Kalp Yetersizliğinde Beslenme

Kalp Yetersizliğinde Beslenme

Tuz/Sodyum Kısıtlaması Neden Önemlidir?
 
Tuz, sodyum ve klordan (NaCl) oluşur. Tuzun içindeki sakıncalı madde sodyumdur. Vücutta fazla miktarda sodyum olduğunda suyun da vücutta tutulmasına neden olur.Normal olarak vücuda alınan ve vücuttan atılan tuz miktarı bazı hormonlar ve böbrekler tarafından dengede tutulur. Kalp yetersizliğinde bu denge bozulur ve vücutta su birikir. Tansiyon yükselir ve kalbin çalışması zorlaşır. Günlük tükettiğimiz sebze, meyve ve baklagiller gibi besinlerde vücudun gereksinimini karşılayacak kadar tuz bulunur. Bu nedenle alacağınız günlük tuz miktarını doktor ve hemşirenize sorunuz.
 
Tuzu Azaltmak için Neler Yapılabilir?
  •  Yemek masanızdan tuzluğu kaldırın,V Yiyecekleri tatlandırmak için tuz yerine ba-harat kullanmayı deneyin,
  •  
  •  Taze balık, tavuk, yağsız dana eti, kuru baklagiller yemeye özen gösterin,
  •  
  •  Konserve ve hazır gıdalar yerine taze sebze ve meyveleri tercih edin, taze dondurulmuş gıdalar tüketmekte sakınca yoktur,
  •  
  •  Hazır gıdaların üzerindeki açıklamaları okumayı alışkanlık haline getirin.
* Kilonuza dikkat edin. Aşırı kilolu iseniz mutlaka ideal kilonuza inin. Kilonuz normalse kilo almamaya özen gösterin. Aşırı kilo önemli bir risk faktörüdür.
* Kilo almada önemli etken yağlardır. Beslenmenizde yağ oranını azaltın. Normal kişiler,günlük kalori ihtiyacının %30 unu yağ olarak almalıdır. Günlük kalori ihtiyacının % 30'u 9' a bölünürse gr cinsinden yağ miktarı ortaya çıkar. İhtiyaç 1800 kalori ise, bunun 540 kalorisi yağlardan alınmalıdır.Yani günde ençok 60 gr yağ yeterlidir.

* Öğün atlamayın. Yemeklerde tabağınızı tam doldurmayın. Yavaş yiyin. Öğün aralarında bir şey yemek ihtiyacı duyarsanız meyve iyi bir seçimdir. Tatlılardan kaçının.

* Bitkisel besinleri, haşlanmış, ızgara yemekleri tercih edin. Yemeklerinizi buharda ve yanmaz tavada pişirin. Hazır gıdalardan ve hayvansal gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.

* Kanınızdaki Kolesterolün ve tiplerinin seviyesini bilin. Kolesterol doğal olarak bünyeniz tarafından üretilen bir madde olmasına rağmen alınan besinlerle de ilgilidir. LDL olarak kısaca ifade edilen tipi " kötü huylu kolesterol " diye tanımlanır. LDL damar sertliğine neden olur. HDL ise " İyi huylu kolesterol " olarak tanımlanır ve atar damarların tıkanmasını önler. Kanda düşük LDL, yüksek HDL seviyesi iyi bir durumdur. Uygun beslenme ile birlikte egzersiz, HDL seviyesini yükseltir.

* Beslenme biçimi ve heredite, kan kolesterolünü yükselten ve tiplerinin oranlarını etkileyen faktörlerdir. Genetik olarak edinilen herediteyi değiştirmek elimizde olmadığına göre, beslenmemizi düzenleyerek sağlığımızı koruyabiliriz.

Kalp Yetersizliği Tedavisi

Kalp yetersizliği ilaçları;
Genel sağlık durumunuz, hastalığın şiddeti ve şikayetlerinizin durumuna göre diüretikler (idrar söktürücü), anjiyotensin dönüştürücü enzim engelleyiciler, anjiyotensin reseptör blokerleri, beta blokerler, aldosteron blokerleri, digoksin, ritim düzenleyiciler, damar genişletici, kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılabilir.

Cihaz tedavisi ve cerrahi; kalp ritim anormalliği veya kalbin elektiriksel iletiminde problem varsa şikayetlerinizin azalması ve yaşam sürenizin uzaması için kalp pili denilen özel cihazlardan fayda görebilirsiniz. Bazen kalp damarınıza stent yerleştirilmesi, bypass operasyonu, kalp kapağı operasyonu veya kalp nakli operasyonu gerekebilir.

Kalp yetmezliğine karşı çözüm önerileri
Yaşam tarzına adaptasyon; kalp yetersizliği, yaşam boyu tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır. Nadiren, tamamen normale döner.

Kilonuzu korumak; kalp yetersizliği vücut ağırlığınızda hızlı değişikliklere neden olabilir. Kısa zaman içerisinde istemsiz kilo kaybı ciddi bir durumun habercisi olabilir. Yeterli miktarda kalori almamaya, hareketsizliğe veya kalp yetersizliğinden dolayı kas kitlesi kaybına bağlı gelişebilir. Ayrıca idrar söktürücü ilaç dozunuzun fazla olduğu anlamına da gelebilir.

Tuz tüketimi; kalp yetersizliği hastalarında tuz tüketimini kontrol altına almak önemlidir. Tuz tüketimini azaltmak için öncelikle masalardan ve görünür yerlerden tuzlukları kaldırmak, daha fazla sebze meyve tüketmek, yağ oranı düşük ve işlenmemiş gıdaları tercih etmek, tahıl ve balık tüketimini artırmak gerekir.

Sıvı alımı; kalp yetersizlikli çoğu hastada günlük alınması gereken toplam sıvı miktarı 1.5-2 litre civarındadır (bu miktara su, çay, kahve,meyve suları, çorbalar, süt ve gazlı içecekler dahildir). Günlük sıvı tüketimini azaltmada büyük bardak ve kupa yerine küçük bardakları tercih etmek, bir defada fazla miktarda sıvı almak yerine az miktarda gün içerisine yaymak ve suyu ve meyveleri soğuk olarak tüketmek faydalı olabilir.

Alkol tüketimi; eşlik eden kalp hastalığınız olduğunda fazla miktarda alkol tüketmek kalp hızınızı ve kan basıncınızı yükseltir. Alkol bağımlılarında, alkolik kardiyomiyopati denilen kalp yetersizliğine sebep olabilir. Genel bir öneri olarak günlük alkol tüketiminin 1-2 bardağı geçmemesi önerilir (bir bardak içecek tipik olarak bir şişe bira veya bir kadeh şarabı veya benzer miktarda alkol içeren eşdeğerlerini ifade eder). Kalp yetersizliğine bağlı şikayetleriniz ciddi ise alkol tüketiminden tümüyle uzak durmalısınız.

Potasyum alımı; rahatsızlığınız için idrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız potasyum kaybı olabilir. Bu durumda doktorunuz ilaçlarda değişiklik yapabilir veya muz, portakal, kuru erik, soya fasulyesi, patates, kavun, karpuz ve balık gibi potasyumdan zengin gıdaları tüketmenizi önerebilir. Potasyum düzeyiniz yüksekse potasyum kısıtlayıcı diyet de önerilebilir.

Yağ ve kolesterol; diyetinizin meyve, sebze, balık, kümes hayvanlarının eti, yağsız et, tahıl ve soyayı yeterli oranda içermesine ve tükettiğiniz yağların mümkün olduğu kadar doymamış yağlardan olmasına dikkat ediniz.

Kalp Yetmezliği Belirtileri

Hastalığın belirtilerini bilmek hastalığın ağırlaşmadan düzeltilmesi bakımından çok önemlidir. Bazı bulgular bize kalbin yetersiz kalmaya başladığını söyler. Bu bulgular:
  • Göğüste ağrı,
  • Kesik kesik nefes almak,
  • Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma,
  • Basit hastalıklara (nezle, soğuk algınlığı gibi) direnç gösterememek,
  • Ayak bileklerinin şişmesi,
  • İştah azalması nedeni ile kilo kaybı,
  • Sık sık idrara çıkmak,
  • Kalbin ritminin bozulması ve hızlı kalp atışı,
  • Akciğerlerde kan birikmesi
Bu bulgular başta hiçbir belirti olmadan aniden şiddetli bir güç harcandıktan sonra ortaya çıkmaya başlar. Hasta (hasta olduğunun hala farkında değilken) yokuş ya da merdiven çıkarken zorlanır. Sağlıklı gibi görünse de sık sık dinlenmek zorunda hisseder. Çok yorulduğu bir günden sonra ayak bileklerinde şişlik(ödem) oluşur. Bu şişlik sabah saatlerinde iner, ve ilk başlarda hafif seyreder. Sonraları şiddetlenmeye başlar, ve hastanın el, ayak, ve yüzünde morarmalar meydana gelir. Çok basit hareketlerde bile nefes almada güçlük çeker. Kan dokulara yeterince ulaşmadığından morarma da gittikçe artar. Bununla beraber akciğerde kan birikimi oluşabilir. Kalp yetmezliği nefes darlığı ya da yatarken nefes almada güçlükle kendini belli eder. Gıcık tarzında öksürüğe yol açar. Ancak kalp yetmezliği muayene ve yapılan testler sonucu anlaşılabilir. Bazen kalp yetmezliği olduğu halde hiçbir belirti olmayabilir.

Kalp Yetmezliği Nedir

Vücudumuz için gerekli oksijeni ve besini taşıyan kan, kalp sayesinde vücuda dağılır ve dokulara ulaşır. Bunu da bir pompa vazifesi görerek yapar. Kalp yetmezliğinde ise kalp çalışmaya devam eder, ama yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz. Tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır. Kan akımının azalması sonucu kalbin kasılma yeteneği kaybolur. Kasılamayan kalp, kanı pompayalamaz. Kalbin, vücudun ihtiyacını karşılayacak düzeyde kanı pompalayamamasına kalp yetmezliği denir. Bu sorun başka ciddi hastalıklara yol açabilir. Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için oksijen de ulaştırılamaz. Kan akımındaki yetersizlik sonucu kan damarlarda birikir. Kalp kası zayıflamaya başlar ve böbrek su ve tuz tutulumunu artırır. Kol, bacak ve akciğer gibi organlarda sıvı birikimi sonucu kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Kalp Yetmezliği Bitkisel Tedavi

Sağ kalp yetmezliği; Hastanın ayak ev ayak bilekleri şişer. Buralara, parmakla bastırılırsa, bir süre çukur kalır. El, ayak ve yüzde morarmalar; hazımsızlık ve iştahsızlık görülür. Sebebi; mitral kapağı hastalığı, müzmin bronşit veya doğuştan kalp hastalığıdır.

Konjestif kalp hastalığı : Sağ ve sol kalp yetersizliği bir arada olduğu zaman görülür. Sebebi; Aort veya mitral kapaklarının hastalanması, müzmin bronşit veya akciğer hastalıkları, romatizma, tiroid hastalıklarıdır. Tedavinin ilk şartı; en kısa zamanda iyileşeceğine inanmaktır. Bundan sonra, doktorun verdiği ilaçlara ve aşağıdaki tavsiyelerimize uymak gerekir.

Fazla, sigara içmeyin, içkiyi bırakın. Yemeklere fazla tuz koymayın. Yumurta, salam, balık, konserve yiyecekler, pastırma, peynir, turşu ve çikolata gibi gıdaları mümkün olduğu kadar azaltın. Rahat ettiğiniz şekilde, yatın. Uykularınızı ihmal etmeyin. ıstirahat edin ama, devamlı olarak yatmayın. Her gün 10-15 dakika yürüyüş yapın, gezin. Sinirlenmeyin, üzülmeyin her şeyi kendinize problem etmeyin. Ayrıca aşağıdaki bitkisel çözümleri uygulayın. Nedir bu bitkisel çözümler, trdiyet.com olarak açıklıyoruz.

çakal eriği, su : 4 bardak suya; 30 gram çakal eriği meyvesi konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir.

Karabaş otu, su : 4 bardak suya; 2 tutam karabaş otu konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, ikişer çorba kaşığı içilir.

Armut yaprağı, su : 4 bardak suya; 1 avuç armut yaprağı onur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer su bardağı içilir. Vücutta biriken suyu boşaltır.

Badem, süt, şeker, su : 1 avuç kuru badem, toz haline gelinceye kadar dövülür. üzerine, 2 su bardağı kaynatılmış süt, 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı toz şeker konur. Eriyinceye kadar karıştırıldıktan sonra içilir.

Ispanak : 1 kilogram ıspanak temizlendikten sonra iyice yıkanır. Sonra ince, ince kıyılıp temiz bir tülbent’in içine doldurulur Suyu çıkıncaya kadar sıkılır. 1 kahve fincanı içilir. Aynı işlem, haftada 2 kere tekrarlanır.

Nilüfer, su : 4 bardak suya; 2 tutam nilüfer çiçeği konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer kahve fincanı içilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp