Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi

Kalp Yetersizliğinde İlaç Tedavisi

V İlacın adı, niçin kullanıldığı?
 
V Bir tablet ya da kapsülün kaç miligram olduğu?
 
V Günde kaç kez ve nasıl kullanılacağı?
 
V Nerede saklanması gerektiği?
 
V İlaçların yan etkileri var mı? Varsa bunlar nelerdir?
 
V Bu ilaçları alırken kaçınmanız gereken yiyecek, içecek ya da diğer ilaçlar var mı?
 
V ilaçla ilgili özel bir talimat var mı? (yemekten önce ya da sonra belirli saatler veya saat aralıkları).
 
V Kullanmamanız gereken ilaçlar var mı? (öksürük ilacı, ağrı kesici, mide ilaçları vb.).İlaç kullanmaya başladığınızda özellikle başlangıçta verilen ilaç miktarı size fazla gelebilir. Ancak unutmayınız ki her ilacın farklı etkileri vardır ve her biri farklı şikayetlerin tedavisindeetkilidir. Unutmamanız gereken diğer bir konu düzenli ilaç kullandığınızda kalp yetersizliği ile ilgili yakınmalarınız azalacak, yaşam kaliteniz artacaktır. Tedaviye tam olarak uymazsanız hastalığınız daha ağırlaşabilir ve tedaviniz olanaksız hale gelebilir.

CHF'nin ilaçla yönetimi öncelikle kalp kasılmaların gücünü artırmaya odaklanır. Beta bloklayıcılar, idrar söktürücüler, yüksük otu ve anjiotensin dönüştürücü enzimler (ACE inhibitörleri) kalp kasılmalarının etkinliğini artırıp CHF ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlar. Bazı araştırmalar hayatta kalma artışının sınırlı olduğunu ve ilaç tedavilerinin CHF'nin ilerlemesini çok az ölçüde geciktirdiğini öne sürmüştür. Kalp yetmezliği için ilaç tedavisi yaşam kalitesini artırabilir ve hayatta kalma süresini az da olsa artırabilir ancak mevcut yaklaşımlar bu hastalığın ilerlemesini durdurmaz. 

Kalp Yetersizliği Belirtileri

Nefes darlığı; akciğerlerde sıvı birikimiyle oluşur. Hastalığın erken evrelerinde genellikle hareket ve aktivite sonrası gelişirken ileri evrelerde istirahatte de olmaya başlar. Geceleri veya yatar vaziyette nefes darlığı (hava açlığı) hissederseniz daha yüksek yastıkla yatmanız gerekebilir. Ancak rahatlama olmazsa doktorunuza başvurmalısınız.

Öksürük veya nefes verirken ıslık sesine benzer ses çıkması; genellikle akciğerlerde sıvı birikmesi sonucu oluşur. Ancak astım veya kronik bronşiti olanlarda da görülebilir.

Vücut ağırlığında değişiklik; kalp yetersizliği olan hastalarda hızlı kilo değişimi (sıvı birikimine bağlı kilo alımı veya tedaviye bağlı kilo kaybı) sık görülmektedir. Her sabah tartılmanız ve 3 gün içerisinde 2 kilodan fazla kilo alırsanız doktorunuza başvurmanız gerekir.

Ayak bileklerinde şişlik; vücudunuzda sıvı birikmesi ayak bileklerinizde şişlik (ödem) şeklinde olabilir. Şişlik fazla olduğunda uyluk, baldırlar ve karnınızda da görülebilir. Doktorunuz, hastalığınızın durumuna göre günlük almanız gereken sıvı miktarı hakkında sizi bilgilendirecektir. Gerekirse kullandığınız diüretik (idrar söktürücü) ilaç dozunu değiştirebilir.

İştahsızlık; hastalığınızdan dolayı karaciğer ve karnınızda gelişen sıvı birikmesine bağlı olarak iştahsızlık, şişkinlik, hazımsızlık olabilir. Bu durumda az ve sık yemek önerilir.

Geceleri idrara çıkma ihtiyacı; geceleri yatağa uzandığınızda gün boyu ayaklarınızda biriken sıvı kan dolaşımına katılarak böbreklerden süzülen kan miktarını artırır. Bu durum gece idrara çıkma ihtiyacınızı veya sıklığınızı artırabilir. Akşam saatlerinden sonra sıvı alımını kısıtlamak ve yatmadan önce tuvalete gitmek gece idrar sıklığınızı azaltmada faydalı olabilir. Diüretik (idrar söktürücü) kullanıyorsanız, sabahları almak daha faydalıdır

Kalp Yetersizliği Nedir

Kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir durumdur. Bununla birlikte, zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Kalp yetersizliği gelişme riski, genellikle kalbin iş yükünün artmasına neden olan kalp damar hastalığı (mesela kalp krizi geçirmiş olmak), yüksek kan basıncı, kalp kapak hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalığı gibi durumlarda artar. Kalp yetersizliği hastaları kendi klinik durumları ile ilgili değişiklikleri iyi takip ederek gerektiğinde doktorlarını bilgilendirmelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp