Kalb Yetmezliği Nedir?

Kalb Yetmezliği Nedir? : Kalb yetmezlikleri, kalbin dinamik ve kanı pompalayıcı gücünün azalması ve tükenmesiyle görülür. Çeşitli nedenleri vardır. En belirgin bulgusu nefes darlığıdır (dispne). Her kişinin bir nefes kapasitesi vardır. Kalb yetersizliklerinde nefes darlıkları, en ufak bir iş ve eforla (güç, çaba harcama) ile ortaya çıkar. Nefes darlığı çarpıntı ile birliktedir. Daha ileri durumlarda, gece yatarken gelen nefes darlıkları ve öksürük görülür. Öyle ki, hastalar yataklarına uzanamazlar, oturur durumda uyuyabilirler. Kalb kasının yetersizliği sağ karıncığa da geçmişse, akciğerlerde dolaşım güçleşir. Buna değgin bulgular, karaciğerin şişmesi ve bacaklarda ödemler (şişkinlikler) v.b.'dir. Çekilen radyografilerde kalb büyümüştür.

Kalb yetmezliği tedavisinde amaç:

a) Kalbin dinlendirilmesi,

b) Kalbin atımlarının düzeltilmesi,

c) Daha iyi bir idrar atımı sağlanması,

d) Hastanın günlük işlerini görebilmesi için düzenli egzersizlerle hazırlanmasıdır.Kalbin dinlendirilmesi, hastanın faaliyetlerinin azaltılması ve gerektiğinde yatak istirahatine konulması ile olur.

Ağır vak'alarda 8-12 günlük sıkı bir yatak dinlenmesi gerekir. Onu izleyen dönemde de hastanın yatağında oturmasına, tuvalete gidip gelmesine izin verilir. Ufak gezintilere, özellikle yaşlı hastalarda önem verilmelidir. Bu sayede trombo embolik (damar tıkanmaları) olayların ve akciğer komplikasyonlarının önlenmesi mümkün olur.Verilecek günlük sıvı ölçüsünün sınırlandırılması da kalbin işinin azaltılması yönünden önem taşır. Tuz kısıtlaması ilk 3-4 gün için gereklidir.Sedasyon (hastayı teskin) birçok kalb yetmezliği vak’alarında kaçınılmaz bir durumdur.Kalb yetmezliği tedavisinin ilk günlerinde uyku ilâçlarına gereksinme vardır.Diyette sodyumla (tuz) ilgili bölüm yukarıda söylendi. Bundan başka hastalara proteinden ve vitaminden zengin bir rejim verilmelidir. Me- teorizm (gaz) yapıcı besinler (fasulye, bezelye, lâhana, soğan, kırmızı turp) verilmez.

Diyafragmayı (karın zarını) yukarı itmesi nedeniyle meteorizm önlenmeli ve tedavi edilmelidir. Barsakların düzgün olarak boşaltılmasına da dikkat edilmelidir.Hipertansiyonla savaş önemlidir. Aslında yüksek olan arter tansiyonu bazı vak'alarda kalb yetmezliğinin ortaya çıkışı ile birlikte kaybolur. Fakat bir süre sonra yeniden ortaya çıkar. Bazı vak'alarda da başlangıçtan beri hipertansiyon sürer. Bunlarda hipertansiyon tedavisine gerek vardır. Burada dikkat edilecek özellik kalb yetersizliği olanlarda koroner /etmezli- ğinin bulunup bulunmamasıdır. Koroner yetmezliği vak'alarındaki hipertansiyonun tedavisinde fazla enerjik hareket etmek, infarktüsü davet bakımından sakıncalıdır.Şişman hastaları ideal kilolarına getirmek için, kaloriden fakir bir diyet verilir. Böylece kalbin yükü, yetmezlik hafifletilmiş olur.Yüksek doz vitamin Ba verilmesinin de önemi vardır. Özellikle alkoliklerde kalp yetmezliği çıktığı zaman buna dikkat etmek gerekir. Üstelik tüm kalb yetmezliği vak’alarında bu vitamine olan gereksinme artmıştır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp