Kaç Türlü Tiroid Kanseri Vardır? Tiroid Kanserleri İçinde Sık Görüleni Hangisidir?

Kaç Türlü Tiroid Kanseri Vardır? Tiroid Kanserleri İçinde Sık Görüleni Hangisidir? :

Tiroid kanseri nedir? Hastalığın sebepleri nelerdir?

troid kanseriTiroid Kanserleri, tiroid bezinin hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Tiroid kanseri çok sık görülmez. (Tiroid tümörleri kadınlarda %6.4 erkeklerde %1.6 oranında bulunur).

Birçok tiroid tümörü iyi huyludur; fakat soğuk nodüllerin %5 oranında kanser olma ihtimali vardır. Çok nodüllü guatrlarda bu oran daha yüksektir.

Tiroid kanserinin birçok tipi vardır fakat en sık görülenleri papiller, folliküler türleridir. (Sık görülmeyen diğer türler ise lenfoma, medüller ve anaplastik kanserdir).

Kaç tür tiroid kanseri vardır?


Tirüid kanserleri genel olarak farklılaşma türüne göre üçe ayrılır:

1. Papiller ve Folliküler Kanser
Papiller Kanser: Tiroid kanserlerinin %80ini oluşturan kanser türüdür; genellikle iyi seyreder ve uzun yıllar bir belirti vermez. Bu tür kanser, genel olarak 40’lı yaşlarda ortaya çıkar, eğer başka organlara yayılma varsa daha etkin bir tedavi gerektirir.
 
Folliküler Kanser: Papiller kanserden sonra en sık görülen tiroid kanseri türüdür, fakat görülme oranı %17 civarındadır. Bu kanser tipi, papillerden farklı olarak boyunda ilerlemeden kan yoluyla akciğer gibi organlara yayılabilir. Folliküler kanser, genelde 50 yaş üzerinde ortaya çıkar, papillere göre daha hızlı yayılır ve hastalığın tekrarlama riski daha fazladır.

2. Medüller Kanser
Medüller kanser, tiroid kanserlerinin %10’unu oluşturur. Medüller kanser, hem yakındaki lenf bezlerine hem de uzaktaki organlara yayılma risk içeren saldırgan bir kanser türüdür. Papiller ve folliküler kanserden farklı olarak medüller kanserin oluştuğu hücreler tiroid hormonu salgılayan hücreler değil, vücudun birçok organındaki ana hücreler arasında dağılmış olan ‘’C’’ hücreleridir. Bu tür bir kanserde tiroid bezinin çıkarılması gerekir. Hastalıkta, yaklaşık %25'lik bir ailesel geçiş vardır. Bu nedenle, bu tür kanserden şüphelenildiğinde kişinin aile geçmişi iyi araştırılmalıdır.

3. Anaplastik Kanser
Anaplastik Kanser, en nadir (%1 oranında) görülen tiroid kanseri tipidir, fakat hızlı bir şekilde seyreder. Bu kanserde tiroid bezinde bulunan kitle ani bir büyüme gösterir. Soluk alımının bu kitle yüzünden zorlaştığı durumlarda, soluk borusunun çıkarılması (trakeotomi ) gerekebilir. Bu kanser türünün tedavisinde genelde kemoterapi ve radyoterapi uygulanır.

Tiroid kanserinin sebepleri nelerdir?

Tiroid kanserinin sebebi henüz bilinememekle birlikte araştırmalar, radyasyona aşırı derecede maruz kalmanın bu kanserin gelişmesinde rol oynadığını ortaya koymuştur. Özellikle baş, boyun bölgesine radyoterapi tedavisi alanlarda ileri dönemlerde tiroid kanseri görülebilir. (Bazı araştırmalar bu oranın %30 olduğunu göstermektedir). Ayrıca, daha önce baş boyun bölgesindeki bir kanseri tedavi etmek amaçlı yapılan radyasyon tedavisi de tiroid kanserine neden olabilir. Daha ciddi bir şekilde radyasyona maruz kalındığında (Çernobil nükleer santral faciası gibi) tiroid kanseri görülme sıklığının arttığı gözlemlenmiştir. Bazı ailesel (genetik) faktörler de tiroid kanserinin gelişmesinde rol oynayabilmektedir.

Başlıca 4 tip tiroid kanserini biliyoruz: papiller, foliküler, me- düller ve anaplastik tirod kanserleri. İyi farklılaşmış tiroid kanserlerinin papiller ve foliküler tipte olmak üzere başlıca iki ana tipi vardır. Bunun dışında az farklılaşmış veya kötü diferansiye dediğimiz ve anaplastik tiroid kanserleri ise kötü prognoza sahip lokal ve uzak metastaz yapan türlerdir. Medüller tiroid kanserleri ise tiroidin kalsitonin salgılayan parafoliküler hücrelerindençıkarlar ve onlarında iyi farklılaşmış kanserlerden daha agressif seyrettiği bilinmektedir.En sık görülen tiroid kanserleri % 80- 85 oranıyla papiller ti- roid kanserleridir. Papiller tip tiroid kanserleri son derece yumuşak agressif olmayan bir klinik seyir izlerler. Tedavi sonucunda radikal iyileşme sağlanması mümkündür.Buna mukabil papiller tipi tiroid kanserleri sıklıkla lenfatik yolla yayılım gösterirler. 
 
Sıklıkla boyun lenf bezlerine metastaz yaparlar. Lenf bezi metastazı papiller tiroid kanserlerinde 2. evre bulgusu olup diğer kanser türleri gibi ileri evreyi işaret etmez. Lenf bezi metastazı varlığının papiller tipte tiroid kanserlerinde yaşam süresini değiştirmediğini sadece lenf bezi metastaz riskini artırdığını biliyoruz. Kişide papiller tiroid kanseri tanısı ilk konduğunda lenf bezi metastazına rastlanma olasılığı % 20 dir. Bu nedenle boyun ultrasonografi tetkiklerinde sadece tiroid bezini değil aynı zamanda boyun orta ve yan lenfatik dokularını da iyi değerlendirmek gerekir. Papiller tiroid kanserleri nadir olarak kemiğe ve akciğere de metastaz yapabilirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp