kalp yetersizliği belirtilerini göz ardı etmeyin

Kalp Yetersizliği Belirtileri

Kalp yetersizliği uygun şekilde tedavi edilmediğinde yaşam kalitesini azaltan zor bir hastalıktır. Ancak önerilen ilaçlara, yaşam şekli değişikliklerine uyum sonucunda kalp yetersizliğine bağlı yakınmalarınız azalır, yaşam kaliteniz artar. Sonuçta kalp yetersizliğinizin başarılı bir şekilde kontrolü öncelikle sizin ve ailenizin doktor ve hemşirenizin önerileri doğrultusunda;
  • Yaşam şekli değişikliklerine,
  • Diyete,
  • Verilen ilaçları düzenli kullanmanıza,
  • Sağlık kontrollerine tam uyum sağlamanıza bağlıdır.
Hastalığın belirtilerini bilmek hastalığın ağırlaşmadan düzeltilmesi bakımından çok önemlidir. Bazı bulgular bize kalbin yetersiz kalmaya başladığını söyler. Bu bulgular:
  • Göğüste ağrı,
  • Kesik kesik nefes almak,
  • Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma,
  • Basit hastalıklara (nezle, soğuk algınlığı gibi) direnç gösterememek,
  • Ayak bileklerinin şişmesi,
  • İştah azalması nedeni ile kilo kaybı,
  • Sık sık idrara çıkmak,
  • Kalbin ritminin bozulması ve hızlı kalp atışı,
  • Akciğerlerde kan birikmesi
Bu bulgular başta hiçbir belirti olmadan aniden şiddetli bir güç harcandıktan sonra ortaya çıkmaya başlar. Hasta (hasta olduğunun hala farkında değilken) yokuş ya da merdiven çıkarken zorlanır. Sağlıklı gibi görünse de sık sık dinlenmek zorunda hisseder. Çok yorulduğu bir günden sonra ayak bileklerinde şişlik (ödem) oluşur. Bu şişlik sabah saatlerinde iner, ve ilk başlarda hafif seyreder. Sonraları şiddetlenmeye başlar, ve hastanın el, ayak, ve yüzünde morarmalar meydana gelir. Çok basit hareketlerde bile nefes almada güçlük çeker. Kan dokulara yeterince ulaşmadığından morarma da gittikçe artar. Bununla beraber akciğerde kan birikimi oluşabilir. Kalp yetmezliği nefes darlığı ya da yatarken nefes almada güçlükle kendini belli eder. Gıcık tarzında öksürüğe yol açar. Ancak kalp yetmezliği muayene ve yapılan testler sonucu anlaşılabilir. Bazen kalp yetmezliği olduğu halde hiçbir belirti olmayabilir.

KALP YETERSİZLİĞİNDE TEDAVİ

Kalp yetersizliğin de birçok tedavi seçeneği mevcuttur. Tedavide prensip, öncelikle hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak veya altta yatan nedeni kaldırmak, şikayetleri azaltmak, hayat kalitesini ve yaşam süresini uzatmaktır.

İlaç tedavisi:

· İlaç kullanmaya başladığınızda özellikle başlangıçta verilen ilaç sayısı size fazla gelebilir.

· Her ilacın farklı etkileri vardır ve her biri farklı şikayetlerin tedavisinde etkilidir.

· Düzenli ilaç kullandığınızda kalp yetersizliği ile ilgili yakınmalarınız azalacak ve yaşam kaliteniz artacaktır.

· Tedaviye tam olarak uymazsanız hastalığınız daha ağırlaşabilir ve tedaviniz olanaksız hale gelebilir.

İlaçlarınızla ilgili nelere dikkat etmelisiniz?

· Günde kaç kez ve nasıl kullanılacağı

· İlaç ile ilgili özel bir durum var mı? (Yemeklerden önce veya sonra, belirli saat ve aralıklar gibi.)

· İlaçların beklenen yan etkileri neler olabilir?.

· Kullanmamanız gereken ilaçlar olup olmadığını öğreniniz.

İlaç dışı tedavi:

Verilen öneriler doğrultusunda yaşam şeklinizi değiştirdiğinizde; şikayetleriniz azalır, hastalığın seyri yavaşlar ve yaşam kaliteniz artar. Bunlar

· Sigarayı bırakmak

· Kilo vermek

· Alkol kullanmaktan kaçınmak

· Önerilen egzersiz hareketlerini yapmaya çalışmak ( yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi)

· Stresten kaçınmak

· Aralıklı ortaya çıkan yakınmalarınızı kayıt etmek ve doktorunuza bildirmek ( Nefes darlığı, kilo artışı gibi)

· Düzenli olarak sağlık kontrollerini sürdürmek

Kalp Yetmezliği Nedir ?

Kalp yetersizliği, kalbin vücudun ihtiyacını sağlayacak kadar kanı pompalayamaması sonucu akciğerler ve vücudun değişik bölgelerinde sıvı birikimiyle seyreden ciddi bir durumdur. Bununla birlikte, zamanında fark edilip uygun bir şekilde tedavi edilirse hastalar uzun ve kaliteli bir yaşam sürebilirler. Kalp yetersizliği gelişme riski, genellikle kalbin iş yükünün artmasına neden olan kalp damar hastalığı (mesela kalp krizi geçirmiş olmak), yüksek kan basıncı, kalp kapak hastalığı, kalp kası hastalığı veya iltihabı ve doğumsal kalp hastalığı gibi durumlarda artar. Kalp yetersizliği hastaları kendi klinik durumları ile ilgili değişiklikleri iyi takip ederek gerektiğinde doktorlarını bilgilendirmelidir.

KALP BÜYÜMESİ
Kalp büyümesi (kardiyomegali), bir hastalık değildir daha çok başka bir durumun belirtisidir. Büyümeden kasıt kalbin gerçekten büyümüş olması değil, kalp boşluklarının hacminin artmış olmasıdır.

“Kardiyomegali” terimi, çoğunlukla bir göğüs röntgeninde kalp büyümesi fark edildikten sonra kesin tanı için diğer spesifik testler yapılmadan önce kullanılır. Kalp büyümesi, gebelik gibi vücut üzerinde geçici bir baskı oluşturan durumlar ile kalp kası zayıflığı, koroner arter hastalığı, kalp kapak problemleri ve kalp ritim problemleri gibi koşullardan kaynaklanabilir.

Kalp Pili

Kalp pili, kalbin yeterli elektriksel uyarıyı oluşturamaması ve/veya tüm kalp dokusuna yeterli şekilde ulaştıramaması durumunda yeterli elektriksel uyarıyı oluşturmak için kullanılan cihazlara verilen isimdir. Kalp pilinin amacı yeterli kalp atış hızını sağlamaktır. Modern kalp pilleri dışarıdan programlanabilir aletlerdir ve kardiyologlara optimum pacing modunu ayarlayabilme olanağı sağlar.

Kalp Krizi
Kalp krizi, kalp enfarktüsü ya da akut myokard enfarktüsü (Sıklıkla MI (Myocardial infarction) veya AMI (acute myocardial infarction) şeklinde kısaltılır), kalbin koroner arterlerinde gerçekleşen bir bozukluk sonrası (sıklıkla koroner arterlerdeki tıkanıklık sonucu kalp kasının ilgili bölümünün beslenememesi ve oksijensiz kalması ile) meydana gelen yetersizlik sonucu şiddetli göğüs ağrısıyla ortaya çıkan ve ölümle sonuçlanması olası patolojik duruma denir. Dünyada en başta gelen ölüm sebeplerindendir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp