Kalp Yetersizliği Evreleri

Kalp Yetersizliği Evreleri

Aşağıdaki öneriler doğrultusunda düşünmeye çalışın:
 
  •  Kendime bakmalıyım. Bu bencil bir davranış değildir. Sevdiğim insana daha iyi bakmamı sağlayacaktır,
  •  
  •  Sevdiğim kişi karşı olsa bile başkalarından yardım isteme hakkına sahibim. Kendi sabır ve gücümün farkındayım,
  •  
  •  Sevdiğim kişi için elimden geleni yapmaktayım, ama kendim için de bir şeyler yapma hakkına sahibim,
  •  
  •  Sinirlenmeye, depresif olmaya ve diğer sıkıntılı duyguları zaman zaman dile getirmeye hakkım var,
  •  
  •  Sevdiğim kişinin bilinçli veya bilinçsiz olarak beni rahatsız, mutsuz etmesine izin vermeme hakkına sahibim,
  •  
  •  Sevdiğim kişinin bana, ben ona düşünceli, sevgi dolu, bağışlayıcı ve kabullenen bir davranış sergilediğim sürece aynı şekilde davranması gerekir,
  •  
  •  Bireyselliğimi koruma ve sevdiğim insanın artık benim tam gün yardımıma ihtiyacı olmadığı zaman sürdürebileceğim bir yaşam kurma hakkına sahibim,
  •  
  •  Kendiniz için zaman ayırmanın öneminin farkına varın. Hoşunuza giden aktiviteler için (okuma, sinemaya gitme, arkadaş ziyaretleri, spor yapma vb.) zaman ayırın.
1. evre: Beii çok sayıda sistemi birden ilgilendirdiği için, daha başklirti yok. Fiziksel aktivitede herhangi bir kısıtlanma söz konusu değil, ama kalp hastalığının varlığı tetkikler yapılarak doğrulanabiliyor.

2. evre: Hafif kalp yetersizliği. Yokuş veya merdivenlerden yukarı çıkmak nefes daralmasına neden oluyor, ama neredeyse normal bir yaşam biçimi ve çalışma hayatı sürdürmek mümkün.

3. evre: Orta şiddette kalp yetersizliği. Fiziksel aktivitedeki daha belirgin kısıtlanma, çalışma hayatını aksatıyor. Düz zemin üzerinde yürünmesi, belirtilerin ortaya çıkması açısından yeterli oluyor.

4. evre: Şiddetli kalp yetersizliği. İstirahat sırasında bile mevcut olan belirtiler, normal fiziksel aktiviteyle şiddetleniyor".

Kalp Yetersizliği Tedavisi

Kalp yetmezliğiyle ilişkili pek çok belirti ilaçlarla, tıbbi cihazlarla (kalp pili, iç kardiyak defibrilatörler, vb.) ve yaşam tarzı değişiklikleri (diyet, egzersiz) ile tedavi edilebilir; ancak bu tedavilerin hiçbiri hastalığın ilerlemesini durdurmaz.

Kalp yetmezliğinin iyileştirici tek tedavisi kalp naklidir ve kardiyak fonksiyonun en iyi tedavisini sağlar. Ancak tedavi donör kalp sayısıyla sınırlıdır. Şu anda dünya çapında yılda 4000 donör kalp bulunmaktadır ve bu sayı gittikçe azalmaktadır. Aynı zamanda kalp yetmezliği olan birçok hasta eş zamanlılık veya yaş nedeniyle kalp nakline uygun değildir.

Mekanik dolaşım desteği (MCS) ventriküler destek cihazı (VAD) adı verilen bir kalp pompasıyla kan dolaşımını iyileştirme yöntemi sağlar. Ventriküler destek cihazlarının klinik tanınması artmaktadır ve ileri düzey kalp yetmezliği olan hastalar için uygun bir uzun dönem seçeneğidir.

Kalp Yetersizliği Belirtileri

Tedavinin zamanında başlamasını sağlamak ve hastalığın ağırlaşmasını önlemek açısından başlangıç belirtilerim bilmek önemlidir.
Hastalık ani ve şiddetli bir güç harcandıktan sonra ortaya çıkabilir. Önceleri belirtisiz seyreden hastalık, şiddetli güç harcanması sonucunda dengelerin altüst olmasıyla belirti vermeye başlar. Ama genel olarak yavaş ilerleyen hastalığın önceleri hafif olan belirtileri giderek şiddetlenir.

Sağlık durumu iyi olan bir kişi güç harcamayı gerektiren işleri başarıyla tamamlayamaz. Hastalar soğuk havada bir merdiven çıkarken ya da yokuş yukarı yürürken zorlanmaya başlarlar. Solunum zorlaşır ve hasta ya adımlarım yavaşlatmak ya da durmak zorunda kalır. Bu durum önceleri hastayı biraz şaşırtsa da, pek önem vermez, olayı bir anlık yorgunluğa bağlayarak geçiştirir.

Bundan sonra, uyarıcı bir başka belirti ortaya çıkar: Yorucu bir günün sonunda ayak bileklerinde şişme (ödem) ortaya çıkar. Şişler hamur kıvamındadır ve sabah saatlerinde kaybolur. Nefes darlığı ve şişme önceleri hafiftir; ileri dönemlerde ise çok şiddetli ve ağır bir tablonun gelişimine yol açarak kalp yetmezliğinin en önemli iki belirtisin! oluştururlar. Daha sonra tabloya eklenen morarma özellikle yüz, el ve ayakların kırmızı-mor bir renk almasına yol açar. Zamanında tedavi edilmezse belirtiler giderek şiddetlenir.

Nefes darlığı artık basit hareketlerde de görülür; ayaklardaki şişlikler giderek artar ve bacaktan yukarı doğru yayılır, morarma da iyice belirginleşir. Kalp yetersizliğinin en ileri aşamasında nefes darlığı dinlenme sırasında da görülür; şişme, bacakların dışındaki bölgelere de, örneğin kama, erkeklerde cinsel organlara ve hatta göğse yayılır; morarma ileri derecede yoğunlaşır. Bu belirtilerle birlikte ikincil olarak, kalp astımı ya da akciğer ödemi (akciğerlerde sıvı birikimi) görülür. Ani gelişen bu durum boğulmaya benzer bir izlenim yaratan ciddi bir tablodur.

Kalp Yetersizliği Nedir
Vücudumuz için gerekli oksijeni ve besini taşıyan kan, kalp sayesinde vücuda dağılır ve dokulara ulaşır. Bunu da bir pompa vazifesi görerek yapar. Kalp yetmezliğinde ise kalp çalışmaya devam eder, ama yeterli miktarda kanı dokulara ulaştıramaz. Tedavi edilmesi gereken çok önemli bir hastalıktır. Kan akımının azalması sonucu kalbin kasılma yeteneği kaybolur. Kasılamayan kalp, kanı pompayalamaz. Kalbin, vücudun ihtiyacını karşılayacak düzeyde kanı pompalayamamasına kalp yetmezliği denir. Bu sorun başka ciddi hastalıklara yol açabilir. Dokulara yeterli kan ulaşmadığı için oksijen de ulaştırılamaz. Kan akımındaki yetersizlik sonucu kan damarlarda birikir. Kalp kası zayıflamaya başlar ve böbrek su ve tuz tutulumunu artırır. Kol, bacak ve akciğer gibi organlarda sıvı birikimi sonucu kalp yetmezliği ortaya çıkar.

Kalp Yetmezliği İçin Bitkisel Tedavi
idrar söktürücü bitkiler kalp yetmezliğinde faydalıdır. Çünkü, böbreklerden atılan su miktarını arttırmak, akciğer ve diğer organ ödemlerini azaltır. Ancak gün aşırı kullanmakta fayda vardır.

* Bir miktar temizlenip yıkanmış taze yüksük otu yaprağı nemli olarak mikserden geçirilip tülbentin içine bırakılarak sıkılıp özsuyu elde edilir. Bu özsudan yarım çay kaşığı az miktarda suyla birlikte alınır. Kalp yetmezliği için oldukça faydalı bir bitkidir.

* On tane taze maydanoz sapı yapraklan ile birlikte, bir litre şaraba (kırmızı veya beyaz olması önemli değildir.) eklendikten sonra, bir veya iki yemek kaşığı üzüm sirkesi katılıp, kısık ateşte on dakika kaynatılarak üzerine 300 gram süzme bal ilave edilip dört dakika daha kaynatılmaya devam edilir ardından süzülerek içi saf alkolle yıkanarak temizlenmiş daha büyük bir şişenin içine dökülerek ağzı sıkıca kapatılıp hava alabileceği yerlere balmumu dökülerek saklanır. Gerektiğinde günde üç kez ikişer yemek kaşığı alınarak kullanılır.

* Bir litre suyun içine bir avuç çakal eriği katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek günde iki kez, sabah kahvaltılanndan yanm saat sonra ve geceleri yatmadan bir saat önce birer çay fincanı içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp