklarda sıvı biriktiğinde ödem ortaya çıkar. İleri vakalarda bu şişlik uyluklara, hatta erkek hastalarda testislerin etrafına kadar gidebilir. Karaciğerde sıvı biriktiğinde karaciğer fonksiyonlarında siroza yol açan bozulmalar meydana gelebilir. Böbrek toplardamarlarında sıvı biriktiğinde ise böbrek fonksiyonu bozulabilir.

KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kalp hastalarında doğru beslenme çok önemlidir. Bunun için yemek miktarını azaltmak gerekir. Hastaya sulu besinler önerilir. Çünkü katı besinlerin sindirimi daha uzun sürer ve bu besinler kalbin yükünü artırır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenmeli ve gerekenden fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz alımını da önemli miktarda azaltmak gerekir. Tuz, vücutta su tutumunu arttırdığı için vücuttaki şişliğin azalmasını engeller. Eğer tuz az alınırsa idrarla su atımı artar ve böylece şişlik (ödem) azalır. Böylece kalbin yükü azalır.

Tedavinin başarılı olması için hasta mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Çünkü sigara kalp kasına oksijen gitmesini engeller ve kas dokusu beslenemez. Kalp yetmezliği olan hastalar dinlenmek zorundadır ve ağır güç gerektiren yorucu işlerden uzak durmaları gerekir. Ama nasıl ki hareketsiz yaşam süren bir insan güç ve kondisyon kaybı yaşıyorsa kalp kası da güç kaybeder. Bunu önlemek için doktor kontrolünde egzersiz programı uygulanmalıdır.

Bir diğer tedavi de ilaçla yapılır. Genellikle digoxin, diüretikler ve ACE inhibitörleri kullanılır. Digoxin sayesinde kalbin kanı pompalama gücü arttırılır. Digoxin kalbin atım düzenine de katkı sağlar. Diüretikler su ve tuzun vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar ve böylece şişlikler azalır. ACE inhibitörleri damarları gevşetir ve kan akımını sağlar. Böylece fazla kan etkili şekilde pompalanır.

KALP YETERSİZLİĞİ NEDİR?

  • Kalp yetersizliği denildiğinde kalbin çalışmaması anlaşılmamalıdır.
  • Kalp yetersizliğine neden olan ana bozukluk, kalp kasının kasılma gücünde azalmadır.
  • Kalp yetersizliği kalbin kanı pompalama yeteneğinin azalması; yani dokulara yeterli kan ve oksijenin gitmemesi durumudur.
  • Kalp yetersizliği durumunda kalp kanı yeterli miktarda ve hızda organlara gönderemediği için kalp içindeki basınç artar; kalp boşlukları gerilip organlara gerekli kanı pompalamak için daha fazla kan tutmaya başlar.
  • Zamanla kalp kası zayıflar ve güçlü kasılamaz.
  • Bir koruma mekanizması olarak böbrekler bu duruma sıvı (su) ve tuz tutarak cevap verir. Kollarda, bacaklarda, ayaklarda, akciğerlerde ve diğer organlarda sıvı birikimi olur.
Kalp Pili

Kalp pili, kalbin yeterli elektriksel uyarıyı oluşturamaması ve/veya tüm kalp dokusuna yeterli şekilde ulaştıramaması durumunda yeterli elektriksel uyarıyı oluşturmak için kullanılan cihazlara verilen isimdir. Kalp pilinin amacı yeterli kalp atış hızını sağlamaktır. Modern kalp pilleri dışarıdan programlanabilir aletlerdir ve kardiyologlara optimum pacing modunu ayarlayabilme olanağı sağlar.

Kalp Büyümesi

Kalp büyümesi tıp dilinde (kardiyomegali) diye adlandırılan, fakat genel anlamda kalp büyümesi kalp genişlemesi diye bilinen koroner arterin hasarlanmasından, kaynaklanan kalp boşluklarının büyümesi sonucu oluşur. Bu durumda kalp kapaklarının büyümesinden bahsedilemez. Kalp boşlukları büyük olmasada çekilen röntgen filminde kalp bazen büyümüş gibi görülebilir.

Her kalp büyümesi cidi bir hastalık olamayabilir. Çoğu kalp büyümelerinde ise genelde altında yatan başka hastalıklardan meydana çıkan kalp büyümesi bazı hastalarda çok ciddi olmaz iken, bazılarında ise cidi bir hastalıktır. Kalp büyümesi tedavisi bulunan fakat, geç kalındığında tedavi sadece kalbin daha fazla büyümesini engeller ve hastalığı ortadan kaldırmaz

Kalp büyümesine neden olan bir takım etkenlerin olduğu bilinmekle beraber bu nedenler, öncelikle yüksek tansiyon diğer kalp rahatsızlıklarında olduğu gibi, tansiyon yüksekliğinin oldukça önemli yeri bulunmaktadır. Tansiyon değerleri büyük tansiyon, 140/ 90 mm hg ve küçük tansiyon, 14/ 9 mm hg nin üzerinde ise mutlaka bir kardiyoloji muayenesinden geçilmesi oldukça önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp