Kalp Yetersizliğin De Egzersiz

Kalp Yetersizliğin De Egzersiz

V Yemekten en az 2 saat sonra harekete başlayın,
 
V Sinirli iken hareket yapmayın,
 
V Fazla sıcak ve nemli havalarda ya da kendinizi yorgun hissettiğiniz günlerde hareket yapmaktan kaçının,
 
V Hareket için kendinize belirli gün ve saatler belirleyin (örn. pazartesi, çarşamba, cuma saat 10:00 vb.),
 
V Hareket için rahat giysi, ayakkabı ve yer seçin,
 
y Hareketi eş ya da arkadaşlarınızla yaparsanız daha eğlenceli olacaktır,
 
y Harekete başlamadan önce ve bitirdikten sonra mutlaka nabzınızı sayın. Nabız sayısı dakikada 120’yi geçmemelidir.
 
y Harekete ilk başlarken kısa sürelerle (30 dakika) başlayıp zamanla yavaş yavaş doktor önerileri doğrultusunda artırın.
 
y Hareket sırasında kendinizle ya da arkadaşlarınızla yarışmayın.
 
y Kendinizi zorlamayın. Her hareket sonrası mutlaka 30 dakika veya 1 saat dinlenin.
 
y Ağır şeyler kaldırmayın, çekmeyin ya da itmeyin. Bu tür işler kalbinizi yorar.
 
y Kalp hastaları için en uygun aktiviteler yürüyüş, bisikletle gezme ve yüzmedir.

Yoga terapisi en az 70 dakikalık, haftada 2 kez ve 8 hafta boyunca toplam 16 bölümde uygulandı. Her seansta olgular sırasıyla 10 dakika ısınma, 40 dakika yoga duruşu olan asanas ve son olarak 20 dakika pranayama adı verilen relaksasyon safhasını uyguladılar. Kalp hızı ve kan basıncı yoga öncesinde ve sonrasında ölçüldü.

Yoga seansları amerikan spor koleji sertifikalı, kardiyak rehabilitasyon konusunda deneyimli yoga öğretmenleri tarafından uygulandı. Asanas yoga için 18 geleneksel yoga kombinasyonundan oluşan ileri-geri, bükülme hareketleri ve denge pozisyonları şeklinde uygulandı. Hastaların ortopedik ve fiziksel durumlarına göre bu hareketler modifiye edildi.

Pranayama solunum egzersizleri, solunumun farkında olmayla birlikte derin nefes alma ve vermenin 1/1 oranında olması ve soluk hiç tutulmaksızın yapılmaktaydı. Nefes alma sırasıyla abdominal bölgeden başlayıp, akciğer alt kısmı ve akciğerin üst kısmıyla devam edip bu sıranın tam tersi olarak nefes vermeyle devam ediyordu. Meditasyon ve relaksasyon egzersizleri hastanın konfor tercihine göre yatar veya oturur durumda uygulandı.

Kalp Yetersizliği Belirtileri

- Ağrı
- Nefes darlığı
- Yorgunluk ve halsizlik
- Çarpıntı
- Bacaklarda ve karında şişme(ödem ve asit)
- Öksürük
- Bayılma(senkop)
- Hazımsızlık, hıçkırık ve yutma güçlüğü
- Baş ve ense ağrıları
- Morarma
olarak sıralanabilir.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Genel sağlık durumunuz, hastalığın şiddeti ve şikayetlerinizin durumuna göre diüretikler (idrar söktürücü), anjiyotensin dönüştürücü enzim engelleyiciler, anjiyotensin reseptör blokerleri, beta blokerler, aldosteron blokerleri, digoksin, ritim düzenleyiciler, damar genişletici, kan sulandırıcı ve kolesterol düşürücü ilaçlar kullanılabilir.

Cihaz tedavisi ve cerrahi; kalp ritim anormalliği veya kalbin elektiriksel iletiminde problem varsa şikayetlerinizin azalması ve yaşam sürenizin uzaması için kalp pili denilen özel cihazlardan fayda görebilirsiniz. Bazen kalp damarınıza stent yerleştirilmesi, bypass operasyonu, kalp kapağı operasyonu veya kalp nakli operasyonu gerekebilir.

Kalp Krizi

Kalp krizi, kalp enfarktüsü ya da akut myokard enfarktüsü (Sıklıkla MI (Myocardial infarction) veya AMI (acute myocardial infarction) şeklinde kısaltılır), kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası (sıklıkla koroner arterlerdeki tıkanıklık sonucu kalp kasının ilgili bölümünün beslenememesi ve oksijensiz kalması ile) meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası patolojik duruma denir. Dünyada en başta gelen ölüm sebeplerindendir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp